Fascinerande airplants

18 maj är det Fascinerande Växter dag, en dag som ofta uppmärksammas i över 50 länder! Vi blev nyfikna på vilka växter man kan fascineras av där hemma och vände oss till ett proffs i ämnet – Suzzie på Fröken Wiolas Blomsterverkstad!

Gästinlägg:

Nu var det alldeles för längesen vi sågs. Hoppas att Du har haft det fantastiskt sen sist och passar på att njuta utav det underbara vädret som infinner sig i vårt land just nu. Idag är det en alldeles speciell dag som jag inte kunde hålla mej undan ifrån såklart…

Att växa utan jord

En dag som denna ”Fascinerande växters dag” får mej direkt att tänka på en växt som det pratas väldigt mycket om nu och som dessutom blivit väldigt trendig. Du har säkert sett den i flera tidningar, på olika bilder, olika hemsidor men kanske inte riktigt tänkt på den som en planta?! Kanske för att den inte är direkt planterad i en vanlig kruka med jord, bark eller annat material att växa i. Denna fascinerande växt som kallas ”airplant” eller som det kallas på svenska ”luftplanta”.

01.-airplants-700x824

Det är naturligtvis inte plantans namn, den heter egentligen Tillandsia. Släktet är uppkallat efter den svenske botanisten Elias Tillandz (1640-1693). Det är en växt som i sin naturliga miljö lever på andra växter sk epifyter och tillhör familjen ananasväxter. Det finns ca 650 st olika arter av detta släkte i varierande storlek och färg.

Lättskött och tål att glömmas bort ibland

Det är en väldigt lättskött växt som även passar bra för dem som saknar ”gröna fingrar”. Det de behöver för att leva är luft och lite vatten. De planteras alltså inte i någon jord utan bara läggs eller hängs upp på lämpligt ställe. De vill gärna ha det ljust men inte i direkt solljus. Tål även att stå en bit in i rummet men föredrar då att få bo under en växtlampa.
Tillandsia vattnas enklast genom att duschas någon gång i veckan men den tål även att glömmas bort ibland. Ser du att bladen kryper ihop lite och rullar ihop sig så är det dags att vattna din planta.

Tillandsia är inte bara en väldigt lättskött växt, den renar dessutom luften i ditt hem och skapar syre till inomhusmiljön.

Inga vanliga krukor

  • Spara små glasburkar som Du diskar ur och hänger på rad!
  • Skippa levande ljus i ljusstakarna i sommar, satsa på trendiga airplants istället!
  • Snurra fast en tråd runt en sten och fäst Din planta i!
  • Gör en liten fin tavla!
  • Skapa ett litet landskap i en glasbubbla!

Ja, det finns massa kul idéer på hur du kan exponera denna planta på ett kreativt sätt. Det är bara fantasin som sätter dina gränser där! Spana in bilderna här och låt dig inspireras till att finna ditt egna sätt och ställe att placera denna fascinerande växt på.

Ge dig nu ut och inhandla denna kul växt, du bör finna olika varianter hos din lokala blomsterbutik!

Ha en riktigt härlig ”Fascinerande växters dag” Bästaste Du och njut av allt grönt omkring Dig lite extra idag.

Bilderna har lånats från följande sidor:

www.residencemagazine.se

www.land.se   https://www.markkintzel.com/blog/2015/1/6/its-all-about-air

https://homesteadgardens.com/explore-homestead/greenhouse/air-plants/

https://decomg.com/100-amazing-hanging-air-plants-decor-ideas/amazing-hanging-air-plants-decor-ideas-28/

Hoppas vi ses snart igen!
Kram Suzzie

– FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM UNDER @FROKENWIOLAHALMSTAD

Follow my dream in a little world of flowers and interior design. Be inspired!!💜

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.