Bild lånad från Green and Zen Bubbles

Hitta hem åt småfåglarna i din trädgård

Att ha ett fågelbord utanför köksfönstret är som balsam för själen. Faktum är att det finns studier som påvisar att våra stressnivåer sänks och att vi mår bättre om vi har fåglar i vår trädgård! Så hur gör man då när man ska inreda och göra hemtrevligt åt de små liven? 

Som barn kunde jag ägna långa stunder åt att sitta i mormor och morfars fönster för att titta på småfåglarna, och hoppas på att en Domherre eller Sidensvans skulle dyka upp bland sparvarna! Det var rofyllda stunder där man kunde låta tankarna vandra iväg. Min morfar satt ofta och sneglade på fågelbordet, och så plötsligt ropade han åt oss andra att titta för ”nu är ekorren på besök!” Han älskade att sitta där och titta – året om.

Tyvärr kan vi inte ha ett fågelbord hemma hos oss, det skulle snarare bli ett smörgåsbord för katten…

Var ska fågelbordet stå?

Och ska man ens ha bord? För undvika smittspridning mellan fåglar är det bättre med fröautomater och fiffiga behållare. Fåglar som gillar fågelbord kommer att hitta tappade frön på marken undertill ändå. Det är bra om det finns buskar och träd i närheten, så att fåglarna kan ta skydd från rovfåglar och om det fritt från gömslen så kan inte katten smyga sig på lika lätt! Ställ bordet en bit från huset och städa ibland för att minska risk för gnagare. Vill man gynna de minsta fåglarna kan man sätta upp ett stormaskigt stålnät runt maten, som inte större fåglar kommer igenom. Det är också bra om du rengör matplatserna med jämna mellanrum.

Vad tycker fåglarna om att äta?

Ju kallare klimat desto mer fett behöver småfåglarna. Ju fler olika rätter du serverar, desto fler olika arter av fåglar bör du få! Till exempel kan du servera äpplen, osaltat smör, kokosfett, talg och ister. Solrosfrön, hampafrön, jordnötter och havre är andra favoriter men också ostkanter, kaffebröd, russin och riskorn funkar fint! Har du tur får du då besök av alla möjliga fåglar som föredrar olika typer av mat.

Rofyllt skådespel kan föregås av rofyllt pyssel!

Om du vill göra egna talgbollar kan du försiktigt smälta kokosfett, blanda i lätt hackade havregryn och jordnötter, låt stelna lite och blanda i rumsvarmt margarin för att lättare kunna forma smeten i en kokosnöt eller kruka. Eller så här:

Och nu när julen närmar sig kan man verkligen bjuda in småfåglarna på kalas!

Och om man slutar att mata eller åker bort på semester, hur blir det med fåglarna då? Ja, då hittar de föda någon annanstans! Lycka till!

/Jessika på Bostad&Co

Källa: Natursidan

Foto: Lånade från allehanda fotografer på Pinterest och bilderna är döpt efter sidorna de lånats från. Du kan även klicka här för att hitta ursprunget! 

2 reaktioner på ”Hitta hem åt småfåglarna i din trädgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.