Maria Klasén, Halmstad

Klickad på Hemnet – hur gör hon?

När man som mäklarfirma förmedlar en av de mest klickade bostäderna på Hemnet vecka 23 blir man ju extra nyfiken på vad som ligger bakom – och kanske framförallt vem?! Vi bestämde oss för att prata närmare med Maria Klasén vars själ ligger bakom resultatet av bilderna!

Jag träffar Maria hemma på Hyltegatan 15 över en kall sushi och ett varmt samtal. Här bor hon med Filip Klasén och de två små sönerna. Inredning är ett av hennes stora intressen i livet och hon har fått gå all in i renoveringarna de gjort tillsammans. Vi sitter i den öppna planlösningen som ovanvåningen består av. Skåpväggen i köket är hel och slät och gömmer kyl och frys vilket gör att köket blir en del av rumsinredningen istället för att kännas så mycket som ett kök. Här valde de bort klinkergolvet för att få mjukare känsla och övergång till vardagsrummet där de behöll den vackra stavparketten, och golvet fick bli mörkt som kontrast mot det befintliga.
-Om man inte har ett likadant golv att lägga in i angränsande rum är det bättre att bryta av helt, säger Maria och jag håller med henne.

Annars är här inte mycket kvar sedan 1966 då bostaden byggdes. När Maria och Filip tog över bostaden för några år sedan väntade husets första stora renovering, och den blev total.
-Vi ville behålla grundstilen, jag tycker att renoveringar blir bäst då eftersom mycket av bostadens själ ligger i arkitekturen.
Arkitekterna för bygget, som också är känt som ”de spanska terrasshusen”, var duon Lise & Hugo Höstrup på dåvarande byrån Fredblad & Höstrup. Utsikten från fönsterväggen i sällskapsdelen är vidsträckt över stan och innergården privat och mysig med en spiraltrappa som leder ner till uteplatsen.
-Trädet som slingrat sig runt trappan dog plötsligt i våras, berättar Maria. Jag vet inte vad som hände men det är otroligt synd!

Inspirationskällorna bakom intresse och stil

Det är Marias mamma som är hennes största inspirationskälla. Deras grundstil är lika men när det kommer till husen de tagit hand om och hur de inrett dem skiljer det stort.
-Mamma bor i ett hus från 1850 och har valt inredning passar den tiden. Vi delar uppfattningen om att man ska ge homage till det hus man bor i, man får anpassa sig lite.
Men man ska absolut inte bo i ett museum är Maria noga med att påpeka, det är viktigt att man ändå behåller sin stil och sin egen beskriver hon som tidlös. Pinterest är en annan stor inspirationskälla som hon lätt kan förlora timmar på, liksom en del bloggar.
-Jag älskar den här till exempel, säger Maria och visar en sida på Internet, thewayweplay.se, en inrednings- och livsstilsblogg som hon gärna läser.

Marias lyckasfaktorer

Köp tar tid! Maria vill inte ha något slit och släng utan satsar stenhårt på tidlösa designklassiker. Hon lägger hellre lite extra pengar på kvalitet och väljer saker som håller i längden. Varje köp är noga genomtänkt och hon spontanköper aldrig något hur kär hon än blir i ett föremål. Det måste finnas en plats för det i hemmet.
-Jag avfärdar köp annars, men kastar då nästan aldrig saker heller. Allt i mitt hem är noga utvalt och köpt för att behållas! Jag har också bibehållit min smak genom åren, vilket gör det rätt så enkelt.
Någon nitlott har det ändå blivit, som soffan i allrummet.
-Det var ett felköp till vår lägenhet. Jag föll för divanen och ångrade mig. Men då står jag mitt kast! Och när vi tog med soffan hit till Hyltegatan så visade sig att den passade perfekt i allrummet – så det blev en win av den till slut i alla fall! säger hon och skrattar.

Jag frågar henne om skillnaden som gör skillnaden när det kommer till ett hem som detta, som är klippt och skuret ur en heminredningstidning och som känns hemtrevligt, kontra ett som bara är fint.
-Jag tror att det beror på vem som bor där. Om inredningen klingar väl med familjen så blir det ett hem, annars inte.
Hon fortsätter,
-För mig är det viktigt att man kan leva i sin bostad! Det kan vara hur fint som helst men det måste också vara praktiskt. Man får köpa att det blir en fläck på soffan eller mattan, för den går ju att tvätta bort!
För tvätt ska soffan hålla för. Och tvättar gör hon en solig dag när överdragen kan torka utomhus.

En av hennes favoriter i huset är klädkammaren som hon är väldigt nöjd med. Valet föll till slut på Ikea eftersom en platsbyggd lösning smakar mer än den kostar.
-Vi visste att vi inte skulle bo kvar här för alltid och valde att lägga pengarna på annat, säger Maria.
Annars ger hon tips om att försöka tänka på udda tal när man grupperar föremål.
-Och missa inte belysningen, tipsar Maria som samlar på sig flera lampor av samma sort. Man får gärna ha flera belysningspunkter, de skapar hemtrivsel!
Hon har en inredningskärlek till lampor och önskelampan är en Kotte i aluminium.
-Det kanske får bli en sån i nästa hus, här har den inte riktigt fått plats, säger hon längtansfullt.
För nu blir det ett nytt hus. Hyltegatan är såld och flytten går till Söder.

Ny renovering på gång

Maria och Filip har köpt Doktorsvillan på Söder. Idag är villan urblåst men snart kommer det åter att vara fullt av liv! Det är ett stort projekt som vi kommer att få se mer av här i bloggen, redan nästa vecka faktiskt då vi tar del av bilder från det tomma skalet. Jag frågar henne vad hon tar med sig dit och vad hon lämnar kvar här?
-Jag gillar material som håller och åldras värdigt, menar Maria som väljer golv, kakel och klinker av hög kvalitet och som slits vackert.
Nu när hon ska renovera för tredje gången satsar hon på kalksten och ett fint parkettgolv. Hon lämnar Carraramarmor, mörka golv och ett grått vackert kök på Hyltegatan och ska bita tag i en sekelskiftesvilla av rang.
-Det känns otroligt spännande och som en dröm som går i uppfyllelse! säger Maria. Det finns bara råa tegelväggar där just nu… och en vacker stentrappa som nötts genom åren!
Men huset är nästan färdigt i tankarna och det är inspirerande och imponerande att höra henne prata om det!

Vi tackar Maria för besöket och ser redan fram emot nästa gång vi ses! Missa inte att följa oss och Marias projekt här i bloggen framöver! Vill du veta lite mer om inredningen finns bildtext till en del bilder att ta del av – bara klicka på bilden så får du del av denna också!

/Jessika på Bostad&Co

Bilderna på huset är tagna av fotograf Fredrik Andersson på XClens, bilderna på Maria av Jessika.

3 reaktioner på ”Klickad på Hemnet – hur gör hon?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.