Suzzie på Fröken Wiolas Blomsterverkstad i Söndrum

Ta till vara på lökarna!

Nu går vi mot en årstid som är så efterlängtad så! Vädret blir goare, dagarna längre, solen blir starkare. Vi har en helt underbar årstid att se fram emot, våren! Nog vågar jag påstå att vi ALLA mår mycket bättre med detta underbara vårljus. Ända sen nyår har vi varit sugna på att få in vårkänslan i våra bostäder – en härlig känsla där man gärna tar hjälp av alla underbara vårblommor!

Strax efter nyår kan man alltid kan hitta de första vårblommorna hos sin lokala blomsterhandlare, som bl a primula och vårlökar. Skulle gissa på att flera av Er redan har haft många olika sorter av vårens budbärare på bordet som Ni kunnat njuta av. Alla dessa lökväxter är, som Ni säkert vet, inga inomhusväxter egentligen. De blommar tyvärr därför över ganska snabbt inomhus. Vi är dessutom ganska duktiga på att använda värmeljus, kanske tänder vi en brasa, skruvar upp elementet etc, något som inte direkt förbättrar livslängden på lökväxterna som inte har värmekällor som världens bästa kompisar.

De lökväxter som ofta förekommer i handeln är

 • blåstjärna (Scilla)
 • tulpaner (Tulipa)
 • pärlhyacint (Muscari)
 • krokus (Crocus)
 • iris (Iris)
 • kungsängslilja (Fritillaria meleagris)
 • hyacint (Hyacinthus orientalis)

Under de inledande månaderna på året använder vi dessa underbara vårtecken i olika krukor och olika samplanteringar. Även ett tag framåt, då vi har påsk och pingst, njuter vi av olika sorters lökväxter där kanske den mest vanliga är minipåskliljan (Narcissus ‘Tête-à-tête’). Naturligtvis ska Ni spara även dessa för utplantering till hösten!

Lite gulligt oviktigt vetande: ”Tete-a-tete” betyder kind mot kind….

Spara lökarna till hösten

Som jag tidigare nämnde blommar alla lökväxter över ganska fort, men bli inte allt för ledsen för det utan ta tillvara på de olika lökarna och plantera ut dessa i era befintliga rabatter senare när vädret tillåter! Helst ska de förvaras torrt och svalt tills hösten för bästa resultat, det är nämligen då det är dags att plantera vårlökar! Till nästa vår kan Ni glädjas av Era lökar när kommer upp i rabatten.

Gör så här:

 • Låt blommorna och bladen vissna ner ordentligt så att ”kraften går tillbaka till löken” innan Ni packar undan dem.
 • Förvara lökarna torrt i en papperspåse eller på tidningar (Ni behöver ej spara all jord runt omkring om Ni har ont om plats)
 • Förvara mörkt och svalt.
 • Plantera ut i rabatter under mitten av hösten innan frosten kommit.

Ha nu en helt underbar vår och njut av alla dessa vackra blommor!

Hoppas att vi ses snart igen. Stor blomstrande vårkram till bästaste Ni!

❤ Suzzie

Bilder: Fröken Wiolas Blomsterverkstad och farmergracy.co.uk

– FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM UNDER @FROKENWIOLAHALMSTAD

Follow my dream in a little world of flowers and interior design. Be inspired!!💜

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.