foto van Drumfanfare Jonathan.

Alternativ jul

Inte alla vill eller kan fira jul. Inte alla har någon att fira med. Inte alla har råd. Det är lätt att gå upp i sitt eget förberedande och firande att man glömmer det. Men att ge är att få och tillsammans kan vi göra skillnad! 

Att fira alternativ jul startade som en protest mot kommersialismen 1968-1969. Initiativet växte till en folkfest där 25 000 personer samlades på sex olika platser i Stockholm och satte igång en rad aktioner och förbättringar för de sämre lottade i samhället. Då omsatte julhandeln 1.5 miljarder kronor. Idag slår vi nya rekord varje år och julhandeln omsätter över 60 miljarder kronor! Är det klokt kan man fråga sig.

En del kyrkor i landet står varje år värdar för en alternativ jul för hundratals människor som vill slippa fira jul i ensamhet. Akut bostadslösa med svåra problem, ensamma personer och folk som tycker att julen är en jobbig tid söker sig till gemenskapen.

En alternativ jul kan också vara att fira en vegetarisk eller vegansk jul, att åka bort, att bidra med sin tid i välgörenhetsprojekt eller jobb, att välja bort julklappar, att inte fira alls eller något helt annat. Och allt är rätt om det är rätt för dig. Det kan också vara fint att uppmuntra och förstå dem som inte väljer att fira som du.

Att ge är att få

När jag var yngre åkte jag för att jobba som au-pair i USA. I den familjen fick barnen välja ut några av sina finast bevarade leksaker och ge dem till barn som behövde dem bättre. Annars kom inte jultomten med nya julklappar. Ett fint initiativ tycker jag! Hur många oanvända leksaker skräpar inte i barnens rum? Slå in dem i ett vacker paket (tips på vackra paket hittar du i blogginlägget i denna länk!)  och ge dem till någon som blir själaglad!

Tyvärr har datumet för offentliga julklappsinsamlingar redan gått av stapeln detta år, men det betyder inte att du inte kan göra något. Håll ögonen och öron öppna för initiativ under veckan eller skapa ett eget! Gör vi det tillsammans med barnen planterar vi fina frön i dem som kan växa till en skog i form av en bättre framtid!

Genom Röda Korset kan du ge en julklapp som räddar liv – med digitalt gåvobevis kan du skriva ut själv och därmed lösa julklappen under minuten! 

Detsamma gäller för Unicefs julklappar! – Akelius går dessutom in och dubblar beloppet du handlar för i december!

Giving People hjälper barn och barnfamiljer med julmat och julklappar!  Här kan man även anmäla sig som stödombud om man vill ge av sin tid! ❤

Du kan säkert hitta fler sätt att ge – och tipsa gärna andra om dem i kommentarsfältet! ”What goes around, comes around” sägs det ju..

/Jessika på Bostad&Co

Källor: Filmarkivet.se, SVT.se,

Bild: hittad via Pinterest och spårad till Jonathan Van Drumfanfare

En reaktion på ”Alternativ jul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.