Bild hittad på Pinterest och lånad från: lantliv.se

Lucia och lussebullarna

Jag minns särskilt en lucia när jag var barn. Jag sov hos en kompis och vi blev väckta i ottan med varm choklad och lussebullar. Det intogs i tevesoffan framför en sändning av Luciafirandet på SVT och det var tradition hos dem. Snön föll utanför fönstret och allt var perfekt. Vi satte på oss glitter i håret som kliade något fruktansvärt under mössan när vi gick ut, men det struntade vi i. Barndomsminnen när de är som bäst!

Hemma hos oss saknar vi traditioner denna dag, precis som hemma hos mig när jag var liten, till skillnad från kompisen som alltid vaknade med Lucia. I år börjar vi dagen på Jutarumsskolan där vi ska få njuta skönsång från skolans tredjeklassare! Jag vet att vi kommer att få möta Lucia, hennes tärnor, en sockerbagare, några möss och Rudolf i tåget, frågan är om det också dyker upp någon lussebulle?! Det är roligt när barnen är kreativa och själva vill vara med och påverka traditionerna.

När vi bodde i Steninge brukade vi få hembesök av grannbarnen som lussade för oss. En trevlig tillställning som lyste upp vårt vardagsrum och våra hjärtan för en stund. De bjöd på sång, pepparkakor och lussebullar, precis som det ska vara!

De perfekta lussebullarna!

Lucia är starkt förknippat med just pepparkakor, glögg och lussebullar och vi tipsar om hur du får bullarna så där goda och fina! Recept finner du otaliga av om du googlar, men generella tips ska du få här!

  • Degen sak vara lös, på gränsen till kladdig. Annars blir bullarna hårda och kompakta.
  • Kvarg i degen kan göra bullarna luftiga, men risken är att de smakar mindre saffran. Då degen blir mindre följsam finns risk att man lägger till för mycket mjöl och då blir de hårda.
  • Bearbeta degen länge! Knåda knåda knåda!
  • Rumsvarmt smör (inte margarin) och mjölk är att föredra framför 37-gradig degvätska och smält smör (som bara lurar dig att lägga i mer mjöl), låt degen jäsa längre bara!
  • Saffranssmaken löser ut i sprit. Mortla kryddan i socker och låt dra i lite rom!
  • Blötlägg russinen ett par timmar innan bak så blir bullarna saftigare.
  • Pensla med smält smör eller en sockerlösning när de kommer ut ur ugnen så blir de fina – men lägg ingen handduk över dem utan låt dem svalna på galler.
  • För hållbarhetens skull: Frys dem direkt och tina de du ska äta, alternativt frys degen och baka dem innan fikastunden!

Vill du göra din egen glögg till lussebullarna? Här hittar du receptet! 

Lycka till och ha en underbar Lucia!

/Jessika på Bostad&Co

Är du intresserad av att veta mer om Lucia kan vi rekommendera Nordiska Museets beskrivning av dagen och dess ursprung! Du finner länken här! 

Kort kan vi sammanfatta det med att det är en högtid som många gör anspråk på och har åsikter om hur man ska fira. Sedens ursprung är brokig men har kommit att symbolisera en äldre svensk kultur och innefattar många delar. Melodin till luciasången är italiensk, de svenska textvarianterna är från 1920-talet då traditionen tog fart, namnet är latin och betyder ljus (lux). Lucianatten var förr årets längsta och enligt folktron var den farlig då övernaturliga makter var i rörelse, man höll sig vaken hela natten och åt för att inte drabbas av ondskan, ”Lusse” Lucifer (djävulen).

I Tyskland fanns en tradition där en flicka klädd till Jesubarnet kom med presenter och bullar till barnen. Hon var klädd i vitt och i håret brann ljus. Bullarna var djävulskatter, i vilka saffranet skulle skrämma bort Lucifer.

Legenden om Sankta Lucia från Syracusa på Sicilien är en del av vårt firande. Hon dog martyrdöden efter att ha blivit angiven som kristen av sin trolovade som var besviken över att hon inte ville gifta sig med honom och arg för att hon dessutom givit bort hemgiften till fattiga. Eftersom kristendomen var förbjuden i det antika Romarriket skulle hon brännas på bål, men bålet skadade henne mirakulöst inte! I stället dödades hon med svärd. I en variant av legenden stack Lucia ut sina ögon och skänkte dem åt en man som beundrade dem. Genom ett under fick Sankta Lucia synen åter och är idag de synskadades skyddshelgon.

Högtiden som vi känner den tog fart 1927 då Stockholms Dagblad arrangerade det första offentliga Luciavalet där en flicka valdes att uppträda som Lucia. Bilderna spreds över landet och traditionen var född. Lucias följe har blivit längre med åren.

Källa: Nordiska Museet, Svenska Kyrkan, SVT

 

3 reaktioner på ”Lucia och lussebullarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.