Martin Dal Molin på Pelles Plåt och Taktotal

Vi snackar tak med folk som kan!

Vi har haft förmånen att träffa Martin Dal Molin på Pelles Plåt & Taktotal för att snacka tak; husets fina hatt och paraply. Att vikten av ett tätt och tåligt tak är stor behöver vi väl inte orda så mycket om, men att utforma ett modernt tak idag ställer höga krav på leverantör och montör. Vi ville veta mer om hur man ska tänka när man står i begrepp att byta – för när gör man det? Häng med!

Halland kan tidvis vara både blåsigt och regnigt, det känner vi alla till. Det ställer höga krav på husets skal där taket ofta har den största ytan. Och taket ska skydda mot mer än regn – det har fler funktioner att fylla! Det ska skydda mot värme, uv-strålning, nederbörd, kyla, vind, snö, oväder, ljud och att någon går på det! Det ska också andas, hålla värmen, släppa igenom fukt och ge god akustik till inomhusmiljön! All vattenånga som produceras inne i huset kommer att kondenseras mot innertaken och uppe på vinden, vilket innebär att isolering och ventilation också är viktiga faktorer att ta hänsyn till när det gäller tak.

Bonustips: skrapa vattnet av duschväggar och golv efter dusch och sätt på fläkten när du kokar vatten så att vattnet får hjälp att hitta ut genom avlopp och ventilationssystem! Det vatten som torkar (dunstar) kommer annars att leta sig ut genom husets konstruktion. Torka också gärna tvätten utomhus!

Takets utformning är otroligt viktigt för huset utseende och det finns flera olika typer att välja emellan – allt från platt till branta lutningar och olika vinklar! Generellt kan man säga att ju brantare lutning, desto bättre rinner vattnet av taket. Taket kan vidare bestå av olika taktäckningsmaterial; tegel, betong, plåt, takpapp, sedum, skiffer och shingel. Alla material passar olika bra eller dåligt på olika lutningar och det är det första man tar hänsyn till när man ska välja tak till sitt hus.

Takets olika delar

Ett tak är inte bara det du ser utan består av flera delar. Inifrån och ut finner vi följande delar av ett panntäckt tak;

 • Råsponten ligger på takstolarna och består ofta av träplank eller skivor.
 • På råsponten lägger man en underlagspapp. Denna ska leda bort det vatten som tränger sig in under pannorna och kan hålla i upp till 50 år när den är av god kvalitet, läggs och sköts på rätt sätt.
  – Här är val av material superviktigt, betonar Martin och förklarar att papp finns av olika kvalitet, bredd och beständighet.
  Underlagspappen är en tunnare papp som inte är uv-beständig såsom en yttakpapp. Utan ytterligare täckning håller den bara i ca ett år. Vid läggning av det senare brukar man ändå lägga en underlagspapp under. Pappremsorna ska överlappa varandra och en horisontell läggning är att föredra. Det finns också papp som kan andas och därmed släppa ut fukt som kommer inifrån.
 • Ströläkten är den lodräta läkten som bär bärläkten.
 • Bärläkten är den läkt som man fäster pannorna på.
 • Nockbrädan löper över hela husets nock.
 • Takpannor.
 • Vindskivor.
 • Nockpannorna täcker nocken och ”hålet” som bildas mellan takpannorna på husets olika sidor.
 • Hängrännorna ska samla upp de stora vattenmängder som taket tar emot, plåtarbetet runt huvar och vindskivor ska hjälpa till att hålla torrt inne! Annat plåtarbete är trappsteg, gångbro och snörasskydd – saker du är skyldig att monterade om du har hantverkare på taket.
 • Fågel- och insektsskydd håller just dessa borta från vinden då de annars kan flyga in genom luftspalten och bygga bon.

Hur underhåller man sitt tak? Martin listar sina bästa tips!

 • Underhåll ditt tak – se över det ett par gånger per år, höst och vår. Och efter stora oväder! Gå upp på taket och titta till så att allt ser helt och bra ut, se över vindskivorna, rensa hängrännorna!
 • Titta också på taket inifrån. Har du fuktgenomslag någonstans syns det här!
 • Har du mossa på taket? Då åldras taket snabbare. Gå över med Grön Fri – det är suveränt! Skuggsidan brukar vara mer utsatt.
 • Använd alltid hantverkare när du ska renovera taket! Taket är husets viktigaste del och vatten hittar alltid sina egna vägar. Se till att det inte är in i huset!

