Vi snackar inredning i nyproduktion med folk som kan!

Vilka frågor är vanligast när man ska göra tillval till sitt nya hus? Hur ska man tänka kring tillvalen, finns det saker man inte bör missa eller saker man kan låta bli? Vi träffar projektledaren Pia Blomdahl på MTA Bygg & Anläggning AB för att reda ut begreppen! 

-De första frågorna jag brukar få är mycket allmänna och handlar mest om att förtydliga vilka standardprodukter som ingår i köpet av bostaden, och sen förtydligande kring vilka tillval som är möjliga, inleder Pia när jag träffar henne. Hon fortsätter
-När vi gör säljkatalogen har vi inte alltid exakt klart vilka produkter och leverantörer vi kommer välja till projektet, så därför skriver vi bara t ex nordiskt designat kök. Mer produktspecifikt blir det när vi sålt tillräckligt många lägenheter/hus och börjar projektera för byggstart, då upprättas en produkt- och tillvalskatalog.

Hur bör man tänka gällande tillvalen när man köper nyproduktion?

Många av de frågor Pia får handlar även om förändringar av planlösningen. Kan man ta bort/förlänga eller flytta vägg? Man vill även kunna göra förändringar i kökets och badrummets planlösning. Men konsekvenserna det kan föra med sig att ”bara” ta bort en vägg kan innebära ganska stora ingrepp angående rör- och eldragningar, förändringar i grundplattan och anpassning till tillgänglighetskraven.
-Det är nog få som känner till och tänker just på detta, menar Pia.
Man vill även ha en energideklaration för att få en uppfattning om husets kostnader.
När det kommer till tillval bör man välja efter sitt eget tycke och smak säger Pia.
-Välj det du verkligen gillar och som känns rätt för dig, inte så mycket efter vilka trender som råder just vid köptillfället! tipsar Pia och syftar särskilt till kök och badrum som gärna drar med sig ganska stora kostnader, särskilt om man ångrar sig.
-Och golv! Tänk till där liksom när det kommer till rördragningar för framtida elbehov. Det kan ju vara så att man väljer att vänta med att installera inbyggt ljud, skaffa sig elbilar och spabadkar, men har man förberett rördragningarna blir det både billigare och snyggare senare! säger Pia och lägger till att är det något man kan strunta i så är det centraldammsugaren som är helt ute i denna nya era av robotdammsugare och hemstädning!
-Sen tycker jag nog man kan sväva ut lite där det inte senare innebär stora nyinvesteringar. Ta färg och tapeter till exempel, det kan man lätt ändra senare! fortsätter hon.

Vilka tillval ska man satsa på?

Helst kanske man skulle vilja ha alla tillval som är möjliga, undrar jag? Pia menar dock att grundstandarden i MTA:s projekt är hög från början och att inte alla är intresserade av att höja den ytterligare. Man gör snarare val än tillval, som att välja färg på väggar och klinker och så vidare.
-Tillval jag skulle satsa på själv är snygga golv, t ex oljad ek i enstavsparkett och klinkerplattor i större format. Jag skulle även välja till lite nymodigheter till köket, det finns så många spännande och häftiga saker som gör det där lilla extra! säger Pia och fortsätter,
-Sen hade jag nog velat ha downlights i vissa rum och ledbelysning i fönsternischerna, vilket jag tycker är mycket snyggt och praktiskt! Laddningsuttag i varje sovrum och en inbyggd ljudanläggning är också tillval som ligger i tiden, avslutar Pia.

 Pias bästa tips gällande val och tillval i ny bostad!

Det främsta tipset från Pia är att inte vänta med tillvalen till senare. Det blir inte lättare att göra valen senare, snarare tvärtom!
-När man precis köpt ett hus ”på ritning” har man alla fakta klart för sig, sen börjar man glömma.. ”hur var det nu med ditten och datten” och så får man ladda om från början i tanken. Gör det direkt och smid medan järnet är varmt är mitt tips! säger Pia bestämt.

Andra tips hon har är:

  • Välj ett klassiskt kakel/klinker i stilrena färger. Uppdrag (när golvet fortsätter upp på väggen) gör mycket för ögat.
  • Välj inte för mörka golv då mycket ”skit” syns direkt. Just nu är enstaviga parkettgolv och vitlaserade golv i ropet.
  • Tänk till och förbered med tomrör för eldragningar till framtida trädgårdsbelysningar, extra uttag för tex laddningsstation för elbil, gräsklippare, utespa mm. Det kan spara mycket pengar i nästa steg!
  • Platsbesparing – om det finns möjlighet att sätta in skjutdörrar istället för vanliga dörrar får du större inredningsmöjligheter och mer plats.
  • Välj släta dörrar för att slippa ”smutssamlare”.
  • En stenskiva i köket är mycket praktiskt och snyggt!
  • Välj stora utdragslådor i köket istället för skåp. Du får bättre överblick och plats med mer saker!
  • Kritvitt är superinne just nu, men välj gärna en varmare och mer harmonisk färg i sovrummet!
  • Anpassa dina val och tillval efter husets stil! Det är kanske inte lika snyggt med ett lantligt allmogekök i en supermodern villa.

Vi tackar Pia så mycket för alla värdefulla tips och råd! De funkar ju precis lika bra vid större renoveringar, om- och tillbyggnader! 🙂

/Jessika på Bostad&Co

Bilderna är framtagna till projektet Villa Onsjö i Frösakull. Bilderna på Pia Blomdahl har Jessika Nilsson tagit.

Gillade du detta inlägg? Då kanske du gillar dessa inlägg i serien ”Vi snackar med folk som kan”

Vi snackar nyproducerade kataloghus med Halmstad Hus
Vi snackar ljudsystem med Audio&Lights
Vi snackar hemmagym med The Academy

Vi snackar tavlor och hur man hänger dem i dessa inlägg
Black&White Art
The Photogallery
Ramverkstaden

Vi snackar om att hålla det fint utvändigt med Färgab
Altanvård
Måla om huset – trähus
Måla om utvändigt

En reaktion på ”Vi snackar inredning i nyproduktion med folk som kan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.