Granatvägen 2, Skipås - foto Fredrik Andersson, xcLens

4 maj – Grillens dag!

Blicken riktas mot himlen, vi läser av molnens vandring. Blir det grillväder idag? undrar vi hela våren och genom hela sommaren mot höst, och vi köper gasol och briketter som om livet hängde på det. Den får inte ta slut. Vi måste kunna ta varje stund vi kan i vårt utekök, vid grillen och kring öppna eldstäder. Vi älskar våra utemiljöer i trädgårdar, på altaner och balkonger… nu snackar vi! I helgen ska det bli sol, sommaren är på väg och vi har längtat hela vintern. Och vi inleder alltihop idag, första fredagen i maj – Grillens Dag!! Hurra! 

Ovan bostäder förmedlas just nu – du finner dem på http://www.bostadco.se/hem-till-salu/villor

Grillens Dag instiftades 2016 av Grillfrämjandet men vi ska väl inte påstå att den är så värst omtalad. Grillning däremot är oerhört omtalat. Det måste ha något med vårt ursprung att göra, den där känslan av att slänga på en stor köttbit på elden och tycka att man bidrar till det viktigaste av allt på bordet. Medan familjens andra hälft står inne i köket och fixar tillbehören. Ni vet potatisen eller quionoan, salladen, såserna – EFTER att hen har fixat all marinering av det som ska bäras ut till grillmästaren och tillagas i strålande sol. Allt hackande, rörande, skivande.. och städande. Inomhus. Och gästerna minglar runt och så blir allt är klart och man sätter sig till bords. Och grillmästaren får all cred. ”Perfekt grillyta, lagom genomstekt, fina grillränder…” säger gästerna och doppar köttet i såsen och petar upp sallad bestående av femton sorters skurna grönsaker på gaffeln. Jo, tack för kaffet. Nu grillar ju inte alla kött, men fenomenet är troligtvis detsamma.

Uteköket är inne

Trenden med utekök fortsätter att växa, vilket är lite konstigt egentligen med tanke på hur många dagar om året vi faktiskt kan njuta av att laga maten utomhus på våra breddgrader. Å andra sidan kanske vi är allt för trötta på att stå inne i köket och dona de dagar då det faktiskt är alldeles ljuvligt att kocka utomhus. Själva grillen är det centrala, sedan kan det utformas på en rad olika sätt. Allt från en arbetsyta till ett komplett kök med rinnande vatten, el, kylskåp mm, med allt vad det innebär med avlopp etc. Allt från en färdig modul där allt är inkluderat till att man bygger upp köket själv. Det finns inga rätt och fel. Men det finns tips att få hjälp av i planeringen. Utgå från plånboken och dina önskemål och behov. Vill du slippa springa in och ut från köket inne för att hämta och ställa in saker i kylen? Vill du kunna använda köksmaskiner? Ska du förvara köksredskap, kastruller och bunkar utomhus? Och hur mycket kommer du använda allt, egentligen? Svårt att veta innan man provat. Kanske kan man prova med lite provisoriska lösningar första året så att man får känna på det lite.. När du väl bestämmer dig för att köra så tänk på att investera i tåligt material som är lätt att hålla rent, att du har gott om arbetsytor och de funktioner du behöver – och skydda sedan allt från väder och vind, särskilt under vintern. Här delar vi några bilder från drömkök från Pinterest! Du hittar alla bilder och därmed ursprunget/källan här!

Bästa salladen till grillat

  • Riv valfritt antal blad från gemsallad eller romansallad och lägg i en skål.
  • Skär valfri mängd getost i centimetertjocka skivor och smält lätt i ugn så att de får fin färg, lägg över salladen
  • Hacka en näve saltade/rostade mandlar och strö över
  • Strö över färska hallon efter tycke och smak
  • Servera med en hallonvinegrette  (sjud upp 1 dl hallon med 0,5 dl balsamicovinäger, låt svalna. Sila bort hallonkärnorna, blanda i 1 tsk honung, 1,5 dl olivolja, salt och peppar)

Vad lägger du helst på grillen? och vad serverar du till?

Trevlig helg!
/Jessika på Bostad&Co

Ps.

Har du läst vårt inspirationsinlägg om att inreda altanen? Läs här! 

Läs också: Ta hand om din altan – Färgab tipsar om altanvård!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.