Bild på bostäder i radhusform bakom en vacker stenmur

Köpa eller sälja först vid byte av bostad?

Det finns många skäl till varför man vill sälja sin bostad – man har vuxit ur den, den har blivit för stor, livssituationen har ändrats, man bor plötsligt på fel ställe, man vill byta boendeform, ”byta upp sig” eller… Oavsett skäl kommer man in på frågan – ska jag köpa först och sälja sen, eller sälja först och köpa sen?

KÖPA FÖRST

Fördelen med att köpa först och sälja sen är att man vet var man ska bo härnäst. Det bästa scenariot är att man hittar drömbostaden och säljer sin nuvarande bostad på samma marknad och utan ”mellanboende” under tiden. Men ekonomiskt är detta inte alltid möjligt.

Risken med att köpa först är att man står med dubbla boendekostnader om man inte får sålt sin gamla bostad för priset man tänkt sig, eller att man måste sälja för en lägre köpeskilling för att man inte har tid att vänta ut rätt köpare. Detta kan innebära att du inte får loss tillräckligt mycket pengar till t ex kontantinsatsen. Här kan också banken gå in och säga nej till dubbel bosättning för att din kalkyl inte håller – vilket inte är helt ovanligt på dagens marknad och med de allt stramare reglerna kring bolån. Om det däremot finns ett påskrivet köpekontrakt på den gamla bostaden kan banken gå med på ett tillfälligt lån (överbryggningslån) tiden mellan kontrakt och tillträde. Då vet banken att det gamla lånet snart kommer att vara löst eftersom du får en avtalad summa pengar ett specifikt datum (tillträdesdagen).

SÄLJA FÖRST

Fördelen att sälja först är att man vet att man får sålt sin bostad och hur mycket pengar man har att röra sig med. För den som står med höga lån på sin nuvarande bostad brukar detta vara den enda möjligheten banken godtar om man inte skriver kontrakt med möjlighet att avträda köpet om man inte får sin nuvarande bostad såld – en risk som säljaren till den bostad man vill köpa sällan är beredd att ta om det finns andra köpare att välja mellan.

Risken att sälja först är att man inte hittar någonstans att bo, där man vill bo. Det kan vara stressande att inte veta om man hittar tak över huvudet en tid, om man får ta in på hotell, flytta hem till föräldrarna eller hos en vän. Hyresmarknaden är ju inte heller en lätt marknad. Det kan också innebära att man får köpa en bostad man egentligen inte vill ha för att senare när man hittat drömbostaden kanske missar möjligheten till den för att man hamnar tillbaka i samma dåliga utgångsläge igen…

SÅ HUR GÖR MAN?

Vi får ofta frågan om hur man ska tänka i de situationerna. Vi rekommenderar dig att fundera över följande;

  • Är du typen som oroar dig mycket så kanske du väljer att sälja först så att du vet vad du har att röra dig med och vet att du får bostaden såld.
  • Är det viktigt att du hittar en bostad i ett specifikt område till en viss köpeskilling? Då kanske du ska vänta in den bostaden först.
  • Kan du tänka dig att bo i en hyresrätt under tiden du letar bostad?
  • Behöver du magasinera möbler om du säljer först?
  • Vad händer med din ekonomi om du står med dubbla boendekostnader?
  • Har du råd att gå ner i pris på din bostad om du inte får den såld till det uppskattade priset?

 

Visste du?
58% väljer att köpa först och sälja sen (enligt SBAB oktober 2014)

.

Hur ser din ekonomi ut?

  • Har du möjlighet att få lån till dubbla bostäder av banken under tiden du säljer din gamla bostad?
  • Har du råd/lust med ett dubbelt boende en tid?

Ja: Grattis! Du har möjlighet att vänta ut rätt köpare. Kanske kan du hyra ut en av bostäderna under tiden du väntar på en bättre marknad?

Nej: Du måste ha ett påskrivet köpekontrakt på din gamla bostad innan du får lånet utbetalt för din nya. Om du inte kan lösa detta och måste bryta kontraktet begår du kontraktsbrott och riskerar skadestånd. I detta läge är du sårbar och kanske måste du sälja din gamla bostad till ett lägre pris än du räknat med – håller ekonomin för det?

Tips: Se till att det finns en klausul i ditt köpekontrakt av ny bostad – antingen ska den medge att du får häva avtalet om du inte får din bostad såld (inte alla säljare tycker att du är en attraktiv köpare i det här läget, och kan därför komma att välja en annan köpare om det finns någon) alternativt se till att du har gott om tid på dig att sälja din gamla bostad genom att ni har en tillträdesdag som är satt långt fram i tiden, med möjlighet att tidigarelägga denna om du lyckas sälja bostaden snabbt!

Har du någonstans att bo när du säljer din bostad?

Ja: Grattis! Vad väntar du på?

Nej: Det viktigaste är hur detta faktum kommer att påverka dig mentalt och ekonomiskt. Finns det gott om bostäder på marknaden som du kan tänka dig att köpa eller är risken stor att du betalar ett överpris för att du måste vinna en budgivning? Finns det något att hyra under tiden du letar bostad? Hur precis är du i dina önskemål och hur troligt är det att du hittar det? Har du råd att bo på hotell ett tag, kan du bo hos någon förälder eller vän? Var ska du då förvara dina saker?

Tips: Se till att sätta en lång tillträdestid i ditt kontrakt då du säljer så att du vinner lite tid med att hitta en bostadslösning. Om inte köparen är beredd på detta kan det kanske vara värt att välja en annan köpare som betalar lite mindre? Kontraktet kan formuleras att ni kan tidigarelägga tillträdet om du hittar en bostad snabbt!

SLUTLIGEN

Vi hjälper dig gärna att bolla dina funderingar och värdera din bostad så att du är startklar när det gäller, hör bara av dig till oss!
Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.