Suzzie på Fröken Wiolas Blomsterverkstad i Söndrum

Frossa i mossa!

Sitter här och myser så här bara dagarna innan självaste julafton, vår absolut största svenska högtid. En mysig högtid då det fejas, grejas, pysslas och umgås i många av våra hem. Vi vill alla ha extra mycket ljus, extra mycket pynt, extra mycket blommor, extra mycket pyssel, extra mycket kvalitetstid med nära och kära. Ja helt enkelt – EXTRA mycket allt! Inte sant?

En florists händer så här i juletid är verkligen extra gröna. Lite skämt och sido, men faktiskt är det för många av oss bokstavligt just så – det är nu det frossas i all denna mossa! Detta underbara material som är så himla kul att jobba med och som Ni kan göra mycket roligt av på ett enkelt sätt. Nu känns det extra aktuellt då trenden pekar åt naturliga material i våra hem.

Det är inte bara ”superinne” med mossa just nu, det är dessutom ett billigt och hållbart material att pyssla med. Nu menar jag inte att Ni ska ge Er ut i skogen för att plocka mossa, för det är inte tillåtet utan att först kontakta markägaren. För att vara på den säkra sidan rekommenderar jag att Ni kollar med Er lokala florist. De flesta blomsterbutiker bör ha olika typer av mossa, tråd, stenar/sand, ”stickmassa” (kallas även oasis), pinnar och ev. annat material som Ni kan köpa.

Tips för att göra egna dekorationer med mossa

Bild på grunden för hur man gör ett träd av mossa, med oasis och sten i kruka
Jag har använt olika små ljuslyktor och krukor som bas för mina ”skulpturer”, och en beige stickmassa (för torra arrangemang) i basen där jag stuckit ner en cannapinne som grund för mitt mosspynt. Det funkar lika bra att använda en kraftigare blomsterpinne om Ni inte har någon cannapinne. I botten på lyktorna/krukorna har jag även hällt i lite sten för att få tyngd i botten. Stickmassan för torra arrangemang är lite stabilare i konsistensen än den vanligare gröna som används för exempelvis bordsdekorationer med snittblommor.

Det är lättast att börja nerifrån och gå uppåt när Ni gör mossgranarna. Ta en något större bit mossa, håll den runt pinnen och fäst med metalltråden. Gör klart formen på granen/trädet först och fyll sedan på med eventuella dekorationer som silvertrassel (Calocephalus brownii), spansk mossa, blad etc. Fäst de olika dekorationerna med tråden eller med nålar.

Bilder på granar och tomtar av mossa
Det jag har dekorerat mossgranarna med är sk. Spansk mossa (Tillandsia usneoides) och såklart en stjärna i toppen. På tomtenissen har jag använt den spanska mossan som skägg, skägget är fastsatt med den röda kulan. Tomtenissen är gjord med samma teknik som mossgranarna. Superenkelt!!

Bilder på träd i mossa
I trädbollen har jag använt en liten oasisboll som mossan är lindad runt. Denna boll har jag använt för att kunna fästa mossbollen på ett stadigare vis på ”stammen”. Dessa mossträd kan Ni dekorera med smågrenar, pärlor, barr, olika blad (som här eucalyptus) etc. För att få en lite juligare känsla på trädet har det även pyntats med ”snö” och glitter.

Så där ja, nu är det dax för Er att starta tomteverkstan och frossa i mossan. Hade varit fantastiskt roligt att få en liten smygtitt på Er kreativitet och få se vad Ni hittar på för kul idéer. Hoppas på att Ni får en trevlig pysselstund.

Jag vill passa på att nu också önska Er, bästaste Ni en helt MAGISK och UNDERBAR JUL!!! Hoppas vi ses snart igen ❤

Mossiga Tomtekramar
Suzzie

– FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM UNDER @FROKENWIOLAHALMSTAD

Follow my dream in a little world of flowers and interior design. Be inspired!!💜

En reaktion på ”Frossa i mossa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.