Bild lånad från: madelinpersbo.blogspot.se

Att duka ett vackert julbord

Det är en konst att duka vackert! För att underlätta kan man tänka i teman. Temat idag är jul! Det är bra att planera dukningen i god tid så att man inte står med den det sista man gör. Det är då lätt hänt att man får göra avkall på att stryka duken och piffa med de sista blommorna! 

Bästa tipsen i korthet

  • Börja att lägga på en vacker duk. Den bidrar till ett mjukare intryck och man slipper onödigt slammer vid bordet. En bordstablett går också bra. Funkar i kombination också. T ex små röda, virkade dukar som underlägg på en vit duk?
  • Addera grönt! Tänk på regeln att en central julgrupp mitt på bordet bör vara så pass låg att alla gäster vid bordet ser varandra över den. Små grupper blommor är oftast att föredra, särskilt om bordet är avlångt. Fint kan vara slingor av murgröna eller gran i mitten längs med hela bordet.
  • Plocka in kvistar och grenar i dukningen. Har du möjlighet kan man ”duka uppfrån” också med en vacker gren varifrån man hänger pynt. Naturen har en lugnande effekt på oss.
  • Ljus skapar stämning på ett enkelt sätt. Tänk bara på att alltför höga ljus ger fula skuggor, använd hellre mellanlånga. Värmeljus i lyktor går också bra.
  • Även vackra ting att vila blicken på vid bordet är alltid trevligt. Addera detta.
  • Duka bordet enligt konstens alla regler, med vackert porslin, glas, bestick – allt matchande till de rätter som serveras under måltiden.
  • Lägg servetten på tallriken eller bredvid den. Sätt den inte i glaset då det kan bli kvar fibrer som hamnar i vinet.
  • Piffa servetten med juligt pynt! T ex en apelsinskiva, gran och kanelstång i ett rött band. Kanelstänger är vackra också bara som de är i ett vackert band. Man kan också ha en pepparkaksform som servettring!
  • Ställ dig på avstånd och titta ut över bordet – nöjd? Fundera annars på dynamiken i dukningen. Kan du flytta något? Skapa balans? Gruppera saker hellre än sprid ut dem, lite olika höjder skapar dynamik. Prova dig fram!

Om du är osäker på hur du ska duka rätt med etikett finns en bra guide här! 

Här kommer lite bilder som kanske kan inspirera dig till lite idéer!

/Jessika på Bostad&Co

Foto: Lånade från allehanda fotografer som addats på Pinterest och bilderna är döpta efter sidorna de lånats från. Du kan även klicka här för att hitta ursprunget! 

2 reaktioner på ”Att duka ett vackert julbord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.