Foto: Anders Sällström Photography

10 tips – trendiga tyger

Hösten börjar göra sitt intåg och i alla fall jag har börjat bunkra ved och värmeljus. Många blir mer sugna på att göra om hemma nu när man spenderar allt mer tid inomhus. Den rådande trenden för heminredning nu talar för tyg. Mycket tyg. Och ska man prata om tyger så tycker jag att man ska göra det med Lena Leidhammar på Studio L – hon är nämligen sömmerska och proffs i ämnet! 

Lena berättar att egentligen är hösten inte på något sätt trendsättare när det kommer till tyg, det är under våren årets trender sätts och nu har de börjat sätta sig ordentligt så vi ser dem överallt i butiker och på nätet.
-Färgerna som gäller är definitivt vinrött, som kommer ännu starkare, mörkgrönt. Lite mustigare färger. Gärna i ett blommigt mönster på en kudde!

Hemtrivsel skapas med tyger!

Att Lena älskar kuddar är ingen hemlighet. De ska vara många, med struktur och material som man älskar att känna på. Hon stryker handen över en kudde hon plockar upp i butiken,
-Känn här, en mockakudde från AYTM, den är helt underbar!
Och det är den. Känslan av materialet under fingrarna skapar en känsla av lyx.
-Var inte rädd för att blanda material, fortsätter Lena och menar att man gärna får blanda linne med sammet, till exempel!
Ju mer struktur desto mer intressant, och att bryta av med en rund kudde är också fint! Blommigt är stort inom tyg just nu. Och tyg generellt är stort – i möbler, på golv och väggar och i fönster. Ute är det avskalade vita.
-Nu ska det visst var grått istället, säger Lena med en glimt i ögat.

Det går inte att ta miste om att hon älskar färg och form, att hon gillar det varma och ombonade. Det är när hon får prata fritt om just detta – att skapa hemkänsla med tyger – som hon puttar in hela hjärtat i samtalet. Men hon är också noga med att säga att det inte finns några rätt och fel eller trender som passar alla,
-Man måste gå på det man gillar. Det finns så många stilar och miljöer att ta hänsyn till, menar hon. För mig handlar det inte om att hänga en gardin utan att inreda ett hem, och då måste man ta hänsyn till helheten.

Jag vill ändå veta hur man kan börja tänka om man generellt vill få in mer tyg hemma, och Lena guidar mig rum för rum:

 Det varma vardagsrummet:

-Kuddar i soffan! är det första Lena säger och hon fortsätter, gärna 3-5 stycken beroende typ av soffa. Och de ska inte vara symmetriskt utlagda i varsitt hörn eller jämnt spridda!
En pläd gör allt komplett och här väljer man det material man känner för.
-Ull, linne, en paisleymönstrad pläd..
Lena stryker över en vacker pläd när hon går förbi. Vi går runt och fastnar på olika ställen i butiken så att hon kan visa mig vad hon menar medan hon talar. Utöver detta vill hon se gardiner från tak till golv. Många väljer här färger ton i ton till inredningen, vilket skapar harmoni.

-Använd textilier för att skapa känslor i ditt hem! Få saker gör så mycket för värme och hemkänsla som gardiner! säger Lena med eftertryck.
Helst bör de vara måttanpassade från tak till golv, för då kommer takhöjden till sin rätt. Gärna lyxig sammet om man gillar det, men oavsett vilket tyg man fastnar för ska det vara mycket av det! Man får gärna klä in en bit av väggen för att mjuka upp den, eller använda sig av bonader för att få in tyg i rummet. Det kan vara ett stort tygstycke som man älskar och väljer att hänga på väggen istället för en fondvägg eller tavlor.
-Fördelen med det är att ekot i dagens hem försvinner lite. Det blir ju lätt lite dålig akustik i nya hus med öppna planlösningar, tipsar Lena.

Knappast kalt i köket:

I köket vill man ha lättare tyger och beroende av utformningen av miljön så är en hissgardin perfekt i köket eftersom det här ofta finns bänkar att ta hänsyn till.

Myset i matrummet:

I matrummet däremot är det skönt med tyg från tak till golv, som ramar in och skapar en behaglig ljudmiljö där man sitter och äter och pratar. Vi blir ofta sittande länge med våra gäster här, vilket gör det viktigt med lite extra omsorg åt inredningen för att göra stunden mysig.

