Målad matta på altangolv där pigmenterad Woodzil använts.

Vi snackar altanvård med folk som kan!

Fåglarna kvittar som galningar där ute i vårluften och man vill börja hänga med dem – det är med andra ord hög tid att ta tag i sin utemiljö där hemma! För att få lite tips och råd om hur man bör gå tillväga så träffar jag tjejerna på Färgab – folk som kan sin sak helt enkelt!

Även om vi mest snackar om altangolv och trädgårdsmöbler är tipsen helt applicerbara på balkongen också – så häng med! Det tjejerna kommer att tjata mest om under hela vårt samtal är RENGÖRING. Rengör, tvätta, skura – det finns inga genvägar! Eller?
-Det finns faktiskt ett medel som är helt magiskt, avslöjar de. Det heter Grön-Fri och det enda du behöver göra är att spraya på och sen tar väder och vind hand om resten och du kan ägna dig åt annat.
Grön-Fri dödar alger och lav på alla ytor omgående, även tak. För lavar tar det längre tid, men till slut så är de också borta – och skyddet håller i ett par, tre år i alla fall!
-Men, det funkar inte om du ska behandla ytan efteråt, detta gör du på redan behandlade ytor.
Säg den lycka som varar. Det är bara att sätta på musiken i öronen och dansa runt med skurborsten över trallen därhemma – för högtryckstvätt rekommenderar tjejerna på Färgab inte alls! Inte till något material utom möjligen bilen.
-Du slår sönder ytan och förstör den, säger de nästan i munnen på varandra där de för tillfället samlats för att vara med samtalet innan några går vidare i andra uppgifter.
Big no-no alltså. Okej, så hur gör jag då? Vi tar det steg för steg.

Rengöringen är A och O

Tvätta din altan (husfasad, trädgårdsgrupp etc) ordentligt. Som klimatet är just nu med varma vintrar så avstannar inte tillväxten av alger och mossa. Allt får en grågrön hinna som man behöver göra något åt när våren kommer. Här finns olika medel som hjälper dig beroende av dina behov. Du har antingen mycket eller liten påväxt i den miljö som du göra ren, eller så ska du behandla ytan vidare.
I serien Grön-Fri ingår också Prick-Fri och Mögel-Fri. Har du små svarta prickar på fasad, golv eller möbler är detta en bra produkt som du sprayar på och sedan skurar bort efter ett dygn.
-Ska du behandla ytan är det viktigt att du dödar möglet innan du oljar eller målar, annars lever sporerna vidare och dyker upp igen! säger tjejerna och menar att det är synd om man nu ändå lagt pengar på att köpa bra produkter om man sen slarvar i utförandet och går miste om effekten.

En underhållstvätt är mild och förstör inte ytan medan man ska vara försiktig med starkare preparat som om man har otur kan etsa en glasruta – det är viktigt att täcka fönster när man jobbar med såna medel. Eller se till att spola av medlet med vattenslangen innan det torkat.
-Läs på etiketten, det är viktigt. Och undvik för allt i världen att tvätta din altan med grönsåpa! Det ger en fet, vaxad yta där smuts gärna fäster, fortsätter de.

Ska ytan behandlas efter tvätten vill man gärna ha ett medel som förbereder inför detta genom att rengöra, rugga upp ytan lite och bleka ner denna.

HUR? Med skurborste, vattenslang och tålamod! Täck fönster och växter om du använder starka medel!

Tips! Koppla vattenslangen till en speciell sopkvast som låter vattnet rinna igenom den, så blir det lättare och roligare att skura!

Behandling – sätt din egen prägel

Innan du behandlar din väl rengjorda altan måste ytan torka ordentligt. Sedan kan du gå loss och förändra utseendet på din altan!
-Lek med produkterna! uppmanar tjejerna och menar att man mycket väl kan blanda färger om man vill det.
-Nina målade en matta under sin matgrupp, man kan göra massor med lite fantasi!
Annars är det patinerade silvergrå altanen fortfarande i ropet, matchar trenden med återvunnet, men även mörkare lasyrer är populärt liksom de olika träfärgerna.

HUR? Med pensel på skaft och täckpapp på alla ställen som inte ska behandlas.

Målad matta på altangolv där pigmenterad Woodzil använts.

Nina på Färgab har lyckats få till den här underbara ”mattan” genom att måla med pigmenterad Woodzil på altangolvet!

Vad är du ute efter gällande färg och utseende? Olika typer av golv har olika förutsättningar och underhållskrav.

  • Den gamla oljade trallen: Om man har en gammal olja på altanen som man vill ta bort för att ge ytan ett nytt liv och lyster, en annan färg eller liknande så kan man behöva gå på djupet och koka ur de gamla oljorna innan man kan behandla på nytt. Det finns medel för detta också, så klart. Om man inte gör detta grundligt så kommer inte heller den nya produkten att tränga ner i trät och man kommer inte att få det resultat man är ute efter.
  • Det tryckimpregnerade golvet som börjat torka: Känner du att golvet börjar ge ifrån sig stickor, kännas torrt och få små sprickor, så är det hög tid att återfetta det med olja. Idag finns vattenlösliga oljor som gör att trät känns fräscht och ljust.
  • Ädelträt: Behöver inte oljas, men en behandling gör att golvet får ett skydd som gör det motståndskraftigt. Sioo:X t ex armerar trät under upp till 10-12 år och ger det en silvergrå yta.

Det finns infärgade produkter som är enkla att använda och och som förändrar utseendet markant i din utemiljö! T ex finns Woodzil i en klar, vit, grå och svart färg. Du behandlar med ett enda lager som sitter i upp till 3 år. Även en lasyr är lätt att jobba med och behöver göras om med samma tidsintervall.
-En terrasslasyr kan du använda även till trädgårdsmöbler, men inte en terrassolja – den fäster på dina kläder medan du sitter i möbeln, och det vill du ju inte!
Den klassiska träoljan funkar alltid för altangolvet,
-Även den går att pigmentera, men tänk då på att måla ett lager färglös olja ovanpå för att binda pigmenten, avslutar Nina vår rundvandring mellan produkthyllorna. Vi har vandrat förbi husfärgerna och jag gör en note-to-self att det där måste vi snacka om i ett annat inlägg!

FÄRGABS bästa tips!

  • Tvätta, tvätta, tvätta – rengöring är A-O och du kommer inte att få varken ett fint eller hållbart resultat om du fuskar!
  • Glöm inte att döda mögel innan du går vidare, sporerna har en förmåga att överleva och komma tillbaka annars.
  • Låt ytan torka innan du går vidare och behandlar!
  • Gör det roligare genom att använda bra verktyg och bra produkter!
  • Täck växter och fönster om du använder starka produkter – läs på etiketten!
  • Ha vattenslangen med dig.
  • Ha kul, var kreativ, lek med produkterna!

Jag tackar tjejerna på Färgab för rundvandringen och för bra tips! Här finns hur många produkter som helst och på Färgab har man koll på dem alla. Vi kommer att få anledning att återkomma fler gånger till tjejerna och killarna här för att samla på oss en massa tips om diverse. Vill du veta något redan nu så rekommenderar jag ett besök i butiken!

Ps. Som säljare och köpare genom Bostad&Co har du fina rabatter på Färgab – kontakta oss så berättar vi mer! 

Lycka till med din utemiljö i vår!

/Jessika på Bostad&Co

Bilder: Jessika Nilsson. Bilden på altanen är Ninas privata.

Färgab hittar du på Söndrumsvägen 39 eller på Färgab.com

6 reaktioner på ”Vi snackar altanvård med folk som kan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.