Bli ett visningsproffs!

I vår köp- och säljskola har vi kommit till visningen. Det är ju ofta där man bestämmer sig för om man vill köpa eller inte. För att beslutet ska vara välgrundat tipsar vi dig om sakerna som gör dig till ett fullblodsproffs!

10 saker att tänka på inför den viktiga visningen

 1. Ha koll på ekonomin! Skaffa ett lånelöfte och bestäm i förväg hur mycket din bostad får kosta. Titta inte på dyrare bostäder än så.
 2. Börja att titta brett i början och känn dig fram till vad du egentligen söker. Gå på många visningar. Det du först tror att du vill ha är kanske inte det du köper! Varje visning är en erfarenhet.
 3. Skapa dig en bild av bostaden innan du bokar dig för visning – läs informationen på nätet, åk gärna förbi huset utvändigt och gör dig bekant med området.
 4. När du läser beskrivningen och årsredovisningen – så gör det med pennan i hand och skriv ner dina reflektioner! Fundera i förväg på vad som är viktigt att veta för dig och ställ sedan alla frågor till mäklaren, om bostaden och eventuellt om föreningen.
 5. Om det känns som att du hittat drömbostaden, fråga mäklaren om du kan få en förhandsvisning. Det händer att en bostad säljs innan visning och då är det tråkigt om man missat chansen att få se den den och lägga ett bud. Det är alltid säljaren som bestämmer om hen vill ha förvisning och sälja på förhand.
 6. Du har undersökningsplikt, så undersök noga! Sätt på dig dina kritiska glasögon redan på visningen och lukta, lyssna, titta och känn. (Anlita en besiktningsman om du vill gå vidare och köpa ett hus)  och åter igen – ställ frågor om sådant du undrar över!
 7. Öppna garderober, dörrar, kyl och frys, skåp mm – funkar allt? Finns de utrymmen du behöver? Sätt dig ner en stund och bara känn efter. Låtsas att bostaden redan är din, hur skulle det kännas att bo där? Gå ett varv som om du vore hemma.
 8. Notera dina känslor under visningen. Ofta känner man ganska omgående om man kommer att trivas i bostaden eller inte. Lita på magkänslan och första intrycket!
 9. Gå gärna 3D-visningen både före och efter visningen på plats! Du vet vad du har att vänta dig när du besöker bostaden för första gången, och efteråt märker du om känslan består samt så får du möjlighet att se saker du inte såg på plats. Det är mycket att ta in och du ser olika saker varje gång!
 10. Besök området olika tider på dygnet för att se hur solen vandrar, hur lugnt/stökigt området är under olika tider etc. Hur långt är det till buss, affär, lekplatser, rastplatser etc. Ta en promenad och se om du skulle kunna trivas där!

”Läs mer om undersökningsplikt här!”

 

7 exempel på frågor att ställa till mäklaren

 1. Är det något i bostaden som ingår eller inte ingår i försäljningen?
 2. Finns det övriga utrymmen som hör till bostaden? Kan man se dem?
 3. När vill säljaren att tillträdet/överlämningen av bostaden ska ske?
 4. Om det är en bostadsrätt, hur är föreningen? Hur är ekonomin, väntas några större renoveringar?
 5. Vilka bor i området? Är det många barnfamiljer eller äldre personer?
 6. Vilka parkeringsmöjligheter finns det?
 7. Finns det några kända fel och brister i bostaden?

Vilka fler frågor som är viktiga för dig vet bara du. Mäklaren finns till för att hjälpa dig så gott han kan, och kan han inte så söker han svaren åt dig. Det är som med allt annat – det finns inga dumma frågor!

Har du fler tips? Lämna dem gärna i kommentarsfältet!

Lycka till på visningen!
/Jessika på Bostad&Co

Foto: Fredrik Andersson, xcLens (bild från Källvägen 10 i Harplinge som förmedlas just nu)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.