Peter Gereny, Söderpiren Halmstad

Hemma på Söderpiren

Jag träffar Peter Gereny på Söderpiren en solig fredagsförmiddag för att snacka lite om hur han tänkt när han inrett sitt café vid havet. Det blir ett varmt möte över en god latte, gungandes i hammocken han gjort själv – precis som mycket annat här!

Peter byggde Söderpiren 2010. Med ett tillfälligt bygglov i sin hand och modet att satsa alla sina besparingar, hade han en vision om något större när hans butik Surfshopen fått lov att lämna plats för utbyggnaden av Resecentrum. Han fick möjlighet att skapa det han brinner för mest – att göra havet tillgängligt för alla.

Ett samarbete med stil

Att Peter är nöjd med vad han skapat här går inte att ta miste på. Det tillfälliga bygglovet har gjort att han har känt sig manad att hitta billiga och roliga lösningar att inreda stället på, vilket blev en brokig stil med inspiration från både Bali och naturen på Västra Stranden.
-Så här ser det inte ut hemma hos oss, där är stilen en helt annan. Men här gillar jag att det är lite udda, berättar Peter som tar hjälp av sambon Jennie Hägerström med inredningsidéerna.

Ganska tidigt inledde han ett samarbete med Patriks Prylar i Röinge. Svärmor Anita hade upptäckt hans lilla butik där och tog med Peter dit.
-Han var ny med sin butik och behövde ett skyltfönster, jag behövde inredning. Dealen blev att han inredde och jag sålde prylarna, berättar Peter.
Och så har det fortsatt genom åren. Med hundratals fikagäster en solig sommardag blir det en hel del förfrågningar och vägbeskrivningar till Röinge. För nu är Söderpiren ingen inredningsbutik utan en reklamplats och kunderna hänvisas idag direkt till Patrik.
-Det blev och är en win-win för oss, fast jag har alltid känt mig som den stora vinnaren även om han hävdar detsamma. Jag vet att han inte behöver mig längre, men vi fortsätter vårt samarbete ändå, det känns bra, säger Peter.

Inredningen

Soffhörnan till vänster och bakom disken inne på caféet har Peter skapat själv av materialet från ett gammalt plåtskjul i Vapnö.
-Jag fick plåtväggarna mot att jag forslade bort allt bråte. Det är annars rätt svårt att få tag i plåt med rätt patina, säger Peter och berättar vidare att av delarna som han fick över skapade han ett par avskärmningar på hjul.
-Det är ett par blomlådor med plåten som väggar som man kan ställa mellan badtunnan och caféborden utomhus för att få lite avskildhet. Jag behövde en lösning och kom på denna.
Till vardags står de mot caféväggen och tillför på så sätt en fin detalj och lite patina åt den.
-Den grå väggen inne bakom plåtsofforna är också lite speciell. Jag kastade ner sand från stranden här i en hink med vanlig, svart färg och rollade på, och så blev det tusen gånger snyggare! berättar en nöjd Peter vidare.

Han vill gärna ha in naturen i inredningen på Söderpiren och tror att det får människor att slappna av och känna sig välkomna. Sand, vind, sol och hav återspeglas i de saltvindspinade bräderna hämtade från Tylösand då man renoverade de gamla spängerna och som återvunna nu pryder väggen på spaavdelningen, i trädäcket som får en ljusare grå färg vid havet än i skogen och som här omsluter ett par bevarade björkar, i de sobra naturfärgerna. Små altaner ligger utspridda i sanden och man sätter sig där man vill. Grundtanken är att Söderpiren ska smälta in i miljön. Då passar det inte med palmer och strama linjer förklarar Peter och menar att den halländska stranden inspirerar honom.
-Faktum är att stranden går hela vägen in i byggnaden. Bokstavligen.
Han skrattar. Han gillar att det är så. Lite sand på golvet som man får sopa bort, en skev stol som man får laga. Han pysslar kärleksfullt om både byggnaden och gästerna. Service är viktigt och kommer naturligt för honom. Likaså verkar det vara med inredningen.
-Jag har varit runt en del och jag har bott på Bali. Jag brukar inte ”sno något” rakt av, men inspireras gärna av stilar och idéer, säger han.

När Söderpiren tog form var det mitt i vittrenden och allt skulle vara ljust och fräscht. Peter ville bryta av med något annat och inspirerades bland annat av Bali. Han berättar att det där finns flummiga caféer överallt, i alla stilar och prisklasser, och de använder sig gärna av kreativa lösningar. Om stilen ”Bali” återfinns här så är det i känslan, inte i färger och former som istället av svensk natur.
-Dessutom är det lite orättvist med klimatskillnaderna. Där är det varmt och skönt att sitta ute hela tiden, deras inredning funkar ju inte här!

Framtiden då?

Nu har Söderpiren säkrat sin plats på Västra Stranden i och med ett permanent bygglov 2016 och Peter kan lägga fokus och energi på att vidareutveckla, bygga ut, förfina.
-Sen får vi se vad det blir av det. Det är ju lite efterfrågan som styr. Just nu vill man fika, men sen kanske man vill nåt annat? Det enda jag vet och vill är att alla ska känna sig välkomna hit och att alla ska få njuta av och ta del av havet. Resten är inte lika viktigt, avslutar Peter.

Solen strålar vidare, folk kommer i en jämn ström och slår sig ner vid borden. Peter har hunnit få frågan om han kan hålla en kurs i veckan och fått tillbaka en nyckel från gårdagens festabonnering. Jag har hunnit fyllas av inspiration och vill ut och leta plåtar till min egen inredning. Men sen, inte nu. Lugnet har landat inom mig under timmen jag varit här, och vad jag förstår så är det precis så det ska vara när man kommer hit. Han har lyckats med något bra här Peter, och jag ser fram emot att följa utvecklingen av Söderpiren!

/Jessika på Bostad&Co

Foto: Jessika Nilsson

Mer om Söderpiren:

Söderpiren är ett strandcenter på Västra Stranden i Halmstad, eller Dog Shit Beach som den kallas i folkmun. Här kan du hyra festlokal vid havet, boka badtunna och bastu med dina vänner eller ta en fika eller lunch. Det går också att boka konferens eller en kurs inom surf och SUP.

Öppet alla dagar 10-17.30

DSC_5448

2 reaktioner på ”Hemma på Söderpiren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.