torkade apelsiner. foto: jess.nilsson

Apelsiner – julens gyllene frukt

Citrusfrukterna piggar upp oss i vintermörkret, på många sätt! Vi använder dem som smaksättare, äter dem som de är och dekorerar med dem i juletid. Frukterna har förfört oss i århundraden och tillhör mänsklighetens äldsta kulturväxter! Det är omöjligt att få för många av dem till jul tycker vi! 

Pomeransen och citronen kom till Medelhavsregionen från Kina på 1000-talet och spreds sedan snabbt i samband med korstågen. Apelsinen kom till Europa med portugisiska sjömän ett halvt sekel senare. Fulla av eteriska oljor, väldoftande doftande blommor och gröna bladverk imponerar de fortfarande på oss och trots att vårt klimat inte alls passar träden är de populära i våra växthus och uterum! Godast är de är alla gånger kring jul och vi använder dem gärna på julbordet i sillinläggningar, ris á la Malta och bakverk. Och doften av nejlika stoppad i apelsin tror jag vi alla kan relatera till!

Fakta hämtad från en artikel i Jönköpingsposten där konstnären och författaren Ingrid Larsson Haglund forskat i mathistoria.

Pynta med apelsiner

Att torka apelsiner kan vara lite tidskrävande men väl värt det. Och när du väl har gjort dem håller de att dekorera med i flera år!

  • Skär apelsiner i tunna skivor
  • Lägg dem en stund på ett hushållspapper för att suga upp överflödig vätska – men var försiktig så att du inte förstör mönstret i dem!
  • Lägg skivorna på ett ugnsgaller
  • Låt skivorna ligga i ugnen i 50-100 grader (börja lågt och höj om du måste) tills apelsinerna börjar bli lite mörka och torra. Håll koll på dem. Det tar ca 4 timmar men varierar på värme och ugn.
  • Låt dem torka färdigt utanför ugnen.

Tips! En variant är att stansa ut t ex stjärnor i apelsinskalen, de är jättefina som girlanger!

Nu kan du dekorera julgrupper, paket, hänga i julgranen, göra girlanger – eller hitta på något helt annat med apelsinskivorna. Ha dem som drinktillbehör funkar också, de är inte bara vackra utan smakar gott också!

Tips! När du tänker äta ”chipsen” kan du sikta över florsocker i torkningen om du vill. Glöm inte heller då att tvätta skalen noga i varmt vatten innan. Doppa en sida av de färdiga apelsinerna i choklad för extra guldkant!

Mera apelsinpynt!

Nejlikor i apelsiner i vackra röda band är en klassiker! Här får du fler inspirerande tips:

Personligen älskar jag apelsiner i alla former och dekorerar gärna med dem! Hur är det för dig? Vad använder du helst apelsiner till?

Ha en fin dag!

/Jessika på Bostad&Co

Foto: Lånade från allehanda fotografer som addats på Pinterest och bilderna är döpta efter sidorna de lånats från. Du kan även klicka här för att hitta ursprunget! 

4 reaktioner på ”Apelsiner – julens gyllene frukt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.