Suzzie på Fröken Wiolas Blomsterverkstad i Söndrum

Krukväxterna som passar för lata sommardagar!

Så äääääntligen är den här, den där efterlängtade årstiden som vi suktat efter sen sist. Årstiden då vi vill njuta lite extra av naturen, havet, solen och ledigheten. Då vi gärna undanber oss en massa måsten för att vi oftast bara vill ta till vara på tid, väder och rum och bara få vara. Ja Ni alla vet vad jag snackar om så klart, årstiden med stort S……. SOMMAR.
Många har inte tid, eller kanske rättare sagt inte tar sej tid, att ta hand om och sköta om sina krukväxter inomhus under denna period. Vad passar då bättre än att få lite tips på krukväxter som passar för dessa sommarlata dagar?

Blommande växter… nja…

Glöm det där med stora vackra blommande växter om Du inte vill lägga tid på skötsel. I princip alla blommande växter kräver omvårdnad, skötsel och kärlek. Den enda blommande växt som möjligtvis skulle kunna funka är Brudorkidéen (Phalaenopsis). Den kan klara sej ett bra tag utan mycket skötsel och vatten. Håll orkidéen borta från det soligaste fönstret bara så brukar det gå bra även för den mest sommarlata ägaren.

Växter i söderfönster

Ja det där med söderfönster alltså….. Inte lätt att få någon växt att riktigt trivas i det fönstret! Söder är det väderstreck som betraktas som det tuffaste och varmaste fönstret av dem alla. Ofta kan det gå med olika typer av suckulenter (fetbladsväxter) såsom Agave, Aloe, Kalanchoe, Echeveria etc. Annars tycker även Pelargoner, som är solälskare, att ett söderläge kan bli för bra om solen ligger på konstant. För att vara extra rädd om sina växter i detta väderstreck kan man skydda dem när solen står som högst med någon form av växtskydd.

Växter som fixar det mesta

Det finns många växter att välja på som är tåliga, trendiga, snygga samt hållbara och som dessutom passar den mest glömska eller lata personen. Växter som fixar lite ”misskötsel” och vanvård. Däremot finns det inga levande växter som klarar sej helt utan vatten.

SVÄRMORSTUNGA


Denna växt känner säkert många igen, Svärmorstunga (Sansevieria Trifasciata) den finns i flera olika varianter och färger. Superenkel växt som definitivt tål att misskötas lite och som åter har blivit en trendig vän på fönsterbrädan. Min mamma sa alltid ”när Svärmorstungan blommar så finns det mycket kärlek i huset”, vad vet jag om det där stämde eller ej men det är en liten kul parantes. Sista bilden visar en modernare variant (Sanseveria Cylindrica).

TAKLÖK

Andra fina tacksamma växter är olika typer av taklökar om man föredrar lite lägre kompaktare växter. Det finns många olika former, färger och varianter, och flera av dem blommar. Vad man kan tänka på med dessa är att försöka att vattna i kanten på krukan så att det inte kommer vatten i bladrosetten, eftersom detta kan göra att plantan ruttnar då bladen växer omlott.

PEPEROMIA

Ett tacksamt populärt släkte är Peperomia. Dessa växter är populära mycket tack vare sina vackra blad som finns i olika varianter både va det gäller färg, form, struktur och naturligtvis för att de är lättskötta. Man kan väl påstå att detta släkte lever efter mottot ”hellre gärna för lite vatten än för mycket”. Får dessa för mycket vatten märker man det snabbt pga att de tappar sina blad . Peperomia precis som Echeverian är fina att plantera eller placeras tillsammans för att få lite variation och gruppering. Som Ni ser finns det många varianter i Peperomiasläktet så här lär Ni säkert hitta er egna favorit.

ALOE

En annan tålig och lättskött växtfamilj är Aloe. Den vanligaste och mest kända medlemmen i denna familj är Aloe ”Vera”. Den plantan är även känd för sina läkande egenskaper via gelén som finns i bladen. Skulle Du en solig sommardag bränna dej på någon kroppsdel så dela ett blad från plantan och lägg på den solbrända området. Ger en skön svalkande och läkande effekt.

Våga fråga om råd då du väljer växter

Självklart finns det ännu fler härliga växter som passar utmärkt för den ”sommarlata” men jag har valt ett axplock av de som jag tycker är vackra och känns rätt just nu. Tror säkert att Ni kommer hitta Er alldeles egna favorit bland alla lättskötta och fina växter. Var aldrig rädd för att fråga floristen om råd när Du handlar i Din blomsterbutik så Du verkligen får det du söker och passar just Dig.

Ha nu en fantastiskt go, solig, lat, mysig sommar bästaste Ni. Hoppas vi ses snart igen!

Många soliga kramar
Suzzie

Bildkällor:
Fröken Wiolas Blomsterverkstad, www.arnesblommor.se, www.statebystategardening.com, www.euroflorist.se , www.odla.nu, www.worldofsucculents.com , www.blomsterlandet.se

– FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM UNDER @FROKENWIOLAHALMSTAD

Follow my dream in a little world of flowers and interior design. Be inspired!!💜

Om du gillade detta inlägg kanske du även gillar detta:

Plantera i kruka (en florists tips och tankar när hon blivit kär i blad!)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.