Sköna sovrum:

Här vill man gärna ha ett överkast eller snygga lakan med en ”throw” över fotändan på sängen. Fluffiga täcken och mycket tyg skapar hotellkänsla,
-Men inte mer än man orkar ta vara på och bädda med, tipsar Lena praktiskt när jag frågar om stylade bäddningar med dubbla täcken.
Man kan gärna vika ner överkastet en bit under kuddarna och låta kuddarna fylla sin del av sängen och överkastet den andra. Kompletterat med pläd om man vill. Här kan kuddarna läggas symmetriskt om man vill. Stora kuddar i bakkant, mot den vackert tygklädda sänggaveln, och blandat kanske 5-7 kuddar i olika strukturer och mönster är ombonat och fint. För att undvika att kuddarna ser kantiga ut kan man ge dem en smekning (inte ett hugg, det ger för skarpa veck tycker Lena) över ovansidan för att böja och forma kuddens kant lite. Några no-nos?
-Inga sträcka överkast med kuddarna under som på 80-talet, menar Lena.

Gardinerna i sovrummet får gärna täcka hela väggen som på hotell. Här finns två varianter. Antingen väljer man att sätta en tunn gardin innerst, som ”alltid” kan vara fördragen och som släpper in ljus, och en tjockare mörkläggningsgardin ytterst som man kan dra för när man ska sova. Eller så lägger man mörkläggningsgardinen innerst och låter en tunnare gardin ge struktur utanpå.

Barnsligt i barnrummet:

-Här vill jag slå ett slag för en snygg sänggavel och en kjol som ramar in och mjukar upp sängen, och döljer det under den…
En pläd och en kudde räcker. För barn kan det vara lättare att bädda snyggt utan ett överkast. Att färgen på sängen är enhetlig gör då rummet mer harmoniskt, antigen man använder sig av överkast eller bara fina lakan.

-När det kommer till gardinerna beror det på barnets ålder, säger Lena och menar att man kanske inte vill att barnen leker kurragömma bakom sina gardiner eller drar i dem.
-Då är det bättre och fint med en hissgardin. Dessutom leker barn gärna på golvet i vissa åldrar och då är det mer praktiskt med gardiner som inte hänger ner där.

När man behöver mer hjälp!

Fördelarna att besöka en tygaffär när man letar efter en gardin eller kuddar är flera. Dels finns mer att välja på. Mycket mer. När man valt ut sitt favorittyg får man det måttanpassat efter just den fönster eller miljö där det ska hänga, vilket ju är en väsentlig fördel.
-Ofta tror man att det blir mycket dyrare att låta sy upp gardiner, men så behöver det inte vara, säger Lena och poängterar att det är lättare att köpa fel eller att man inte blir riktigt nöjd med de färdiga gardinerna man köper,
-Då får man ju lägga ännu mer pengar på nya gardiner. Istället kan man hitta rätt från början!
Det är något Lena är riktigt duktig på för övrigt. Att hitta rätt. Är du osäker så hjälper hon till att hitta den perfekta gardinen för just ditt hem! En bonus är att man kanske får en gardin man är alldeles egen om istället för att man ser den i alla fönster på gatan!

Sammanfattning 10 tips:

  1. Mycket tyg. Överallt i olika former – kuddar, gardiner, plädar, bonader!
  2. 3-5 kuddar i soffan, osymmetriskt utlagda i hörnen, i olika storlekar.
  3. 5-7 kuddar i sängen. Här är symmetri helt ok, stora kuddar baktill, mindre fram.
  4. Ställ kuddarna upp och ge dem ett smekande veck i ovankant.
  5. Överkastet får gärna vikas ner under raden av kuddar i sängen.
  6. Gardiner hängs med fördel från tak till golv, ger fin takhöjd. Måttanpassat är bäst.
  7. Mjuka upp och rama in matplatsen med tyg för långa middagar i mysig miljö!
  8. Färgerna får gärna gå ton i ton i ett rum och harmoniera i ett hem!
  9. Barnsängen är fin och lättbäddad med inramande kjol, fint lakan, filt och en kudde!
  10. Hissgardiner är bra i arbetskök samt i barnrum där det leks på golvet. Längder passar bäst i vardagsrum och i sovrum där en hel täckt vägg ger hotellkänsla!

Vi tackar Lena för alla fina tips och ser fram emot en mysig höst!

/Jessika på Bostad&Co

Bilder: Anders Sällström och Jessika Nilsson

LENA HITTAR DU PÅ STUDIO L PÅ KUNGSGATAN 20 – HEMSIDA studiol.se

En reaktion på ”10 tips – trendiga tyger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.