3 tips på återvinning

I morgon 29 september är det återvinningens dag. Därför vill vi tipsa om tre saker som är extra bra att återvinna! Det gör gott i hjärtat, plånboken och för miljön – vad har du att förlora? 

Hur ser din källsortering ut hemma? Man måste inte göra det krångligare än det är, lägg allt i en låda under diskbänken och sortera på återvinningsstationen när det är fullt!  Att källsortera handlar om att spara på jordens resurser – istället för att hämta material och energi från naturen kan de gamla användas igen! Förra året slängde varje svensk nästan 500 kg sopor. 500 kg! Vi behöver tänka till och minska avfallet.

I Sverige är vi ganska duktiga på att återvinna – men avfallsmängderna ökar ohållbart snabbt och vi måste bli bättre även på att återanvända!

I kategorin SMART ATT ÅTERVINNA

Din mäklare! Mäklaren går att använda flera gånger, faktum är att han till och med blir bättre med tiden. Det går att bruka mäklaren för rådgivning – han känner ju redan till din bostad så ett telefonsamtal funkar oftast väldigt bra, en värdering eller för en helt ny försäljning! När du använder din mäklare igen har ni redan byggt upp ett förtroendekapital, ni känner varandra bättre och har roligare tillsammans!

I kategorin VIKTIGT FÖR MILJÖN ATT ÅTERVINNA

Om du inte sorterar allt, så sortera åtminstone det farliga avfallet som är skadligt för naturen samt människors och djurs hälsa. Till det hör: Batterier, elavfall, kemikalier, läkemedel, färger och lösningsmedel, växtskyddsmedel etc – allt som är giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, miljöfarligt, smittförande och brandfarligt.

I kategorin ROLIGT ATT ÅTERVINNA

Kläder – ge dina gamla till någon som blir glad över att få dem! Du får en luftigare garderob på köpet. Och köp eller ta emot andras ”gamla” kläder till en billig peng. Kläder är oerhört resurskrävande att tillverka. Dessutom har kläder som tvättats flera gånger färre kemikalier kvar, vilket är bra för din hälsa! Jeans är nog värst – men kanske också det som är mest hållbart och klokt att köpa second hand!

3 snabba bonustips

  • Låna eller hyr kläder du bara använder någon enstaka gång!
  • Behåll mer och köp färre saker! Laga och piffa till dina gamla möbler och kläder.
  • Skippa påsarna till frukt och grönt! Lägg tillsammans i en korg eller pappåse när du handlar istället.

BUT – FIRST COFFEE!!

Visste du att vi har en egen kaffeblandning skapad av godingarna på Köpmansgården? Det häller vi i våra koppar imorgon för att att fira att det även är kaffets dag! 😀

Trevlig helg gott folk! Kanske ses vi på återvinningscentralen på lördag? Både Flygstaden och Villmanstrand har öppet kl 10-16 medan Oskarström har öppet 9-15!

/Jessika på Bostad&Co

Foto: Jessika Nilsson – gamla bussar hör inte hemma i skogen… 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.