Det blå huset – Serie: tematiska bostäder

Vi får förmånen att förmedla en rad olika bostäder varje år. Allt från slott till koja. Alla lika älskade av innehavaren som av den blivande köparen!

När jag går igenom vår fantastiska bildbank fylld av bostadsbilder slår det mig att de som berör mig mest är (kanske såklart) de som matchar mina personliga preferenser, men lika mycket de som kanske inte gör det. Bostäder som sticker ut. Som har något extra. I detta extra hittade jag ”den blå villan”. Temat för hela bostaden är blått och jag drömmer mig genast bort en stund och funderar över hur det kommer sig! Naturligtvis kan jag ju fråga mäklaren som sålde bostaden, han sitter ju i rummet intill – men det är ju inte lika roligt!

Bilder på en villa som inretts i blått

Temat för detta hus är färgen blå. Den har använts genomgående i inredningen, både invändigt och utvändigt – men inte som färg på själva fasaden.

Färgen blå symboliserar ofta tro (i tro, hopp och kärlek) och står för trofasthet. Det är en konservativ färg som också lätt associeras med kyla och sentimentalitet i vår del av världen. Men färgens innebörd skiljer sig mycket mellan olika kulturer, i Grekland är färgen inte alls kall till exempel. Dessutom är det ju så att den enskildes associationer när det kommer till färg är väldigt personlig!

Blått i inredningen för tankarna till himmel och frihet! Det känns svalt och rofyllt när färgerna är relativt ljusa, medan indigoblått ger en känsla av havsdjup och upplevs lite mystiskt. Just den mörka, midnattsblå färgen har blivit populär på väggarna igen!

Att sova i ett blått sovrum sägs vara bra för någon med sömnproblem, den är avkopplande, sänker blodtrycket och saktar ner pulsen – men den kan ge andra depressioner i stora doser! Som en mjuk nyans bör den kunna målas utan negativa effekter i vilket rum som helst.

Kontrastfärgen för blått är gult, de kompletterar och lyfter fram varann.

Bilder på villa inredd i blått

Detaljerna i huset är blå. Blå som himlen och havet.

Jag återkommer med fler såna här tematiska bostäder framöver, som till exempel när retro är original och för mig tillbaka till förr. Sådant tycker jag är kul och bostäderna värmer alltid hjärtat lite extra! Håller du med mig?

Foto: Fredrik Andersson, xcLens

En reaktion på ”Det blå huset – Serie: tematiska bostäder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.