Charlotte Lotten Pettersson

Vi snackar hemmagym med folk som kan

Jag har träffat Charlotte ”Lotten” Pettersson från The Academy för att prata hemmagym! Det finns många anledningar till varför man vill träna hemma och Lotten menar att det är viktigt att man skapar sig en inspirerande miljö om man bestämmer sig för att skaffa sig ett hemmagym,
-Du ska inte gå dit på undantag, säger hon bestämt.

Lotten arbetar som utbildningsrådgivare för The Academy men även som personlig tränare och kostrådgivare. The Academy säljer utbildningar inom träning och hälsa och de vanligaste utbildningarna folk går hos dem idag är till att bli Lic. Personlig Tränare eller Certifierad Kost- & Träningskonsult. Att vi blir allt mer intresserade av att träna och äta rätt är en känsla vi båda delar. Lotten menar också att det blir vanligare att ”vanligt folk” skaffar sig en personlig tränare (PT). Antingen som ett steg i en rehabilitering, prehab eller för att lära sig att träna rätt eller skaffa sig motivation och inspiration i sin träning. Det finns de som tränar regelbundet med sin PT och de som bara behöver ett nytt program – och så allt däremellan.

Hemmaträning

När det kommer till att träna hemma så finns en uppsjö av inspirationsböcker på marknaden idag. Vi har hört nog alla hört Paolo Roberto förespråka att vi alla har en kvart om dagen till träning – och då kanske vi vill ta den kvarten hemma för att spara tid. Lotten menar då att miljön är en viktig pusselbit för att träningen ska bli av. Om redskapen samlar damm under sängen gör de ingen nytta.
-Det finns snygga redskap idag som man kan integrera i inredningen, menar hon.
För beroende av hur mycket plats man har så kanske man behöver ha sina redskap framme till allmän beskådan.

När jag själv tänker på hemmagym tänker jag på den klassiska bänkpressen, hantelstället och kanske en träningscykel, men enligt Lotten kan det vara så mycket mer än så.
-Idag finns det så många olika träningsformer och sätt att träna på. Ditt gym kan lika gärna bestå av en matta, en stabilitetsboll, hantlar, ett ”sopskaft” för rörlighetsövningar, gummiband och kettlebells! Har man detta kommer man långt, säger hon och menar att platsen där man förvarar redskapen är beroende av var man vill utföra sin träning.
-Ska man träna inne eller ute, i eget rum eller integrerat i ett annat rum?
Hon menar att det viktigaste är att man blir inspirerad, att det skapar kreativitet. Skulle det dessutom vara snyggt så är ju det ingen nackdel.
-Om träningen är en del av dig, så varför inte låta det bli en personlig del av din inredning! säger Lotten och ler.

Tre tips för en inspirerande träningshörna:

  • En tavla där du kan skriva upp peppande budskap, sätta upp dina mål och saker som inspirerar dig, olika övningar och träningsscheman samt påminnelser till dig själv.
  • En spegel är att rekommendera så att du ser att du gör rätt. Dessutom så skapar den en trevlig rymd i rummet.
  • Musikanläggning är alltid bra så att du kan spela den musik som passar, oavsett om du behöver pepp eller avslappning.

Sedan är det bara att fylla hörnan/rummet med redskap. Steg ett i processen är att komma fram till vilka mål du har med din träning, och vilka redskap du behöver för att nå dem. Skulle du tycka att det är svårt att komma fram till detta på egen hand så kan en PT hjälpa dig på vägen.

Fördelarna med ett hemmagym

För dig som har svårt att komma iväg till gymmet, eller för dig som inte trivs i en gymmiljö kan ett hemmagym vara skillnaden på att träna eller inte alls.
-Det kommer bli svårt att få det att fungera om du inte ger dig själv rätt förutsättningar, säger Lotten.
Det är viktigt att ta hänsyn till livet när man sätter upp sin plan så att man gör det möjligt att få träningen att hända och skapa rutiner. Det kan vara svårt att hålla fast vid den annars.
-Träning är inte något som bara ska avverkas, säger Lotten och avslutar, Var på plats mentalt när du tränar och ge träningen kärlek. Och se till att ha roligt på vägen!

Har du plats för en ribbstol är det både snyggt, inspirerande och användbart i hemmaträningen!

 

Lottens bästa tips för att lyckas med din hemmaträning!

  • Som vid all träning – tänk igenom vart du vill nå med din träning, vad är syftet och vilka mål har du? Oavsett var du tränar är detta otroligt avgörande för om du ska lyckas nå det du önskar. Därefter återstår bara att komma fram till HUR du ska nå målet genom att skapa en tydlig plan och skapa rutiner kring detta.
  • Tänk igenom hur du tänkt använda ditt gym – ska det ersätta en träningsanläggning eller vara ett komplement? Har du svårt att komma fram till detta så kontakta en personlig tränare och få hjälp med vilka redskap just du behöver för att nå dina träningsmässiga mål.
  • Skapa en trevlig och kreativ miljö som du kan trivas i och längta efter att vistas i.
  • Jag anser inte att det är nödvändigt att investera i den dyraste utrustningen, men jag rekommenderar att väljer redskap av god och hållbar kvalitet. Dels för säker träning men även för hållbarhet och långsiktighet.
  • Slutligen – bestäm dig och var överens med dig själv! Som med så mycket annat så handlar det om beslutsamhet och drivkraft – men även att skapa välmående. Träning handlar definitivt inte bara om prestation utan innefattar väldigt många andra värden. Fråga dig själv vad träning betyder för dig och skapa sedan den miljö som du ser framför dig när du blundar.

”Om träningen är en del av dig, så låt det bli en del av din inredning!” Charlotte ”Lotten” Pettersson

Vi tackar Lotten för alla tips och ser fram emot att bygga ett litet utegym i trädgården i vår och sommar!

/Jessika på Bostad&Co

Läs mer om The Academy här

Foto: Jessika Nilsson och Lotten Pettersson 

2 reaktioner på ”Vi snackar hemmagym med folk som kan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.