När behöver man byta tak?

Kontrollera pappen – den är det viktigaste på ett tak.
-Det går alltid att måla om ett tak som ser tråkigt ut men där pappen är bra. För utseendets skull kan du få känslan av nytt men ändå skjuta fram den stora takomläggningen några år, tipsar Martin.
Om du tvättar och underhåller ditt tak på rätt sätt så håller det längre, men till slut är det ju ändå dags.
-Vänta inte för länge med att byta taket. Har du fuktgenomslag på insidan av taket på vinden är det definitivt dags för en koll. Ring hem oss så kollar vi om det är dags för takbyte eller annan åtgärd! Det kan bli kostsamt om det går så långt att du måste byta även råsponten för att den blivit förstörd… säger han allvarligt.

Hur väljer man tak och leverantör?

Det är mycket tycke och smak när det kommer till tak. Ska du byta takmaterial eller färg på det så kan detta vara bygglovspliktigt – viktigt alltså att du först kontrollerar om du behöver söka bygglov och SEN beställer ditt tak. Ta hänsyn till husets ålder och stil, för du vill ha en fin harmoni mellan fasad, fönster och tak! Generellt brukar man rekommendera ett mörkt tak till ett ljust hus och tvärtom, men det finns alltid undantag. Prova gärna dig fram i ett ritprogram och åk runt och titta på hur andra har gjort med liknande hus!

På Taktotal bytte man förra året 55 tak med pannor och 10 bandtäckta plåttak. De har stor rutin och levererar hög och snabb service, från offert till färdigt tak.
-Själva omläggningen tar en vecka och vi har ett system för hur vi arbetar så att det går snabbt. Vi vet att man inte vill ha ställningar runt huset längre än nödvändigt, säger Martin.
Bäst tycker han att det är att byta tak vintertid,
-Det är den årstid då det faktiskt regnar som minst! Sommaren är värst, säger han självklart och förklarar vidare att luftfuktigheten är som högst då.
Martin förklarar också att många tror att prefabricerade tak och lösningar blir billigare, men menar att det sällan blir bra. När det kommer till plåtdetaljer ska man alltid anlita en plåtslagare.
-Du hamnar ofta på samma pengar i slutändan, men resultatet blir bra mycket bättre. Plåtslageri är ett hantverk!

Citat Magnus Larsson på Anticimex: På nyare, prefabricerade hus lönar det sig att kolla upp plåtdetaljerna! ”Här vill jag slå ett slag för plåtslagarna, säger Magnus. De är yrkesskickliga och det är sällan vi hittar problem i lösvirkeshus där man anlitat en plåtfirma till att göra jobbet!” Läs hela inlägget här! 

En annan sak som Martin poängterar är vikten av att anlita någon som arbetar enligt Hus AMA som är ett referensverk kring upprättandet av beskrivningar och utförande av husbyggnadsarbeten.

Bevara ditt tegeltak

Det vackra teglet på ditt tak håller ofta längre än pappen under. Att byta detta tak är tidskrävande då man plockar ner och numrerar pannorna och lägger om dem igen efter det man lagt nytt underlag, läkter, plåtar etc. Räkna därför med att takläggningen kommer att kosta ungefär lika mycket som att byta till nya pannor – men det du behåller är patinan som kan vara ovärderlig för husets utseende!

Martin har märkt att tegel blivit mer och mer ovanligt,
-De flesta som vill ha pannor väljer idag betong, och då vill jag slå ett slag för en ytbehandlad panna som både minskar behovet av underhåll och som håller sig snygg längre.

Material – för och nackdelar

När du byter tak, bör du byta hela taket. (Om du inte lägger om ditt gamla tegel vill säga). Att bara byta taktäckning kommer inte i sig förlänga takets livslängd. Taket är en enhet i alla sina komponenter. Och när du ändå är i stånd att byta – fundera en extra gång på om du vill ha en annan lösning än den befintliga på ditt nya tak!

