Maria Klasén i Doktorsvillan

Doktorsvillan på Söder ska få nytt liv

Doktorsvillan, Läkarvillan, Villa Riverside – kärt barn har många namn och kärt är huset som uppfördes här på Söder vid sekelskiftet. Det byggdes till lasarettsläkaren Gustaf Tillman då han pensionerades 65 år gammal. Det finns otaliga historier om Tillman som var en egensinnig, frispråkig och inte alltid så korrekt man. Om dessa kan du läsa i Hallandspostens artikel om Tillman och Villa Riverside (länk nedan). 1941 flyttade Landins Skofabrik in i villan, tillverkade fodrade morgontofflor och blev kvar tills för 10 år sedan. Sedan dess har det 300 kvadratmeter stora huset stått tomt och blåsts ur totalt invändigt. I april gick det ut till försäljning och intresset var stort.

Nya ägare med stora drömmar

-Det är ett fantastiskt hus, en drömbostad! säger en lycklig Maria Klasén när jag möter henne i huset.
Maria träffade vi bloggen förra veckan då hon berättade om sina tankar kring inredningen av Hyltegatan, en av de mest klickade bostäderna på Hemnet vecka 23. Det blev hon och maken Filip Klasén som drog det längsta stråt i budgivningen och vi ska få följa renoveringen av villan. Vi börjar med att insupa husets atmosfär, fota lite och jag får höra tankarna om hur det kommer att bli. Och det är med stort engagemang hon berättar,
-Här är köket, säger hon och håller ut armarna mot en tom tegelvägg, visar hur skåpen kommer att gå ända upp i taket.
-Här är vårt sovrum och här blir det badrum. Pojkarna får sina rum här och här kommer jag att sitta och läsa och så.
Rummen är tomma sånär som på ett par byggfläktar som står och surrar. Maria är rak, tydlig och vet precis hur hon vill ha det. Hon målar upp det som inte finns. Det vita köket i lätt beige ton, golven, de höga socklarna.
-Och allt tegel ska bort.
Maria och Filip är inte helt överens här och jag erkänner att jag står på Filips sida. Det är ett vackert tegel och någon vägg skulle jag nog personligen själv ha sparat. Trappan är av sten och mycket vacker även den där den vrider sig upp genom huset.
-Här blir det en matta som gör den lite mjukare och skåpet som står för den öppna trappnischen i hallen ska bort.
Maria visar och berättar. Det kommer att bli fantastiskt. Jag ser fram emot att följa projektet och se det färdiga resultatet.

Läs även om Marias inredning av Hyltegatan – en klickraket på Hemnet

IMG_5700

/Jessika på Bostad&Co

Bilder: Jessika Nilsson

Mer om Villa Riverside:
Doktorsvillan är känd i Halmstad, kulturhistoriskt intressant och granne med lika bevaransvärda Kronobränneriet. Villans läge är unikt och tomten går nästan ända ner till Prins Bertil Stig längs med Nissan. Idag bebyggs området och byggnaderna tillsammans kommer att ingå i det nya kvarteret Borgen där nybyggnationen anpassats för att smälta in. Söder har en identitet som präglas av mångfald, och denna vill man i tiden av förnyelse bevara och vårda. Serviceutbudet täcks av centrums rika utbud och kompletteras av restauranger och tilltänkta butiker.

Villan förmedlades av Industriförmedling & Fastighetsförmedling SFS AB under våren 2017.

Läs om Doktor Tillman genom att klicka här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.