Henrik Arvedsson på Rammakeriet A.H

Vi snackar konst med folk som kan – del 3

Vi har träffat Henrik Arvedson på Rammakeriet A.H för att snacka konst med folk som kan, och framförallt fokuserar vi på hur man bäst ramar in och bevarar sin konst! Rammakeriet A.H består av Henrik Arvedson och Malin Henningsson där Henrik står för hantverket och Malin ansvarar för produktutveckling och showroom. Hon är även galleriansvarig på Tres Hombres Art på Hotel Tylösand och har ett välutvecklat konstsinne medan Henrik har konsten i händerna som skapar allt från bilbyggande och finmekanik till trä och ramhantverk.

Ge din konst lite kärlek!

En sak jag fått lära mig i den här korta serien är att konst är högst personlig och att man får göra som man vill med den. Eller nästan som man vill. För vill man bevara verket på bästa sätt är inramningen av högsta vikt. Att det sedan sätter karaktär är rent visuellt och naturligtvis även det viktigt.

Så först och främst – vad är det man ska rama in? Är det en akvarell, teckning, diplom, foto, litografi, konsttryck, giclee print, art print eller en affisch eller poster?

Om du är nyfiken på skillnaderna finns ett bra inlägg om konsttryck här:
malinostlund.com/konsttryck-giclee-print-fine-art-print-affisch/

Har man lagt stora pengar på det man vill rama in så är det väl värt att även lägga lite pengar på själva inramningen. Vill man undvika att verket bleks, gulnar eller blir skört och sprött, är det viktigt att man använder sig av syrafria och ligninfria material som annars bryter ner materialet. Har du ett äldre verk hemma där passepartouten blivit gul så är det ett tecken på att nedbrytningsprocessen är igång och att du behöver rama om verket för att stoppa denna.

Ett reflexfritt konstglas gör en stor skillnad på hur man ser verket bakom glaset, som för övrigt alltid bör ha ett UV-skydd. Särskilt mörka bilder påverkas av att det är svårt att se motivet för reflexerna.

När man sitter ner och pratar med Henrik är det lätt att förstå att det här med att ta hand om sin konst är något som han värnar om.
-Häng aldrig din konst i starkt solljus eller nära element, och inte heller i fuktiga miljöer eller där temperaturväxlingarna är stora, som vid en ytterdörr eller i en ouppvärmd sommarstuga! säger han. Eftersom papp och fukt inte är en bra kombination skall du inte heller spraya vatten på glaset när du rengör det utan istället fukta en trasa, du vill inte att vattnet rinner in i ramen.

Hur väljer man passepartout och ram?

Det finns en uppsjö av ramar att välja mellan på marknaden. När man köper en färdig ram med passepartout bör man vara medveten om två saker – beroende på pris kan både glas och papper vara av en låg kvalitet samt måste man anpassa bilden till ramen istället för tvärtom. Här kan man kanske spara på slantarna när det kommer till billiga tavlor som man vet kommer att bytas ut – till exempel i barnrummet, och vara kräsen när man ska köpa inramning till konst man vill ska hålla länge!

När man går till en ramverkstad får man hjälp att välja den ram som passar bilden och man får ramen och passepartouten måttanpassad. Har du en ram hemma som du tycker om kan du även få hjälp med att få utskuren en passande passepartout i rätt nyans.
-Här utgår man antingen från papprets vithet, som faktiskt har en rad nyanser, eller så bryter man detta helt och väljer en annan färg! säger Henrik och menar att t ex en svart passepartout till vit ram kan vara väldigt effektfullt.
-En annan sak som är väldigt effektfullt i en tavelgrupp är att man plockar upp en färg ur en tavlas motiv och ger en annan tavla den färgen på ramen, till exempel orange! säger Henrik och ler. Det är en idé han själv tänker genomföra, kanske på verkstadens inspirationsvägg. Själv blir jag också sugen att prova, det låter schyst!

Vad innebär en professionell inramning?

När man ramar in sitt verk på en ramverkstad så ingår en distanslist eller passepartout som separerar glas från bild, en syrafri kartong bakom bilden som agerar syra- och fuktspärr och ett bakstycke som stabiliserar och fungerar som yttre skydd. Inramningen förseglas med en syrafri tejp för att förhindra att damm och smuts tränger sig in. Sedan finns alla nämnda material i en rad olika kvaliteter och prisklasser!

Henriks 6 bästa tips!

 • Var försiktig med hanteringen av ditt oramade verk, använd gärna bomullshandskar. Händerna har en aning surt PH-värde och kan lämna märken som dyker upp med tiden.
 • Om du har verk du är rädd om så snåla inte med inramningen. En fel utförd inramning kan ge bestående skador.
 • Välj ett reflexfritt glas med UV-skydd som både skyddar och lyfter fram tavlan.
 • Det finns många sätt att rama in på, leta runt efter inspiration och låt det ta tid. En bra ram kommer att lyfta innehållet!
 • Tänk utanför ramen 😉 och våga leka med det oväntade, man kan t ex plocka upp en färg i inredningen och jobba med i ram eller passepartout.
 • Ge en gammal ram ett nytt liv. Varför inte rota runt i källaren eller gå på någon loppis för att hitta den perfekta ramen? Din närmsta ramverkstad kan hjälpa till att göra en ny passepartout.

 

Till sist: En liten ”ordlista”

 • Passepartout är ”ramen innanför ramen” och plockar fram det bästa ur dina bilder samt skyddar ditt verk genom att skapa ett mellanrum mellan bild och glas, man undviker på det sättet fuktkoncentrationer som kan ge fuktfläckar samt att färgpigment söker sig till glaset och ger detta en grå tråkig hinna.
 • Har man inte en passepartout kan man använda en distanslist istället. Denna skapar en luftspalt eller en liten ”låda” i ramen som kan vara olika djup.
 • Syrafria och PH-neutrala material sänker inte konstverkets PH – som ju också bör vara syrafritt naturligtvis!
 • Lignin, som innehåller mycket syra, finns naturligt i trä och har som uppgift att ge trädet sin styrka genom att håll ihop cellulosan. Det är detta som får papper att brytas ner och gulna när det utsätts för UV-ljus. Exklusivt papper är renat från lignin.
 • Ett PH-neutralt papper förstörs inte lika lätt som ett med surt värde, jämför t ex ett fint, arkivbeständigt bokpapper med ett billigt tidningspapper som snabbt gulnar och blir sprött.

Alla foton är från Rammakeriet A.H

Vi tackar Henrik för en trevlig, kunskapsrik och inspirerande lunch! Vi avslutar nu vår miniserie om konst och till dig som läst denna hoppas jag att vi har kunnat inspirera till att inventera konsten där hemma – kanske finns där verk att hänga om, byta ut eller rama om, flytta runt och låt konsten hitta sin plats och därmed få ta plats!

Har du missat de andra delarna i serien hittar ni dem här:

Vi snackar konst med Carina ”Cina” Sivertsson på Galleri Black & White (del 1)

Vi snackar konst med Nette Johansson på The PhotoGallery (del 2)

Ha en härlig helg!

/Jessika på Bostad&Co

RAMVERKSTADEN HITTAR DU PÅ FLYGAREGATAN. WWW.RAMMAKERIET.COM

2 reaktioner på ”Vi snackar konst med folk som kan – del 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.