Suzzie på Fröken Wiolas Blomsterverkstad i Söndrum

Kan man bli kär i blad? En florists tips och tankar!

Hon verkar ju smått galen tänker Ni säkert. Jag har vandrat runt och samlat inspiration till detta inlägg i olika trädgårdar. Medan jag knallat runt har jag sett så många vackra bladväxter att jag blir näst intill helt förälskad. Tror att Ni alla förstår mig när Ni kollar in mina bilder nedan! Med detta inlägg vill jag inspirera till planteringar i kruka. Vad som är snyggt och inte är naturligtvis upp till betraktaren att avgöra tycker jag men några goda råd tänkte jag ge Er att tänka på!

Alunrot (Heuchera) Klöver (Trifolium) Båda dessa sorter är perenna växter och finns i flera färger.

I år pekar trenderna på olika växter med snygga blad som man kan kombinera. Oftast är dessa plantor väldigt lättskötta och står sig fina hela sommaren. Det man också ser mycket av i ”trendspaningar” är växter med mörka, nästintill svarta, blad och blommor. Bilderna i dagens inlägg visar växter som är snygga var för sej eller i kombination.

Att tänka på vid samplantering

När man ska göra en samplantering är det naturligtvis viktigt att man använder sig utav växter som passar ihop. Då menar jag inte ”passar ihop” bara utseendemässigt utan även vad det gäller placering och skötsel. Växter är precis som vi människor individer och trivs olika bra på olika ställen. En del föredrar sol, en del föredrar skugga, en del vill torka ut, en del vill ha vatten ofta.

Om Ni inte är en hejare på det där med växter så skulle jag nog vilja råda Er till att vända Er till den lokala blomsterhandlaren eller handelsträdgården. Personal på plats kan hjälpa Er med att ”matcha ihop” vilka växter som funkar tillsammans.

Plantering av växter i kruka

Innan Ni börjar plantera se till att växterna kommer att få en ”grund”. Antingen ska krukan ha ett hål i botten eller så grundar Ni med 1/3-del lecakulor i botten innan Ni fyller på med jord. Det bästa är naturligtvis att det finns ett hål i botten i krukan om den kommer vara placerad i trädgården utan något tak över sej. Det för att överflödigt vatten ska kunna rinna ut om det kommer mycket regn. Blir växterna stående i vatten är det stor risk att rötterna ruttnar på Er plantering.

En annan sak man ska tänka på när man planterar är att lösgöra rötterna som ”surrat” sej fast runt jorden i krukan. Detta bör du göra för att plantorna ska ”sätta” sej bättre och bli stabilare. Var också noga med att vattna ordentligt när det är nyplanterat men inte så pass mycket att vattnet blir liggande i krukan.

Här har jag gjort en plantering i 3 krukor i olika storlekar. Planteringen är med både blommande växter och bladväxter.

Tips för snygga planteringar

Mixa olika typer av växter för att få en snygg helhet ex olika former på blommorna – såsom runda, spetsiga, platta. Man kan välja några växter med mindre blad, några med större blad, kanske några med mönstrade blad, några med enfärgade, några lite högre växter, några lite lägre. Att man väljer olika färg, form, struktur är för att få en snygg helhetsbild på planteringen. Kolla på bilderna nedan så ser Ni vad jag menar.

Växter jag har valt i denna planteringen är: Vide ”flamingo” (Salix integra ‘Hakuro Nishiki’/Salix ”Flamingo), Lavendel (Lavandula angustifolia), Alunrot (Heuchera), Klöver (Trifolium), Palettblad (Solenostemon scutellarioides), Praktvädd (Scabiosa atropurpurea)

Så bästaste Ni; ut och hugg tag i Era krukor nu och fixa fint inför alla stundande festligheter. Hoppas vi hörs snart igen!
Ha det riktigt gott tills vi hörs igen!

❤ Suzzie

Bilder: Fröken Wiolas Blomsterverkstad

– FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM UNDER @FROKENWIOLAHALMSTAD

Follow my dream in a little world of flowers and interior design. Be inspired!!💜

2 reaktioner på ”Kan man bli kär i blad? En florists tips och tankar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.