Peter Alkeryd

Köpa bostad eller flytta ihop? Så fattar du rätt beslut med NLP!

Står du i begrepp att flytta ihop med din partner, eller har du en sambo och vill byta bostad? Invanda roller och rädslan för förändringar kan stå i vägen för att drömbostaden blir din. Vi delar med oss av NLP-coachen Peter Alkeryds tankar och kunskaper kring detta ämne så att du får möjlighet att hitta hem på riktigt! Läs hans artikel och ta första steget redan idag! 

En coachs perspektiv på att veta vad man vill, och fatta bra beslut.

Liksom ett hus har en arkitekt som placerar rum och funktioner i rätt flöde, är jag din personliga arkitekt i denna artikel. Jag kommer att hjälpa dig att designa din grund och att hitta de komponenter som gör att du kan bli säkrare på vad du vill när det gäller husköp och tydligare kommunicera dem till din partner.

Grunden till tankarna utgår delvis ifrån NLP (Neuro Lingvistisk Programmering). Något som används flitigt inom personlig utveckling, kommunikation och ledarskap. Som NLP-coach lär man sig att förändra människors uppfattningar för att skapa mer gynnsamma sådana som leder till andra bättre beteenden som tar dem dit de vill.

En kompass som ger trygghet och mod

För att du ska bli en bra beslutsfattare och även en duktig kommunikatör krävs det att du vet vad du vill och värdesätter. Det kanske låter enkelt, men när kraft och beslutsamhet bottnar i grunden av dig har du likt en kapten en kompass att navigera efter. Det är kaptenens viktigaste instrument och utan den hade varje steg blivit mycket svårare.

För att kalibrera din kompass så har jag valt ut två områden till dig att reflektera över; du själv, du och din partner och ert drömboende. Vi börjar med dig.

Hur ska ditt liv vara för att du ska må bra och utvecklas?

 • 
Vad behöver du för att känna trygghet, frihet och välmående?
 • Vad behöver du göra som fyller på dig med energi?
 • Vad behöver du göra för att känna att du utvecklas?
 • Vad behöver du göra annorlunda för att få mer av ovan?

En kapten behöver sin kompass som bäst när det stormar. Något det brukar göra i tider av förändring – till exempel när man söker sig bort från något som inte är bra eller mot något nytt och spännande.

Kompassen och kartan

Om vi sätter kompassen i ett större perspektiv behöver vi också en karta att navigera efter. Kartan består av dina bilder, ljud och känslor tillsammans med dina värderingar, drivkrafter, minnen och erfarenheter. Några av dessa värderingar har du säkert fått av svaren ovan. Inom NLP kallar vi detta din modell av verkligheten, dvs din subjektiva uppfattning om vad som är viktigt, rätt eller fel och möjligt eller inte.

Förstå din partners upplevelse och skapa en större vision tillsammans!

Kartan får stor betydelse i kommunikation med andra, eftersom två personer i princip aldrig har exakt samma uppfattning, värderingar och framför allt inte samma sätt att uttrycka dem på. Jämför dessa två personers versioner av hur de upplevde ett hus:

Person 1:”Gud vilken härlig känsla och atmosfär! Jag kunde liksom känna de gamla historierna när vi gick mellan gårdsbyggnaderna.”

Person 2:”Det behöver förnyas lite här och var. Även om det är charmigt med det gamla krävs en hel del modernisering.”

Olika kartor gör att vi tittar efter, ser, och uppfattar olika saker. Om du tänker efter lite; Hur gör din partner, vad har hen lätt för att uppfatta? Och vad värdesätter hen?

Att ta mer hänsyn till hur din partner tänker och vad hen värdesätter är inte bara en väg till både bättre förståelse utan också en nyckel för att kommunicera vad du känner och vill. Genom att kommunicera på mottagarens sätt, t ex bildligt eller känslomässigt och med mottagarens termologi, ökar du chanserna för att ni ska få en gemensam större vision tillsammans.

Skapa en vision med din partner

Ge dig själv och din partner lite tid att besvara nedan frågor, som ett steg för att skapa en gemensam vision över hur ni vill ha det tillsammans.

 • Hur vill ni att ert liv ska vara tillsammans?
 • Vad vill ni känna och uppleva?
 • Vad behöver ni ge varandra för att bli hela?
 • Vilka är era gemensamma drömmar?
 • Vilken typ av boende passar dig/er?
 • Var och hur vill du bo?
 • Vilka delar är viktigast?
 • Hur vill ni att det ska vara på några års sikt?
 • Vad kan ni göra annorlunda redan nu för att komma närmre ovan?

Prata om dessa saker med din partner. Ge det lite tid och reflektera både var och en för sig och tillsammans. Det stärker er för att kunna fatta beslut om ert nästa steg.

Att kunna ha en egen kalibrerad kompass och en välutvecklad karta över vart man vill, för egen del och tillsammans med sin partner, gör att du kan vara en bra kapten i ditt liv och i din familj.

Du kommer att förstå vad du vill, hur du kommunicerar och vad riskerna innebär. Vill du ha mer hjälp med att utforska detta, så tveka inte på att anlita en livsarkitekt (NLP-coach).

Lycka till! /Peter

MIG SOM COACH NÅR DU PÅ PETER@SKYDIVEADVENTURES.SE ELLER BESÖK HEMSIDAN SKYDIVEADVENTURES.SE 

Lite bakgrundsinformation om NLP:

NLP står för Neuro Lingvistisk Programmering. Det syftar på hur hjärnan fungerar (Neuro), hur du använder språket, verbalt och icke verbalt (Lingvistik) och hur dina medvetna eller omedvetna strategier (programmering/strukturer) ser ut för beteenden och handlingar.

Som coach inom NLP lär man sig verktyg för att på ett djupare plan dels förstå hur en person genererar en upplevelse och dels kartlägga personens strategi för till exempel ett beteende. Med det som bakgrund tar man klienten genom mentala övningar som dels genererar nya upplevelser och förändrar strukturen i hur du gör något. Du blir ”omprogrammerad”.

NLP skapades av Richard Bandler och John Grinder, man studerade framgångsrika personer, framför allt terapeuter och deras beteenden. Man jobbade efter antagandet att en framgångsrik strategi för en person kunde appliceras på en annan. Bakgrunden till antagandet kommer från att vi delar ungefär samma neurologi, och därav fungerar våra inre mekanismer ungefär likadant (trots alla våra olikheter).

NLP används flitigt inom bl.a. ledarskap, kommunikation och försäljning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.