Julpyssel, god jul, december

Det händer alltid något – Livet är en fest, och annat pyssel!

Väntar du på att få fira jul? Då ska du veta att det finns många fler saker att fira på vägen dit! Livet är en fest! 

Till exempel kan du idag fira att det är internationella dagen för civil luftfart, instiftat av FN för att vi ska kunna flyga fredligt och säkert. Vilket ju är bra om man ska fira jul i värmen, men dåligt om man har klimatångest och inte tycker att man ska flyga alls. Då kanske man hellre firar värnlösa barns dag, nobeldagen och mänskliga rättigheternas dag. Är man sockersöt firar man pepparkakans, kakans eller skumtomtens dag. Vill man svänga loss gör man det på tangons dag men vill man skrida sakta framåt gör man det på luciadagen. Heter man Anna eller Tomas finns särskilda dagar att fira och känner man sig djurisk firar man internationella djurrättsdagen eller ap-dagen. Det finns hur många temadagar som helst i december (och resten av året).. och de flesta passerar obemärkt förbi. Så synd!

Fira hela december!

Förra året hade vi en adventskalender här i bloggen! Vi tipsade om allt möjligt som hörde julen till. I år har andra saker bråkat om uppmärksamheten.. Bakom kulisserna hos oss händer det en hel del saker, och vi ser verkligen fram emot att få dela med oss av nyheterna i överskådlig framtid! Men jag vill ändå lyfta fram några länkar till favoriter från då, som är läsvärda även i år!

För den pyssliga tipsar vi om dessa inlägg!

Så här en vecka in i december börjar det bli dags att maximera julpyntet, särskilt om du har någon glöggbjudning inplanerad innan jul! Personligen är jag inte jättemycket för porslinstomtar och spraysnö på fönstren – men gillar man det så kör man på det! Allt som höjer julkänslan för just dig är helt rätt! 

Pimpa hemmet med julpynt

Det första som välkomnar oss hem i jul är den stiliga dörrkransen! Den symboliserar julens festligheter och det sägs att grönskan i kransen påminner oss om att livet fortgår samt att cirkeln är evig! Oftast är den gjord i naturmaterial och virad med fina band. Är materialet dessutom torkat kan kransen återuppstå från år till år! Här inspirerar vi den pyssliga att göra sin egen dörrkrans:

Välkommen hem – dörrkransen

Välkomnande grönt på farstukvist, trappa och trädgård! Igår pratade vi om dörrkransar i vårt inlägg och idag går vi steget längre. Att ställa ett arrangemang utanför dörren maximerar välkomnandet och skapar en förväntning om vad vi kommer att få möta innanför!

Juldekorera din entré

Att ha ett fågelbord utanför köksfönstret är som balsam för själen. Faktum är att det finns studier som påvisar att våra stressnivåer sänks och att vi mår bättre om vi har fåglar i vår trädgård! Så hur gör man då när man ska inreda och göra hemtrevligt åt de små liven? Det får du veta här:

Hitta hem åt småfåglarna i din trädgård!

Citrusfrukterna piggar upp oss i vintermörkret, på många sätt! Vi använder dem som smaksättare, äter dem som de är och dekorerar med dem i juletid. Frukterna har förfört oss i århundraden och tillhör mänsklighetens äldsta kulturväxter! Det är omöjligt att få för många av dem till jul tycker vi! Här tipsar vi hur du kan pynta med dem:

Apelsiner – Julens gyllene frukt

Stressa inte runt och leta julklappar i år, för handen på hjärtat – behöver vi fler saker egentligen? Om jag kunde packa in kärlek i en present skulle jag göra det i jul, vackert inslaget i ett paket man inte vill öppna för att det är så fint! När jag var liten sparade jag ibland papper och snören som var extra fina, och någon gång fick det bli tapet i dockhuset. Vad det låg i paketen minns jag inte – ibland är det utsidan som räknas! Idag inspirerar vi till vackra paketinslagningar!

Vackert inslaget – julklappar deluxe

Hugger du granen själv eller köper du en färdig? Nöjer du dig med en inne eller har du även en utomhus? När jag var liten hade vi två, en som vi tog in och klädde dagen innan julafton och alltid en med julgransbelysning i trädgården också, som sken vackert utanför fönstret långt efter den inomhus barrat ner hela radhuset vi bodde i!

Julgranen grön och grann!?

Blommor till jul är lika självklara som Jansson på julbordet och knäck på gottebordet, det kan vi nog alla hålla med om! De är enkla att kombinera om du bara har koll på vilka som trivs i vilken temperatur och de kan planteras i det kärl eller kruka som du har – eller så planterar du inte alls! Lökar går lika bra att hålla som de är eller vira in i mossa eller papper!

Julens blommor

För den som har lyxen att få vara hemma med små och unga barn så här första dagen på jullovet tycker jag att man kan passa på att stanna hemma och njuta av tiden tillsammans! För handen på hjärtat – inte behöver du stressa iväg och köpa fler onödiga julklappar? Handla hem julmaten online och stanna hemma och njut av lugnet!

Jullov och tid för pyssel med barnen

Och för dig som har fokus på julens goda kan vi tipsa om följande inlägg:

Finns det något mysigare än ett glöggmingel innan jul? Varför inte samla vännerna och ha glöggprovning tillsammans? Servera goda tillbehör och njut av att bara ta det lugnt och umgås! Vill du inte stå med alla förberedelser själv kan du bjuda på knytis – be alla ta med ett tillbehör och sin favoritglögg!

Bjud på glöggmingel

Förr om åren brukade vi få hembesök av grannbarnen som lussade för oss. En trevlig tillställning som lyste upp vårt vardagsrum och våra hjärtan för en stund. De bjöd på sång, pepparkakor och lussebullar, precis som det ska vara! Men känner du till tipsen som gör lussebullarna så där perfekt goda? Om inte så får du inte missa dessa knep!

Lucia och lussebullarna

Tredje advent tänder vi ljuset för dem som slåss för rättvisan och vi bakar julgodis så att det står härliga till! Favoriterna hemma hos oss är Rocky Road och knäck, men även lakrits- och pepparkakskola samt fudge brukar ta plats på gottebordet efter ett godisbak! Vi delar med oss av recepten!

Baka julgodis den tredje advent

Det är en konst att duka vackert! För att underlätta kan man tänka i teman. Temat idag är jul! Det är bra att planera dukningen i god tid så att man inte står med den det sista man gör. Det är då lätt hänt att man får göra avkall på att stryka duken och piffa med de sista blommorna!

Duka ett vackert julbord

Dan-före-dan och förhoppningsvis kan vi bara mysa runt hemma och njuta av de sista förberedelserna! En promenad med lite lek och en kopp choklad utomhus är aldrig fel, kanske äter vi lunch vid en eldplats där vi grillar lite? När vi kommer hem pysslar vi ihop ett spel till kvällen och umgås över ytterligare en kopp glögg och en smörgås med nykokt skinka! Uppesittarkväll när den är som bäst!

Dan-före-dan och uppesittarkväll

Till sist…

De oredigerade bilderna i detta inlägg tog jag med mobilen på allt pyssel jag själv ägnade mig åt under december förra året! Det var en galet mysig månad och jag har pysslat vidare även i år. Jag tycker nästan att det är det bästa med hela alltet – det där som kommer innan själva julafton!

Tills vi hörs igen vill vi alla på kontoret önska er en riktigt härlig december! Fira massor! Varje dag! 😀 ❤

Kram Jessika

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.