Bild hittad på Pinterest och lånad från: hani.ratata.fi

Julens blommor

Blommor till jul är lika självklara som Jansson på julbordet och knäck på gottebordet, det kan vi nog alla hålla med om! De är enkla att kombinera om du bara har koll på vilka som trivs i vilken temperatur och de kan planteras i det kärl eller kruka som du har – eller så planterar du inte alls! Lökar går lika bra att hålla som de är eller vira in i mossa eller papper! 

Hyacinter

Härstammar från mindre Asien och odlades redan under medeltiden. De ska vattnas sparsamt då löken innehåller allt den behöver. Utvecklade blommor behöver mer vatten, men låt jorden torka upp mellan vattningarna och låt inte knölen bli stående i vatten. Långa stänglar går att använda som snittblommor!

Amaryllis

I Sydamerika finns 75 kända arter av Amaryllis och de första kom till Europa på 1700-talet. Blomman bör du köpa i knopp, placera ljus och vattna sparsamt – annars blir blomsterstänglen lätt för lång. Som snittblomma håller den lika länge som i lök. Ett tips är att då tejpa ihop eller sätta en gummisnodd längst ner på stjälken så att den inte rullar upp sig. Du kan hänga upp amaryllisen i ett fönster om du klär in löken i lite mossa som du kan spraya med vatten!

Fröken Wiolas Blomsterverkstad pysslar med Amaryllis i ett inlägg som du hittar här!

Julgrupper

Julrosen från alperna trivs bäst svalt då det är en utomhusväxt, men fryser under nollan. Ställ den ljust och ge sparsamt med vatten så kan den hålla fram till det är dags att plantera ut den till våren!

Cyklamen trivs också svalt och ljust. Vattna när blommorna sloknar, men låt den inte bli stående i vatten.

Julstjärnor gillar tvärtemot julrosen inte alls kyla (under 12 grader), då tappar den blad direkt! Övervattna inte heller denna blomma, och låt den inte heller torka ut helt. Även brudorkidé gillar värme, liksom julbegonian.

/Jessika på Bostad&Co

Foto: Lånade från allehanda fotografer som addats på Pinterest och bilderna är döpta efter sidorna de lånats från. Du kan även klicka här för att hitta ursprunget! 

2 reaktioner på ”Julens blommor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.