Inspirationsbild från Formex 2017. Foto: Anna Bengtsson, Färgab Halmstad

Vi frågar Färgab om höstens trender

Formex heter inredningsmässan (Stockholmsmässan) där inredare, journalister, bloggare och inköpare tittar på kommande säsongs inredning och trender. 23-26 augusti var det dags igen och vi har lånat ögon och öron av Färgab i stan för att få ett grepp om höstens trender! 

-Att vara på mässan är superkul, säger Anna Bengtsson på Färgab och fortsätter, man får ett samlat intryck över alla de trender som råder och jag tycker att mässan gav ett homogent intryck i år.

Färgab har precis fått en ny monter i butiken där Caparol by Sköna Hem byggt upp en en inspirerande miljö. Vi står vid den när Anna berättar för mig om höstens trender och vi bläddrar i senaste numret av tidningen Sköna Hem och tittar på inspirationsbilder. Men snart så tar hon fram mobilen och visar bilder direkt från mässan hon är alldeles uppfylld av.
-Titta här! Allt återkommer i nästan alla montrar, säger hon och bläddrar fram bild efter bild på hemtrevliga, ombonade, varma och harmoniska montrar.
Det ska vara mycket av allt! Många kuddar, många mattor, många tunga tyger. Vi ska bjuda in naturen och vi ska blanda material, färger, strukturer och mönster i höst. Lite Art Déco á la 2017 (se nedan).

Generella trenden hösten 2017

Glöm vitt och shabby chic, det är helt borta. Även vita och målade möbler är ute eller på väg bort. Nu ska möblerna vara trärena och vi vill ha det ombonat, hemtrevligt och mysigt hemma.
-Det ska vara tunga textilier och mycket naturmaterial och uppblandat med metaller. Vi såg sammet precis överallt! säger Anna och menar att rotting, korgar och trä fortsätter som trend framöver.
-Och med naturmaterial menar jag också att man kan ta in växterna, vi såg många blomhyllor med planteringar inomhus, stora krukor och mycket gröna blad, fortsätter hon.
Just krukor och vaser kan man satsa på i vintagestil. 70-talsporslin och loppis är åter i ropet!

Möbelmässigt plockar vi gärna in fåtöljer och puffar i färgstark eller jordnära sammet. Många sittplatser kring de små satsborden förstärker hemtrivseln, vi vill umgås och ha det mysigt tillsammans och den trenden är stark!
-Och lägg gärna en gigantisk matta under soffgruppen. Får inte hela gruppen plats är det fel storlek, menar Anna och kollegan Nina Lindroth håller med och fyller i,
-Jag har själv sytt ihop fyra mattor och vet fler som jobbar så. Hittar man fler av samma sort är det helt ok att binda samman dem till en stor, eller lägga dem så att de överlappar varandra. Det får absolut inte bara bli en grytlapp i mitten, säger Nina allvarligt med glimten i ögat.

I sovrummet möblerar vi generöst med överkast, filtar och massor av kuddar. Och mattor. Och sammetsfåtöljen.

-Det är bara vintern som är vit i år, här såg vi inget rött alls men mycket natur även här! ler Anna och pekar på en bild med kvistar och kottar i dukningen av ett vitt julbord.

Färgerna som gäller

Smutsiga pasteller, grönt i olika toner, brun, puderrosa, senapsgul och så blått i olika nyanser. Håll dig till dovare toner av natur, blått och brunt på väggar och gå mot mer färg, rosa och gult som accenter. Se bilden på kuddarna där du har basen i botten och accenterna i toppen så förstår du!
-Greige är superhett, säger Anna och förklarar att den nya färgen grå-beige heter så.
Greige är färgen du målar om ditt vita kök i, eller dina vita väggar eller möjligt dina vita möbler som du inte kan slipa trärena igen. Den är varmare än grå, men inte med så mycket brun att den i ljusare toner går mot caffe latte. Nej, fräscht och rent ska det kännas. Och värt att notera är att greige är riktigt snyggt till mörkbruna golv!

Materialen – blanda gärna och glöm inte sammet!

