Stugdrömmar och salta semesterdopp

Sommarstugan, stugan, lantstället, fritidshuset, torpet.. kärt barn har många namn! Vi längtar efter en egen gräsmatta med odlingslott, en snickarboa och en fika på farstukvisten. Drömmarna om ett förr. Ett eget sommarparadis. Fågelkvitter och stressfri tillvaro…

När semesterrätten infördes i början av 1900-talet började en efterfrågan på stugor växa fram längs kuster och städer. Länge var stugan en enkel semesterbostad, ouppvärmd och oanvänd vintertid. Här skulle man leva ett aktivt liv i stärkande sol, gärna i ett skogsbryn och i närheten till vatten. Idag har mer än 50 procent av landets vuxna befolkning har tillgång till ett fritidshus och standarden har höjts betydligt. Faktum är att många av de 575 000 fritidshusen i Sverige omvandlas till permanentbostäder för högre utnyttjandegrad och bekvämare boende.

Tips när du köper sommarstuga

  • Definiera din dröm! Vad önskar du? Håll dig till drömmen när du börjar leta stuga!
  • Vilket skick och vilken standard önskar du? Bestäm dig innan visningen! På visningen; kontrollera att det stämmer med vad du tänkt. Du vill inte renovera sönder förhållandet under småbarnsåren till exempel. Undersök!
  • Om det är ett fritidshusområde – prata med dem som bor där för att få en bra bild om hur det är att bo där, och vilka som bor där – finns där barn t ex?! Är det viktigt att det gör det?
  • Ligger stugan vid en sjö? Kan man bada i den? Kan man låsa dörren på hösten och öppna upp igen till våren eller krävs något under vintern? Om det varit stängt mycket – finns det problem med fukt eller insekter? Det är lätt att romantisera – undersök!
  • Gör en budget och inkludera renoveringskostnader.
  • Besiktiga stugan, kolla vattenprov och provtryck skorstenar etc! Undvik obehagliga och dyra överraskningar – du vill ju köpa stuga för att njuta av gräset mellan tårna eller hur?

Söker du en stuga i Halland?

Vi har förmånen att förmedla flera stugor just nu:

Stugdrömmen du bor i året runt

I Stensjö ligger en röd stuga med vita knutar. En klassiker och kanske det de flesta av oss ser framför oss när vi blundar och tänker stuga. Det är inte konstigt eftersom färgen fullkomligt dominerade på stugor under halva 1800-talet! I Stensjö har stugan kompletterats med en altan under tak, med vita stolpar och räcken som låter oss sitta länge inpå kvällskröken, och en öppen altan för frukostbordet. Tomten är lummigt inramad och har mycket berg i dagen!

Inomhus är charmen stor och pärlsponten på väggarna matchar allmogeköket och de vitpigmenterade trägolven. Kaklet i köket har inslag av blått, bröstpanelen och den vackra tapeten i ett av sovrummet är charmigt romantisk, våtrummen utsökt renoverade. Faktum är att huset till stora delar renoverats och tilläggsisolerats och att du nu kan välja att bo i sommarcharmen året runt! I vardagsrummets hörn finns en öppen spis där eldens sprakande värmer även själen, glaspartierna i utbyggnaden ger ljusterapi och släpper in naturen.

http://www.bostadco.se/hem-till-salu/hem-till-salu/fritidshus/platavagen-12

Aktiv tillvaro med havet som fond

Majorens väg 9 i Villshärad ligger på första parkett mot golfbana och hav i västerläge. Här njuter man alldeles galet mycket av otroliga solnedgångar, av promenader med handduken över axeln ner till havet eller av en padelmatch på närbelägna banor på Vilshärads Golfbana/padel. Golffantasten märker snabbt att den närbelägna golfbanan inte är den enda, i området längs kusten hittar man flera högklassiga banor såsom anrika Tylösands GK, Ringenäs GK, Golfarenan och Haverdals GK. Naturtomten kräver inget direkt underhåll utan låter dig vila mellan aktiviteterna. Här råder en lummighet och lugn. Under framsidans altantak kan man sitta även när det regnar och i öster ligger en en öppen altan som bjuder på sol till frukost och lunch.

När du bott in dig i Villshärad och aldrig vill åka härifrån kan du nyttja byggrätten om 300 kvm!

http://www.bostadco.se/hem-till-salu/hem-till-salu/fritidshus/majorens-vag-9

Lättskött på Smålands Riviera

Badlivet på Östra Stranden började tidigt 1900-tal och är just ett sådant område som vi nämnde i texten ovan. Hit åkte man för att njuta av den nyvunna semestern och området rymmer idag över 1000 stugor och en större camping! Marken är arrendemark som tillhör ett flertal ekonomiska föreningar i vilka du köper en arrenderätt. Föreningarna står för diverse aktiviteter och bidrar till trivsel och samvaro. I föreningen Västervall förmedlar vi en charmig sommaridyll om 45 kvm fördelade över 3 rum och kök. Här bor familjen på välplanerade kvadrat, äter troligen de flesta målen på en överbyggd uteplats i soligt läge och leker på en plan gräsmatta om 300 kvm. Enklare blir det inte. Pärlsponten bidrar till charmen och friggeboden går att inreda som ett extra gästrum!

http://www.bostadco.se/hem-till-salu/hem-till-salu/fritidshus/nackrosgatan-152

Sommaren är här! Njut!

Om du tilltalas av ovan stugor och vill känna gräset kittla mellan tårna och havet omsluta dig redan i år, så är du varmt välkommen att kontakta mäklarna för att boka in din personliga visningstid,
Platåvägen och Majorens väg: Ante Nilsson, ante@bostadco.se, 0731499501
Näckrosgatan: Kalle Svensson, kalle@bostadco.se, 0731499503

Bilder: Fredrik Andersson på xcLens

Ha en magisk pingsthelg!
/Jessika på Bostad&Co

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.