Barn med halloweenpumpa. Bild: Jess

Halloween – Årets mest förvirrande högtid

Känner du dig osäker och förvirrad? Lugn du är inte ensam! Om vi hade bott i USA eller Storbritannien hade vi inte haft problemet med att inte veta när man ska fira Halloween. Då hade vi gått ”Bus eller godis” på tisdag 31 oktober. Men vad gäller för oss i Sverige? Jag hade tänkt reda ut begreppen och samtidigt tipsa om pynt och idéer inför stundande helg – och ja, du har hela nästa vecka på dig att förbereda den! 

Det råder smärre förvirring om när man firar vad denna högtid och jag har googlat runt för att finna enighet, och kommit fram till att följande gäller:

  • Halloween (All hallows eve = Allhelgonaafton) infaller alltid fredagen mellan 30 oktober och 5 november – dagen innan Alla Helgons dag. Detta är rätt dag för ”Bus eller godis”!
  • Allhelgonadagen firas alltid 1 november, denna dag firas helgon och martyrer.
  • Alla Helgons dag infaller alltid lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Det är samma dag som Allhelgonadagen men firas på en lördag så att man kan fira ordentligt. Denna dag tänder vi ljus för våra saknade anhöriga! 
  • Alla själars dag – avskaffades som helgdag 2 november för att istället förläggas till söndagen efter Alla Helgons dag. Kyrkan bjuder denna dag in till ljuständningsgudstjänst, en dag att sörja och minnas avlidna släktingar.

Minnesregel = fredag bus, lördag ljus! 😀

Spökfester hålls både helgen före och efter den 31 oktober och dessutom firar vissa skolor Halloween fredagen före höstlovet (som infaller vecka 44, vilket i sin tur sammanfaller med denna högtid) – vilket bara verkar spä på förvirringen! Så du kan förvänta dig att det busknackas på dörren båda dessa fredagar, samt den 31:a! Det är bara att bunkra upp med godiset eller släcka utebelysningen och låta bli att ställa fram en tänd pumpa – för så säger etiketten att man visar att man inte vill ha bus-besök!

Källor: Vett-och-etikett.com, språkbolaget.se, wikipedia, svt.se mfl

Pyssel och dekorationer till helgen

För att få lite inspiration till halloweenpyssel och dekorationer har jag botaniserat på en av mina favoritsiter – Pinterest. Alla bilder nedan är sedan samlade på vårt Pinterestkonto och är där klickbara så att du kan ta del av tips och bilder samt se vem som delat dem ursprungligen!

Du hittar vårt konto i denna länk!

Bordsdekorationer

Om man inte klär in hela huset i spindelväv och hänger fram ”blodiga” handdukar i badrummet för att få en skrämmande halloweenkänsla, så kanske man väljer att dekorera sin dukning extra vackert under allhelgonahelgen! Pumpor är nog bland det vackraste vi har i våra land och man kan göra mycket fint med dem. Blanda med löv, hortensior, ekollon, japanska lyktor och annat fint! Det går också fint att måla pumporna om man önskar det!

Jack O Lantern eller halloweenpumpan

Det finns mycket kul man kan karva fram ur en pumpa! Vill du skapa mönster av hål gör du det lätt med en borrmaskin, annars är en smalbladad kniv och ett enormt tålamod att föredra för att få fram detaljerna!

Lite halloweenpyssel är kul!

Det är nästan omöjligt att sluta klicka sig runt bland pysselbilderna på Pinterest! Folk har en helt fantastisk fantasi och är oerhört skickliga i sitt skapande! Vissa saker kan man bara imponeras av, andra kanske man kan klara av att fixa själv! Visst blir man sugen att prova något av detta till exempel?

Kanske något att äta på festen?

Pinterest svämmar också över av ätbara tips – allt från det sötaste söta till det vidrigaste hemska! Jag har undvikit det senare här och nöjer mig med dessa sprutor med blodiga shots, spökmaränger och spökmuffins, spindelkakor och gravmousse!

Med detta vill hoppas jag att jag inspirerat dig till att komma igång med pysslet! Du har en vecka på dig att köpa hem alla sakerna och börja planera festen, middagen eller bara göra fint och gott för din egen skull! Lycka till och trevlig helg!

/Jessika på Bostad&Co

Bilder: Pinterest – du hittar kontot med alla bilder och länkar till respektive konto här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.