Catharina och Daniel Sanjay

Hemma i paret Sanjays kök

För nästan precis två år sedan besökte jag Catharina och Daniel Sanjay för att fotografera dem i deras nya bostad, och resultatet blev de bilder vi använt oss av i vår marknadsföring. Nu har jag besökt dem igen för att dricka te och skratta bort en stund tillsammans. Och för att prata om heminredning och renovering! Välkommen till Plönegatan!

De pratar nästan i mun på varandra, orden snubblar och de fyller ut och fyller på meningar, vill berätta allt samtidigt. Det är god energi i köket som doftar av nybakta scones och kakor.
-Du måste välja te och kopp! säger Catharina och plockar ner burkar, blir besviken att jag bara väljer mellan två sorter men nöjer sig med att jag istället grundligt väljer kopp att dricka det ur. Det smakar fantastiskt.

Tankar kring en köksrenovering

Deras bästa renoveringstips är att bo in sig och känna in hemmet innan man ger sig i kast att riva ut allt. Eftersom paret köpt ett radhus fanns några kök att besöka och inspireras av, sagt och gjort så gick de runt hos grannarna och plockade guldkorn. De bestämde sig för att öppna upp väggen mot matplatsen och sätta skåp åt båda håll för att maximera förvaringsmöjligheterna nu när överskåpen plockades ner. Resultatet blev en stor köksö där det idag dukas upp bufféer och lagas mat!
-Vi älskade verkligen köksluckorna som satt här och ville först inte göra oss av med dem, men köket var inte funktionellt och när vi väl bestämt oss för att byta var det som att det andades ut och släppte taget. Allt bokstavligen gav vika och föll isär! berättar Daniel och skrattar.
Skrattar gör de ofta, och ler gör de hela tiden. Och de brinner för att få berätta, paret som håller i konstvandringar, skriver böcker, står på scen, spexar och mycket annat!

-Vi ville inte ha en helt öppen planlösning, utan ett arbetskök. Vi ville inte stå i teverummet och laga mat, men ändå ha kontakt med dem som befinner sig där. Den här lösningen blev perfekt!
Efter att ha knarkat heminredningsbilder på inspirationssiterna Pinterest och Instagram bestämde de sig för att de ville ha en industriellt modern look blandat med charmigt lantlig – så in med mörkfogat kakel, rostfritt, klinker, ek och luckor med klassiska beslag. Och lådor och burkar. De gamla gedigna skåpsluckorna fick nytt liv i form av öppna hyllplan!

De fick god hjälp av IKEA att planera och praktiskt rita in skåpen, Laholmsplåtslagarna hjälpte till att tillverka den rostfria ventilationskanalsbeklädnaden och ByggSjögren hjälpte till med snickerierna. Det går inte att ta miste på att yrkesskickligheten hos dem alla imponerade stort på paret.
-Du skulle ha sett när vi tagit ner väggen och skulle in med skivan till köksön… vi var rätt nervösa över att den skulle bli för liten, för det är ju rätt svårt att korrigera om man sågat för mycket – men den satt precis!! säger Daniel och måttar ett hårstrå med fingrarna.

Hissar och dissar i nya köket?!

  • Vi missade det där med golvvärme. I lägenheten vi bodde i innan var det varmt ändå men här går en kall kulvert under bjälklaget och klinkern blir kall. Tofflor på!
  • Vi ville inte sänka taket för att sätta in spottar utan valde en armatur istället. Vi gillar det, det blir en extra detalj och så fick vi behålla rymden i taket!
  • Vi är supernöjda med planeringen och gillar att vi plockade fram och behöll en del av teglet i köket. Det blir extra fint när man samtidigt ser tegelväggen i vardagsrummet, att man på så sätt binder ihop rummen!
  • Vi älskar IKEA – good stuff! Men deras beslag struntade vi i, dem köpte vi på nätet.

Den personliga inredningen

Sin stil beskriver de som eklektisk.
-Bohem nånting, förklarar Catharina och för handen i gest över inredningen med så många spännande saker att ögat fastnar flera gånger i nyfikenhet.
-I princip alla saker i vårt hem har en historia och är förknippade till ett minne fortsätter hon. Burkar till exempel är något paret gillar, har och har haft i överflöd. Daniels morfar hade en handelsbod med vackra gamla ting och paret har behållit många av sakerna därifrån, men långt ifrån allt.
-Vi sålde saker och burkar för glatta livet och fick ihop en ansenlig summa istället för att bara kasta allt. Vi tycker att man ska bevara det man kan, ge bort och sälja så att sakerna får leva vidare.
Själva tar de hand om och återvinner så mycket de kan av saker de tycker om. De gillar att hitta kreativa lösningar för föremål, se vad de kan användas till.
-Det började redan i tidig ålder för mig, berättar Daniel. Grannen bytte ut hela inredningen ganska ofta och då åkte allt det gamla rätt i en container. Mina föräldrar tog tillvara på mycket därifrån och det har säkert påverkat mig och min syn på slit- och slängkulturen.
Parets hem är varmt, välkomnande och lekfullt, precis som paret själva.
-Kom hit så lär du känna oss! Det är precis så inredning ska vara, avslutar Daniel med ett leende som räcker ända till öronen.

Ett recept från köket

Att paret gillar att baka och laga mat vet alla som följer dem i sociala medier – här läggs den ena aptitretande bilden ut efter den andra! Klart att jag var tvungen till att norpa ett recept på vägen ut…

18581213_1406408196093411_455419292477816832_n

LEFT OVER PIZZA by Sanjays: ”Tunnbröd behöver inte bara förknippas med plockmat och tunnbrödsrullar med ost i skidbacken. Från bokreleasen hade vi tunnbröd över i frysen som förvandlades till en smaskig pizza.
Gör så här: Reducera ner en burk krossade tomater med en krossad vitlöksklyfta, en skvätt balsamvinäger och salt och peppar. Bred ut på tunnbröden.
Lägg på vad du själv känner för – vi valde salami, ost och rucola och rostade solroskärnor. Avsluta med att ringla över ekologisk maskrosolja!”

Mmmmmm…måste provas! Tack för tips och besök säger vi och ser fram emot nästa gång vi ses i något sammanhang!

/Jessika på Bostad&Co

Foto: Jessika Nilsson, pizzabild Daniel Sanjay Ohlsson

Gillade du detta inlägg kanske du också gillar dessa:

Klickad på Hemnet – Hur gör hon? – Ett hemma-hos-reportage
Rock’n Roll, brylcremé och hembiträden i bevarad 50-talsvilla 

 

En reaktion på ”Hemma i paret Sanjays kök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.