Glöm inte att kolla upp om du behöver söka bygglov när du förändrar ditt tak!

 • Taktegel – ett naturmaterial med lång livslängd, ca 70-80 år! Tegel åldras med stil men ställer sina krav på takets konstruktion då det väger mycket, ca 30 kg/kvm. Här behöver du se till att tvätta bort mossa och byta trasiga pannor – vilket är lätt! Materialet andas och ställer högre krav på läggningen än t ex betongpannor då de skiljer lite i storlek.
 • Takpannor i metall – Görs av stål eller aluminium där det senare lever längst! De ser ut som tegelpannor och går att få i olika färger men är inte lika vackra. Vikten är låg och det går snabbt att lägga. Kan låta när det regnar.
 • Betongpannor – Hållbart och tungt, vilket precis som tegel kräver en stark takkonstruktion. Taket är stormtåligt och finns i flera färger. Vid ytbehandling håller färgen längre och den tekniska livslängden är allt från 40-100 år! Lavar måste tvättas bort för att inte fräta sönder betongen. Betong är billigare än tegel och lättare att lägga, men åldras inte lika vackert.
 • Takpapp/asfaltsmatta – Billigt material som finns i flera prisklasser och utföranden. Den kräver en noggrann läggning och är känsligare än andra material. Skräp och mossa måste tas bort, skarvar och genomföringar ses över, glipor och bubblor åtgärdas. Är det inte helt tätt så skyddar det inte huset! Håller ca 30-35 år och kräver att du ibland stryker ny tjära eller asfalt på det. Tillsammans med sedum är detta tak det enda som passar platta tak.
 • Shingel – är formskurna plattor som går att få i olika färger och mönster. Alla plattor överlappar varandra och gör taket tätt, men det är viktigt att se över taket så att inga plattor lossnat. Taket kräver god vattenavrinning och ventilation och lämpar sig inte för stora snömängder. I övrigt är taket stormsäkert och tåligt med en livslängd på mellan 30 och 50 år.
 • Plåt – Finns i olika material där lackad, förzinkad stålplåt är vanligast. Eftersom du målar den kan du välja färg. Den är lätt (5 kg/kvm) och passar alla taklutningar. Underhållet är minimalt då snö och mossa inte får fäste, men du kan behöva måla om det då och då. Det kan också låta när det regnar. Livslängden är minst 50 år.
 • Sedum – passar tak där lutningen är max 27 grader. Här ställs höga krav på tätskiktet eftersom jorden på taket måste hålla fukt för att växterna ska överleva. Det är också ett mycket tungt material som kräver en stark konstruktion. Annars är det relativt underhållsfritt och mycket vackert!
 • Skiffer – Vackert och hållbart material som passar hus där det finns en kallvind! Stryktåligt.

Sist men inte minst

Se till att jämför offerterna du får av olika firmor ordentligt! Det kan vara stora skillnader och finnas dolda kostnader – jämför inte äpplen med päron!

 • Vad ingår?
 • Vad ingår inte utan tillkommer?
 • Hur blir slutresultatet – får du samma sak av de olika leverantörerna?
 • Vilka garantier och försäkringar får du?
 • Om du gör delar av jobbet själv, glöm inte att kolla att försäkringar och garantier gäller och isåfall i vilken utsträckning!
 • Hur länge beräknas ditt tak att hålla – vilken kvalitet håller materialet?
 • Lita på din magkänsla!

Det viktigaste är kanske inte prislappen i slutänden, utan vad du får för dina pengar! Åter igen: Du får oftast vad du betalar för.

Vi tackar Martin för samtalet och alla tips och önskar er lycka till med val av nytt tak!

/Jessika på Bostad&Co

VILL DU OCKSÅ SNACKA TAK MED NÅGON SOM KAN? RING MARTIN. PELLES PLÅT & TAKTOTAL HITTAR DU PÅ KRISTINEHEDSVÄGEN 26 – HEMSIDA PELLES PLÅT & TAKTOTAL

 

2 reaktioner på ”Vi snackar tak med folk som kan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.