Bastu Harvia

Syndig bastudag trots förbud

Imorgon är det internationella bastudagen – trots att det sedan år 1725 faktiskt är olagligt att basta! Skämt åsido så ligger förbudet om den syndiga företeelsen i glömska men är faktiskt ännu inte borttagen ur lagtexten. Frågan är väl istället om man verkligen är sugen på ett bastubad i denna värme som varit? Smaken är som bekant som baken så nog kommer dagen att firas alltid!

Det finns olika typer och varianter av bastubad men vare sig bastun är torr eller fuktig är syftet att få personerna i den att svettas och öppna porerna, att öka blodcirkulationen och välbefinnandet! Om man i bastubadet kastar sig i snö eller kallt vatten gör den snabba nedkylningen att värmen förseglas i kroppen och man tål att vistas i kyla längre.

Hälsofördelar med att basta

För ett år sedan lade Östra Finlands universitet fram en undersökning som visade att män som badade bastu 4-7 gånger i veckan är mindre utsatta för blodtryckssjukdomar än andra. Jari Laukkanen, speciallistläkare i kardiologi sa då till Svenska Yle att det krävdes minst en kvart i värmen för att blodtrycket ska sjunka till följd av ökad puls och utvidgade blodkärl. Det räcker inte att bastubada en gång i veckan poängterade han då enligt SVT Nyheter som fångade upp nyheten.

I januari plockade Svenska Dagbladet upp nyheten om studien då den publicerades i Journal of Human Hypertension och European Journal of Preventetive Cardiology att bastubadande har en positiv effekt på hjärta och blodkärl. Forskarna (där bland andra nämnde Jari Laukkan är med på ett hörn) ser i studien ett samband mellan bastubad och minskad risk för högt blodtryck, hjärtdöd och demenssjukdomar. Nu har tiden i bastun ökat till 30 minuter, med påföljande sänkning av blodtrycket i uppemot 30 minuter. Testpersonernas blodtryck ökade gradvis till uppemot 120 slag per minut, vilket motsvarar normalintensiv träning. Är man ute efter blodcirkulation är bastu lika bra som träning alltså, men muskeleffekten uteblir naturligtvis.

Är du sugen på att börja basta? Då är det bra om det finns en bastu i huset…

Hus med bastu

Naturligtvis förmedlar vi ett par hus med bastu just nu – och så kan man ju vara med och fira bastudagen nästa år om inte förr! Håller du ögonen öppna kommer ännu ett hus med bastu snart ut på marknaden – denna bastu har dessutom havsutsikt! 😉

Ovan – Sagerska Vägen 4 i Steninge – läs om bostaden här!

Ovan – Marinavägen 7 i Skipås/Steninge – läs om bostaden här!

De som brinner mest för bastubad

Svenska Bastuakademin är en ideell förening som bildades 1988 för att sprida information om hur bastukulturen utvecklas och sprids. De arrangerar årligen bastudagen den andra lördagen i juni och det känns för mig helt naturligt att de har sitt säte i Haparanda!

Motto: In Sauna Veritas – i bastun råder sanningen. Svenska Bastuakademin

Med önskan om en varm och skön helg, vare sig du njuter den i solen eller i bastun!

/Jessika på Bostad&Co

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.