Trenden fortsätter uppåt för naturmaterial som korg, rotting, linne, läder, trä och sisal. Och hänger du inte en korgskärm i taket så är den sannolikt av sammet som man gärna får blanda in – överallt! På möbler, i gardiner och kuddar, och i tapeten! Sammet är helt rätt helt enkelt. De stora, nakna glödlamporna är fortfarande inne när det kommer till belysning.

När det kommer till metallerna är mässing och guld är stort, rosé är passé och även kopparn är borta. Utomhus hörde zinken till shabby chic och försvann med den, nu råder en rost- och betongtrend!

Heltäckande mattor är inne, och de ska vara halvlånga med lyster. Sisal är snyggt, velour är skönare och kommer otroligt stort. Dock är ryamattan helt ute, idag vill man hitta legobitarna i luggen helt enkelt.
-Och idag kommer mattorna i rutor, berättar Nina och säger att det är praktiskt om man får en fläck,
-Då lyfter du ur rutan, tvättar och lägger tillbaka! Hur smart?

Det ska vara strukturer i materialen, i tygerna och på tapeterna. Man vill känna och se materialen. Sjögräsliknande tapeter, sammetinslag, kork- betong- trä- och plåtliknande tapeter som ser ut som originalmaterialet är hett. Väggen blir mer levande och man skapar en hemtrevlig och mjuk känsla. Dessutom reflekteras ljuset olika under dagen vilket ger en effekt i sig.
-Vi ser inte lika mycket fondväggar längre och de som tidigare hade fondväggar har nu övergått i att tapetsera två till fyra väggar, säger Anna och Nina fyller i,
-Ja, fler och fler går all-in på hela ytor. Personligen tycker jag att det är snyggast!

Målar man så gör man det i matta, avtorkningsbara färger. Men tapeten råder och det ska vara struktur och stormönstrat. Vi får anledning att komma tillbaka till detta med tapeter i bloggen under senare delen av september när allt är på plats i butikerna! (Håll utkik här då!)

Tygerna ska också ha struktur som sagt, och man får gärna blanda sammet och linne. Vi ser kuddar med tofsar i hörnen, snoddar och mönster. Macramé, knutar, virkat.. tänk lite afrikanskt hantverk!
-Här ser man också att gardinomtagen kommer tillbaka med tofsar och snoddar.

-Sammanfattningsvis kan man säga att det ska vara mycket. Det är inte avskalat över huvud taget! avslutar Anna sin trendspaning.

Avslutningsvis; vem är mest trendkänslig?

-Det yngre paret i 30-35 årsåldern, som köper sitt första hus! Jag skulle säga att det är de som är bäst på att följa trenderna och som verkligen tar ut svängarna. De har följt bloggar och sett bilder på Instagram och de har precis klart för sig hur det ska se ut. I detalj! säger Anna.

Vi tackar för alla trendtips och ser fram emot att prata tapeter mot slutet av september då vi såklart återkommer med en rapport!

/Jessika på Bostad&Co

Bilder: Anna Bengtsson

Tidigare blogginlägg med Färgab finner du här:

Vi snackar altanvård med folk som kan!
Ska du måla huset? Vi snackar fasadfärg med folk som kan! Del 1 – Trähus
Att måla utvändigt – Vi snackar färg med folk som kan! – Del 2

Kul att veta:

Formex startade 1960 och är Nordens största fackmässa med sina 33 000 kvm inom inredningsdesign och presentartiklar. Den arrangeras två gånger om året, i januari och augusti och besöks av 900 utställare, 23 000 besökare och 800 mediarepresentanter. Att det som sägs här får ett genomslag är ingen underdrift.

Art Déco är en eklektisk inredningsstil från 20-talet som åter blivit trendig. Dekorativa detaljer, djärva färger, mönster och geometriska former och material som aluminium, stål, sammet, guld och plast – det kunde inte bli för mycket av någonting. I rådande 2017-årsvariant väljer man ut sina favoritdetaljer som man sedan applicerar i sin inredning, man kan till exempel ha ett nedtonat sovrum i murriga färger med en stor svulstig kristallkrona i taket!

En reaktion på ”Vi frågar Färgab om höstens trender

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.