Bostad&Co - Henric Johansson, Ante Nilsson, Jessika Nilsson, Kalle Svensson. Bild Jesper Emanuelsson

Ho ho ho – God Jul alla!

Fjärde advent och julafton! Äntligen är dagen här! Nu önskar man att snön föll sakta och bäddade in världen i ett tjockt täcke av fluff och barnskratt. Idag nöjer vi oss med att önska er alla en riktigt härlig, kärleksfull, glädjerik, spännande och underbar GOD JUL!!

/Alla vi på Bostad&Co ❤

 

Historia:

Julen är ett sammelsurium av händelser och traditioner som kokats ihop till hur vi firar den idag, med julstrumpor, julbord, Kalle Anka och julklappar!

I gammal nordisk folktro omgavs julafton och julnatten av magi och skrock. Nu kunde djuren tala och gav man inte risgrynsgröt åt gårdstomten kunde det straffa sig hela året!

Vill du läsa mer om julaftons bakgrund och historia kan du till exempel göra det hos Nordiska Museet här!

Den fjärde advent ligger alltid söndagen innan julafton, om inte dessa sammanfaller såsom i år. Extra lång väntan blir det därför när julafton är på en lördag – då får vi nästan fem veckors advent!

I kristendomen handlar fjärde advent om hur Josef och Maria från Nasaret får besök av ängeln Gabriel som berättar för dem att Maria ska bli mamma till Jesus, Gud son. De får veta att de efter nio månader måste ta sig till Betlehem för att föda barnet. Gud ville nämligen komma närmare mänskligheten och lät sig födas som människa, Jesus, i ett stall i Betlehem. Profeter hade talat om ögonblicket länge, hela 700 år tidigare, och nu startade en ny era och året sattes till 0. Nu fanns tiden före och efter kristus. Vi tänder det fjärde ljuset tillsammans med alla de andra tre, nu strålar de alla för Jesus.

Källa: Svenska Kyrkan, Nordiska Museet, SVT mfl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.