Fotograf: Fredrik Andersson, XcLens.

Håll hemmet skinande rent – listan!

Genom att göra lite i taget och skapa rutiner är det easy peasy att hålla rent hemma! Följ bara dessa enkla steg och ditt hem kommer att glänsa och du likaså: 

Strecka kalendern en helg och rensa/storstäda!

Du kan hoppa över detta steg om det får dig att inte ta något steg alls annars. Men du kommer att tacka dig själv om du kavlar upp ärmarna en gång för alla och bara gör det!

Ge hemmet en ordentlig genomgång! Storstäda och rensa ut sånt som är gammalt och trasigt. Om du tänker laga det, gör det på en gång annars blir det inte av! Hitta en plats till varje sak i ditt hem, för om man vet var saker hör hemma är det lättare att 1) man lägger dem där 2) man hittar dem när man behöver det. Det sparar grymt mycket tid.

Vi tipsade om hur du gör i förra veckan – missade du så hittar du inlägget här!

Att göra varje dag

Bädda sängen, håll diskbänken tom och ren, sköj ur diskho och handfat varje gång du använt dem. Lägg tillbaka saker på sin plats. Vid behov kastar du sopor.

Att göra varje vecka

Damma hemmet och torka av köksmaskiner, dammsug och moppa golv, städa toaletten och duschen/badkaret, putsa alla speglar. Byt sängkläder och tvätta.

Att göra en gång i månaden

Rengör ugn och micro, städa köks- och badrumsskåp. Torka av alla knoppar, handtag, lister, element. Rengör kakel och klinker där du har det. Rengör ventilation, rensa avlopp och desinficera sophinkar.

Att göra en gång i kvartalet

Vädra textilier som gardiner, plädar, täcken och kuddar. Rensa ur skafferi, frys och kylskåp från utgångna matvaror, frosta av frysen. Rensa ur och organisera garderoben. Tvätta fönster. Har du en eldstad rengör du den nu.

Bonustips!

Det är som det alltid är med nya vanor. Det tar tid att sätta dem. Men när de väl sitter tänker man inte längre på att man gör dem! Boka en tid i kalendern, sätt på påminnelsefunktionen och upprepa händelsen i ett intervall som passar, så blir det lättare att komma ihåg din nya vana!

Lycka till! 🙂

/Jessika på Bostad&Co

Bilden lånar vi idag från huset vi förmedlar på Lönngatan 5 i Gullbrandstorp, och den är tagen av fotograf Fredrik Andersson, xcLens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.