Hortensia - en av de mest populära snittblommorna just nu! Här i en vacker höstbukett!

”Hemma” hos Wiola – en blomstrande idé

Det är trångt hos Suzzie Wahlström på Fröken Wiolas Blomsterverkstad i Söndrum. På hyllor och bord trängs presentartiklar och krukväxter, vaser, krukor och snittblommor. Suzzie själv står vid disken och binder buketter när jag kommer in en blåsig torsdag i mitten av oktober. 

-Vänta lite, jag är snart klar, säger hon och virar papper om en bukett som ska med bud.
Det går av bara farten och händerna är flinka och vana. Och jag säger att det går bra att binda en bukett till, jag har tid. Hon pratar högt för sig själv och det känns hemtrevligt när hon delar med sig av sina tankar..
-En krya-på-dig-bukett… hm, vad ska vi ta för blommor till det… Hortensia! mumlar hon för sig själv och säger sedan till mig att Hortensia är en väldigt populär snittblomma just nu.
Medan hon binder den vackra buketten berättar hon att Begonian också är väldigt populär nu. För mig är en Begonia något min mormor hade i fönstret när jag var barn, med röda gulliga och kanske lite tråkiga blommor. Men släktet rymmer 1400-1500 olika arter och ca 10 000 olika namnsorter!
-Den där lilla palmen där är också en Begonia, ler Suzzie. Och Bladbegonian där, säger hon och pekar på växt med avlånga, prickiga blad.
Jag häpnar lite. Hade inte en aning.
-Blad överlag är fortsatt populärt, men det ska inte vara så mycket blommor, fortsätter Suzzie som bidrog med ett blogginlägg om just blad i början av sommaren.

Läs inlägget här: Kan man bli kär i blad? En florists tips och tankar!

Livet på en krokig pinne

Suzzie har ägnat sitt passionerade intresse för blommor 10 år av sitt liv nu. Hon halkade in i en blomsterbutik när hon arbetstränade efter en sjukskrivningsperiod. Arbetet som dekoratör hade mynnat ut i utbrändhet och Suzzie landade mjukt i en harmonisk miljö som gjorde att även hon blomstrade,
-Jag trivdes omedelbart, säger hon.

Snabbt bestämde hon sig att gå en floristutbildning som varade i ett och ett halvt år, fick lära sig allt om hantverksteknik, botanik, foristik, kulturhistoria och exponering. Och färg och form!
-Här hade jag verkligen nytta av att jag varit dekoratör, säger Suzzie och berättar vidare att även textningen av butiksskyltar bidragit med att hon kan texta egna band, till exempel när det kommer till sorgbinderi.
-Det är långt ifrån alla som kan texta snygga band, så där har jag en fördel!

En vidareutbildning för florister i Norge, ”Botanisk Design”, gav henne kunskaper i att starta eget som florist, med allt vad det innebär, men sin mästareexamen fick hon inte tillgodoräkna sig eftersom hon var svensk. Kunskaperna ledde dock till att hon fick jobb i en blomsterbutik där hon trivdes väl, ”Hemlängtan” i Bäckagård, och kunderna trivdes med henne. Något hon inte visste då var att de skulle följa henne på hennes resa…

Drömmen om något eget

Drömmen om att starta eget väcktes när ”Hemlängtan” gick i konkurs. Att ta över den butiken var aldrig aktuellt utan hon ville bygga något eget från grunden.
-Det var en utmaning att få utveckla något från start till mål! säger hon eftertänksamt.

Hon gör så. Tänker innan hon svarar. Låter mina frågor landa en stund. Svaren hon ger känns genuina och öppenhjärtiga.
-Det har blivit långt bättre än jag vågade hoppas på, jag tog kunderna med mig fastän jag bytte både namn och lokal! Men det är också långt mycket mer jobb än jag kunnat föreställa mig!
Svårast har hon för att släppa jobbet ur tanken. Jag frågar om hon inte är rädd att trilla tillbaka i stressen igen, att den ska knuffa tillbaka henne in i väggen. För stressen finns där, i att få till inköp, logistik och planering, att få pengar att flöda in och ut i en jämn takt.. Stressen över småföretagarlivet när man är ensam och ska rodda med precis allt själv. Hon tänker igen.
-Nej, jag är inte rädd för att gå in i väggen. Jag styr stressen själv nu. Om jag blir trött i huvudet kan jag gå och sätta mig en stund! säger hon och nickar in mot lokalens bakre regioner,
-Jag påverkar mitt arbete själv. Det är nog en nyckel!

Hon lär sig hela tiden och varje dag är en källa till kunskap. Om företagande, om blommor, om vad kunderna efterfrågar.
-Fast det är klart, har jag vita blommor ena veckan så frågar folk om rosa, och tar jag in rosa andra veckan vill de ha vita! skrattar hon.

Till en början var butiken en mer renodlad blomsterbutik med krukor, vaser och växter och sånt som man förväntar sig finna i en sådan. Sen började Suzzie ta in inredning, för det gillar hon nästan lika mycket som blommor, och på senare tid har inredningen mer och mer fått lämna hyllplats åt presentartiklarna som det är stor efterfrågan på.
-Det är vanligt att man köper sin gå-bort-present här! Det är roligt tycker jag! ler hon och menar att hon gillar att möta sina kunders önskemål och behov!

Det är en butik i ständig förändring eftersom årstiderna är under ständig förändring. Trenderna kommer och går, det finns ständigt saker att fira, högtider att dekorera. Blommor åker in och ut i nya kombinationer, alla skapade av ett par passionerade händer som tillhör Suzzie. Men vem sjutton är Wiola då, tänker väl du? Wiola är ett av namnen Suzzies mammas hade,
-Jag ville att hon skulle vara med på ett hörn trots att hon inte finns med mig i livet längre. Viola är ju också det latinska namnet för viol, varav violen i loggan!

Och Suzzie som inte är någon blyg viol utan en handlingskraftig och säker kvinna bär namnet Fröken Wiola med bravur! Jag är övertygad om att hennes mamma är stolt i sin himmel över sin duktiga dotter!

Trevlig helg!
/Jessika på Bostad&Co

Om du vill läsa Suzzies inlägg här på bloggen kan du lätt söka på ”blommor”, så dyker de upp samlade i en lista!

Suzzie på Fröken Wiolas Blomsterverkstad i Söndrum

– FÖLJ SUZZIE PÅ INSTAGRAM UNDER @FROKENWIOLAHALMSTAD

Follow my dream in a little world of flowers and interior design. Be inspired!!💜

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.