Makramékurs hos Studio L i Halmstad

Vackra knutar med makramé – DIY heminredning!

Har du också sett och inspirerats av de vackra väggbonaderna av makramé i heminredningen de senaste åren? Vi gick på kurs för att få lära oss mer om denna konstart, som tydligen var en vanlig sysselsättning bland sjömän på 1800-talet. Vi förstår varför för det är lätt hamna i ett meditativt tillstånd där tiden springer medan knut läggs på knut i skapandet av mönster i snörraderna. Här varvas knutar, knopar och flätor i kombinationer som slutar i en frans längst ner – och ordet makramé är arabiska för just ordet ”frans”. Man tror att tekniken uppfanns av just arabiska vävare under 1300-talet. Det går att tillverka allehanda korgar, väskor, kuddar, smycken, blomsteramplar, skärp och you name it – och så just väggbonaden som vi får lära oss att knyta hos Lena Leidhammar på Studio L.

På kurs med Kurt. Eller Lena.

Vi har med oss varsin pinne när vi kommer och Lena förser oss med ett makramégarn i bomull. Man kan använda sig av vilket snöre som helst men eftersom vissa trasslar sig så är det lättast med ett garn som är avsett för uppgiften. Pinnen fäster vi hängande i huvudhöjd (en solklar semesteraktivitet som man kan ägna sig åt utomhus i sommar). Vi klipper 12 längder som viks dubbelt och fästs på pinnen genom att man drar ändarna genom viköglan. Beroende av vilket avstånd de får mellan sig kommer bonaden att bli mer eller mindre gles. Längden på snöre beror på hur lång bonad du vill ha, men tumregeln är ju fler knutar desto längre snören behöver du. Sen lär vi oss några enkla knutar och är i gång! Man får hålla tungan rätt i mun till en början men sedan går det av bara farten. Eller fart och fart – eftersom vi nästan omgående vill börja skapa mönster så går det faktiskt rätt sakta. Knutarna ska hamna i rätt höjd, med rätt avstånd och vara lika hårda eller lösa beroende av vad man vill åstadkomma. Det är knappt så att vi hinner dricka kaffe så fokuserade som vi är!

Makramé har vuxit till en rörelse i främst USA och Australien. Det härligaste med denna ”rörelse” är att alla älskar att dela med sig av tips, inspiration och knutar. Ett skönt sätt att umgås helt enkelt, kanske den gamla tidens syjunta i ny tappning och väldigt mycket coolare!

Hur knyter man då?

Det finns en hel uppsjö av tips och filmer på olika knutar och tekniker över hela Internet att inspireras av. På främst instagram hittar man massor med inspiration från hela världen. Där ser man också att en maskin inte kan göra en makramé som ger samma känsla som den som är skapad av människan. Ett hantverk helt enkelt.

Eller så gör man som vi och anmäler sig till en kurs, vilket är betydligt roligare! Vi var tio personer som knöt likadana knutar och ändå fick vi 10 olika bonader med oss hem! Jag blir så galet sugen på att knyta ett helt gäng med makramébonader, hängmattor, kuddar och annat – frågan är bara var man ska göra av alla saker sen utan att hela ens hem förvandlas till ett bohemiskt näste… kanske får de bli julklappar åt mamma och pappa? 😉

Blir du också sugen på att prova? Studio L kommer hålla kurser, så håll utkik på Instagram och anmäl er.

– FÖLJ STUDIO L PÅ INSTAGRAM UNDER @STUDIOLIHSTD 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.