Originalios Kalėdų eglutės (nuotr. boredpanda.com)

Julgranen grön och grann!?

Hugger du granen själv eller köper du en färdig? Nöjer du dig med en inne eller har du även en utomhus? När jag var liten hade vi två, en som vi tog in och klädde dagen innan julafton och alltid en med julgransbelysning i trädgården också, som sken vackert utanför fönstret långt efter den inomhus barrat ner hela radhuset vi bodde i!

Ställ inte granen tillsammans med dina krukväxter, de trivs inte ihop eftersom granen utsöndrar etylengas som kan göra att krukväxterna (och frukten på fruktfatet) mognar snabbare och i värsta fall ruttnar! Och så var det där med att klä den vackert.. Välj ett tema och kör på det! Granen kan vara övertäckt av pynt eller sparsmakad – det är du som bestämmer, så kör på det du själv tycker är fint!

Men vem har sagt att granen måste vara ett träd? Otraditionella granar kan också vara kul! Kolla dessa till exempel!

DIY Julgranskulor och ornament!

Eftersom vi gillar pyssel så är granen en perfekt mottagare för allehanda kreationer! Häng upp barnens eller ännu hellre gör dem ihop! Man kan använda sig av sånt man har hemma eller som är lätt att skaffa! Förslag på material är t ex

  • kottar
  • band och snören samt pärlor
  • pärlor och pärlplattor
  • apelsiner
  • makaroner och pasta i olika former
  • guld- och silverspray
  • vit färg
  • lim och tapetklister
  • en portion tålamod och ganska mycket tid!

Lycka till att få till finaste granen till jul!

/Jessika på Bostad&Co

Foto: Lånade från allehanda fotografer som addats på Pinterest och bilderna är döpta efter sidorna de lånats från. Du kan även klicka här för att hitta ursprunget! 

Historia: Granar ställdes förr vid ytterdörren, kvistade med en granruska kvar i toppen. Granarna var ett tecken på julefrid men också ett skydd mot farliga makter i midvintern. Inomhusgranen är en tysk gammal sed som rapporterades i Sverige år 1741, men först 1900 hade den fått fäste som svensk tradition såsom vi känner den, klädd med levande ljus, godsaker och frukt. Idag finns otaliga varianter av den i våra hem! Njut av granen fram till Tjugondedag knut – för då dansas julen ut! 13 januari sker detta och granen ska då till återvinningsstationen då den klassas som skräp.

Källa: Svenska Kyrka, Wikipedia

2 reaktioner på ”Julgranen grön och grann!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.