Åke Sjögren på Anticimex sanerar ett getingbo. Det tar bara några minuter!

Hejdå getingar!

Getingar är bra att ha i sin trädgård. De pollinerar växter och äter upp skadeinsekter. Men när de kryper in i huset och börjar bli besvärliga så är det inte roligt att dela boplats med dem längre!

Vi har haft ett getingbekymmer sedan en tid tillbaka. De har surrat runt i barnens rum och vi har inte kunnat lokalisera boet, eller billan som det också heter. Och för att kunna bekämpa getingarna måste man först hitta just detta. Tidigare i sommar hittade vi ett bo, men det visade sig vara ett annat. När vi till slut hittade rätt var det svårt att fatta att vi kunnat missa det! Det myllrade av getingar vid ingångshålet och vi kunde äntligen be Anticimex om hjälp!

Att sanera ett getingbo

-Det har varit rätt mycket getingar i år, säger Åke Sjögren när han dyker upp hemma hos oss en eftermiddag. Han berättar vidare att det är rätt ovanligt,
-Förra året var ett getingår och man brukar säga att det sällan kommer två i rad.
Inte verkar det finnas någon direkt förklaring till varför de är så många i år heller. En varm vår kan till exempel vara en orsak till att de blir många, men en sådan hade vi ju inte heller i Halmstad i år.

Att sanera ett bo tar inte många minuter. Vårt sitter dolt i konstruktionen, vilket inte är helt ovanligt men som kan undvikas med insektsnät vid takfot etc. Åke reser en stege, sätter på sig skyddskläderna och sprutar in ett pulver i ingångshålet för boet under ett par minuter. Pulvret fastnar på getingarna som efter viss tvekan tar det med sig in i boet på kroppen. Där gnider de sig mot andra getingar och giftet sprids. Sen är det klart. Blir de inte arga? undrar jag,
-Nä, det är inte så farligt, men några gånger blir man ju stungen på en säsong.
Och ja, det gör lika ont varje gång! För att mildra smärtan från ett getingstick finns flera husmorsmetoder:

Husmorsmetoder mot getingstick

 • Tryck en fuktig sockerbit mot stickstället.
 • Krossa och lös upp en magnecyl i några droppar vatten, blöt en liten kompress med lösningen och plåstra om med denna. Smärtan ska ge med sig inom ett par minuter. Ska fungera även med alvedon.
 • Kyl med en isbit tills smärtan lagt sig.
 • Dela en lök och gnid snittytan mot stickstället. Detta ska både minska risken för smärta, svullnad och klåda enligt ett gammalt mormorstips!
 • En antihistaminsalva hjälper också!

Det kan dröja sig kvar en klåda runt stickstället under några dagar.

Blir du stungen runt mun och hals ska du alltid kontakta 1177 alternativt akuten. Detta gäller även den som är allergisk såklart. Yrsel och illamående är tecken på att personen behöver läkarvård omgående.

För att slippa bli stungen över huvud taget när man sitter och fikar eller äter utomhus, delades ett tips flitigt på Facebook förra året, vanligt förekommande i Grekland tydligen; Klä en ugnsfast form med folie, häll i kaffepulver och tänd på – röken kommer att hålla både getingar och andra flygfän på avstånd men ska inte vara särskilt störande för oss tvåbenta. Ett sillfat som ställs fram på behörigt avstånd från middagsbordet en bra stund innan måltiden är ett annat tips. Getingarna får då sin egen fest en bit bort!

Anticimex tips och råd för att slippa getingstick

 • Ta bort getingbon tidigt på våren och helst kvällstid då getingarna är inne i boet och håller sig lugnare än på dagen.
 • Undvik häftiga rörelser när en geting närmar sig.
 • Täck över kött och söta rätter vid måltider utomhus.
 • Ställ ut något gott till getingarna en bra bit från där ni håller till.
 • Undvik söta eller starka parfymer.
 • Drick inte ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute.
 • Gå inte barfota utomhus.
 • Bär inte kläder i starka färger och undvik gult och andra ljusa mönster.

Utan drottningen dör samhället

För att eliminera ett getingbo räcker det egentligen att ”bara” göra sig av med drottningen.
-Utan drottningen dör hela samhället, berättar Åke och säger att getingarna blir alldeles förvirrade utan henne.
Men det är ju inte så bara. Hon sitter väl skyddad i boet och hennes arbetare skyddar henne med sina små liv och ger henne den mat hon behöver. Att getingar bara kan sticka en gång är en myt, de kan sticka flera gånger. Värst är jordgetingar, inte för att de är en farligare art (det är vanliga getingar som flyttat in under marken bara) utan för att boet är mer utsatt på marken och getingarna blir mer störda där. Trampar du ner i ett bo går getingarna gärna i samlad attack.

Hittar man ett bo som inte är större än en pingisboll vid eller i sin bostad tidigt på säsongen kan man själv dammsuga upp det, men är man känslig för stick är det bättre att ringa och be om hjälp. Likaså om det är sent på säsongen. Ett bo kan bli stort som en badboll och hysa många tusen arbetare under en sommar! Och saneringen ingår oftast i din villaförsäkring så det är dumt att chansa i onödan. När boet är färdigbyggt någon gång i augusti och larverna och drottningen är färdigmatade kan getingarna bli extra stingsliga. Annars vill de helst bara vara för sig själva och stör inte människorna de hyst in sig hos. När sedan den första nattfrosten kommer så dör hela samhället, utom de nya drottningarna som övervintrar.

Visste du detta om getingar?

 • Larverna som kläcks blir sterila honor (arbetare) utom i slutet av säsongen då det föds några honor och hannar som svärmar.
 • Getingar lever bara i en säsong, förutom befruktade honor som övervintrar.
 • Ett getingbo återanvänds aldrig som boplats. Däremot kan getingarna bygga nya bon nära ett gammalt.
 • Gadden sitter aldrig kvar i ett getingstick, det gäller endast för bin!

Visst är naturen finurlig!?

geting

/Jessika på Bostad&Co

Foto: Jessika Nilsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.