Snyggaste väggen!! Bild: Barnyard-Soho-restaurant-by-Brinkworth_dezeen

Rostig kärlek

”Gammal kärlek rostar aldrig” sägs det ju, men för mig är den gamla kärleken för rost precis just det – rostig som bara den! Jag har nog alltid gillat rost när jag tänker efter och nu ska den ta mer plats i min trädgård. Jag bokar tid med Morgan Jönsson från Västplåt för att snacka lite om saken!

-Jodå, bekräftar Morgan, rost är en trend som håller i sig. Men den ska sitta på Corten plåt! Järn rostar sönder och faller i bitar, det gör inte Cortenplåten utan rosten stannar av och ger patina.

Vad säger trenden?

Korrugerad plåt och rostig Cortenplåt är något vi sett mycket av interiört och exteriört de senaste åren, där zinken nu mer eller mindre försvunnit tillsammans med Shabby chic-trenden. Jag passar på att fråga Morgan hur det är med smidesjärnet som jag minns som det största på 90-talet, hängande som ljuskronor från taket, som ljusstakar och sänggavlar – är det ute?
-Nej, inte alls! menar Morgan. Smidesjärn är fortsatt stort i grindar, trappor etc.
Västplåt har fyra personer som sysslar enbart med smidesjärn. Tji fick jag.

Inspiration ute

Jag skulle kunna tänka mig rostig plåt lite här och var. Nu tittar vi på utomhusmiljön och jag bestämmer mig för rabattlister och krukor. Det är en ganska vanlig beställning enligt Morgan och jag känner mig lite lätt tråkig. Kanske skulle man kosta på sig en hel vägg…

Det är hur som helst vansinnigt snyggt med rost till den gröna växtligheten, och bara fantasin sätter gränser till hur man kan integrera den i sin trädgård!

Inspiration inne

När jag ändå har Morgan på plats tittar vi in i det lilla badrum vi ska renovera. Det är litet och trångt och jag funderar på hur man ska lösa det med handfatet… Kanske kan vi hitta på nåt där?

…och sen går jag bananas…

Jag söker på Cortenplåt och får så mycket inspiration att hjärnan kokar, särskilt på Pinterest.. Det är inte bra att fastna på Pinterest… snart får vi bygga om hela huset! Varje klick på en bild leder vidare till fler. För att du ska få en lagom dos inspiration men inte fastna i det hela dan har jag plockat ut några bilder åt dig… 😉 Återkom gärna med vad du går igång på! Trevlig helg!

/Jessika på Bostad&Co

Västplåt hittar ni för övrigt här: Västplåt.se

Cortenplåt: Rosttrögt stål utvecklades i början av 1900-talet. Plåten har antikorrosiva egenskaper som gör att den till en början rostar men att processen stannar upp och plåten får ett eget rostskydd i form av ett jämnt och skyddande lager – av just rost! Färgen på denna djupnar med tiden. Under de två första åren avsöndrar patineringsprocessen rostvatten som kan missfärga andra material.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.