Blommor till jul är lika självklara som Jansson på julbordet och knäck på gottebordet, det kan vi nog alla hålla med om! De är enkla att kombinera om du bara har koll på vilka som trivs i vilken temperatur och de kan planteras i det kärl eller kruka som du har – eller så planterar du inte alls! Lökar går lika bra att hålla som de är eller vira in i mossa eller papper!
Hyacinter
Härstammar från mindre Asien och odlades redan under medeltiden. De ska vattnas sparsamt då löken innehåller allt den behöver. Utvecklade blommor behöver mer vatten, men låt jorden torka upp mellan vattningarna och låt inte knölen bli stående i vatten. Långa stänglar går att använda som snittblommor!
Amaryllis
I Sydamerika finns 75 kända arter av Amaryllis och de första kom till Europa på 1700-talet. Blomman bör du köpa i knopp, placera ljus och vattna sparsamt – annars blir blomsterstänglen lätt för lång. Som snittblomma håller den lika länge som i lök. Ett tips är att då tejpa ihop eller sätta en gummisnodd längst ner på stjälken så att den inte rullar upp sig. Du kan hänga upp amaryllisen i ett fönster om du klär in löken i lite mossa som du kan spraya med vatten!
Fröken Wiolas Blomsterverkstad pysslar med Amaryllis i ett inlägg som du hittar här!
Julgrupper
Julrosen från alperna trivs bäst svalt då det är en utomhusväxt, men fryser under nollan. Ställ den ljust och ge sparsamt med vatten så kan den hålla fram till det är dags att plantera ut den till våren!
Cyklamen trivs också svalt och ljust. Vattna när blommorna sloknar, men låt den inte bli stående i vatten.
Julstjärnor gillar tvärtemot julrosen inte alls kyla (under 12 grader), då tappar den blad direkt! Övervattna inte heller denna blomma, och låt den inte heller torka ut helt. Även brudorkidé gillar värme, liksom julbegonian.
/Jessika på Bostad&Co
2 reaktioner på ”Julens blommor”