Anders Göransson, HalmstadHus

Vi snackar kataloghus med folk som kan

Ett nytt hus är nytt. Med allt vad det innebär av 1) du får det precis som du vill ha det (med eller utan kompromisser) 2) ingen annan har bott där – varenda repa är din egen 3) boendeekonomin blir oftast bättre eftersom renoveringarna är färre, driften mer effektiv och försäkringar och garantier fortfarande gäller. Bland annat. På Bostad&Co har vi förmånen att samarbeta med flera aktörer inom nyproduktionbranschen och idag har vi valt att ta HalmstadHus på pulsen.

Ett typiskt typhus är inte så typiskt längre

Anders Göransson har drivit HalmstadHus tillsammans med Ervin Mezei sedan 1999 och har gjort otaliga försäljningar sedan dess. Han är lugn och trygg när vi sätter ner för att prata om nyproduktion och kanske då främst om kataloghus.
-Fast det kanske inte är så mycket kataloghus längre, säger han. Numera kommer man med egna skisser där man har klippt och klistrat! Förr köpte man ett typhus, idag är det vanligt att man vill sätta sin egen stil och prägel innanför skalet, menar han vidare.
För ändringar PÅ skalet kostar en massa pengar som ingen är villig att betala för, och då är vi tillbaka till katalogen. Och det märks att han tycker att det är kul med de personliga lösningarna, även om rådet är att hålla sig till basen = ytterväggar, grund, tak samt vatten och avlopp.
-Börjar man där får man gärna spåra ut lite och flytta väggar hit och dit, tycker han.
Viktigt i sammanhanget är att man spårar ur innan man skriver entreprenadkontraktet*,
-Sen blir det dyrt att ändra. OM det ens går! Varnar Anders.

Entreprenad: Ett löfte att, till ett i förväg uppgjort pris mellan en beställare och en entreprenör, utföra ett arbete eller leverans inom en viss tid.

Hur lång tid tar det att bygga ett nytt hus?

Från kontrakt till inflytt räknar man med att det tar 10-12 månader. De två månaderna har att göra med hur lång kön är i produktionen. När det är full fart i fabriken tar det längre tid för huset att bli klart helt enkelt. För husen byggs inomhus. Allt annat anser Anders vara smått galet,
-Du vill inte ha in väder och vind i materialet!
När produktionen väl är igång är byggtiden 34 veckor. Resten är planeringstid. Det är många saker som ska vara på plats innan första spiken slås i huset – du ska ha en mark att bygga på, alla olika typer av ritningar ska färdigställas, bygglovshandlingarna ska vars godkända med allt vad det innebär, alla materialval ska vara gjorda och beställda, och det är minsann ingen liten arbetsbörda då det finns en hel del detaljer i ett hus! Då kan det plötsligt vara skönt med ett kataloghus igen, där någon redan tänkt på alla valen och man inte måste tänka själv.

Vilka är det som köper nytt och varför ska man göra det?

-Vanligaste skälet är att man vill uppfylla en dröm, svarar Anders på frågan om vilken typ av människor som bygger nytt istället för att köpa något befintligt på begagnatmarknaden.
-Och sen har vi ju dem som inte hittar det de letar efter på marknaden, de som är trötta på att förlora i budgivningar, de som vill bo på en viss plats där det aldrig säljs något och så vidare, och så vidare!
Han fortsätter med att tala sig varm för att ekonomin i ett nytt hus är så mycket bättre än i ett gammalt. Man vet vad man har att förvänta sig och kan kalkylera framtida kostnader på ett helt annat sätt när man vet grundförutsättningarna och känner sitt hus till varje spik. Det är underhållsfritt och skattefritt första tiden också, vilket gör att du kan bygga en buffert fram till den dag du behöver renovera.

Anders 5 bästa råd:

Vilka råd ger då en man med 350 försäljningar av nyproducerade hus i ryggen oss som inte har lika många? Vad ska man tänka på?

  • Först och främst – ekonomin är viktigast av allt! Se till att du har koll och att du har ett lånelöfte. Anpassa sedan dina drömmar till din ekonomi! Du ska tänka: Vilka kostnader får jag i månaden och vad har jag då kvar att leva för? Viktiga frågor när man väl är på plats och vardagen kommer in i bilden.
  • Kontrollera entreprenaden! Vem bygger? Gå in på Alla Bolag och kontrollera ekonomin. Välj ett företag med bredd och god ekonomi, ta inte bara det billigaste du hittar!
  • En egen ritning behöver inte bli dyrare än priset på huset i katalogen! Passa på att få det som du vill ha det nu när du har chansen!
  • Håll dig till standard. Idag är den hög från början så du måste inte kosta på dig extra för att få ett bra hus!
  • Sist men inte minst – Det kanske inte blev vad du först tänkte, men det blev bra ändå! Det är min erfarenhet, att man är nöjd när huset står där!

Bygger du med ”totalentreprenad med fast pris” så vet du kostnaden på kronan! Allt regleras i ett kontrakt och när man väl skrivit under ändras ingenting – från något håll. Det är bra för ekonomin!

Nyfiken på det där med nyproduktion?

HalmstadHus har ett kedjehusprojekt på gång i Harplinge där 16 st en- och tvåplansvillor ska uppföras i centrum. Projektet säljstartar helgen 6-7 maj med en tomtvisning som vi medverkar vid. Kom gärna förbi och ät en korv och snacka lite med oss – det blir en happening! Välkommen! 🙂

fasaderLäs mer om projektet här!

/Jessika på Bostad&Co

Läs mer om HalmstadHus här

2 reaktioner på ”Vi snackar kataloghus med folk som kan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.