Nette Johansson på The PhotoGallery på Slottsmöllan i Halmstad

Vi snackar konst med folk som kan – del 2

I en gammal industrilokal på Slottsmöllan hänger fotokonst i världsklass och den ena berömda fotografen efter den andra avlöser varandra med sina verk på The PhotoGallerys råa betongväggar – Terry O’Neill, Mary McCartney, Rodney Smith, Albert Watson, eller vad sägs om Halmstadbaserade Pamela Hanné och Jesper Molin? Galleristen Nette Johansson har ett 40-tal artister i sitt stall och varvar vernissager och finissager med konferenser och After Worker, eller så är hon iväg med någon utställning runt om i Skandinavien.

Hur ska man tänka när man tänker konst?

Jag träffar Nette över en lunch för att prata konst – hur ska man tänka egentligen?
-Först och främst vill jag säga att det finns en massa regler som man kan utgå ifrån, som det gyllene snittet och sånt, men jag tycker att man kan bryta mot dem, säger Nette och menar att man ska köpa sånt man gillar.
-Vi lägger generellt för lite pengar på konst, trots att den påverkar oss så otroligt mycket! Hon berättar att hon inte sällan ser exempel där man lagt otroliga summor på inredningen och sedan sparar in på det som ska smycka och höja rummet. Hon tycker att det är synd att vi inte förstår värdet av att hänga något personligt och för oss värdefullt på väggarna.

Den personliga konsten

Förr lät man måla sitt porträtt men den rollen har kameran tagit över nästan helt och hållet.
-Jag gillar att det i porträttfotografiet finns en historisk förankring, säger Nette. Ett porträtt av t ex Bowie kastar tillbaka mig till den tid då jag lyssnade som mest på hans musik. En sådan tavla får en särskild plats i mitt liv, den betyder något!
Nette pratar passionerat om alla tavlor hon beskriver. Och framför allt hur de påverkar humöret. Vissa tavlor passar bäst i sovrummet, andra i vardagsrummet eller hallen. Eller på toaletten för den delen. Hon tipsar om att man får gå runt med tavlan tills den hittat rätt vägg.
-Ta hjälp av en vän och gå runt, håll, höj och sänk och så plötsligt händer det! säger Nette.
Det är viktigt att känna sig fram eftersom motiven ger och tar energi. Kanske ska man ha den bästa tavlan i hallen? Så att man blir på bra humör när man kommer hem eller ska gå ut och möta världen? Man kan ju rusta sig på det sättet!

Men reglerna då?

Om det nu ändå finns regler så måste vi ju veta vilka de för att kunna bryta mot dem. Då finns det till exempel höjder och linjer att utgå ifrån. Tavlor med olika storlek kan hängas efter en mittlinje (tavlans mitt, ca 140 cm upp på väggen) eller om de är många kan de grupperas på ett harmoniskt sätt (lättast här är att testa sig fram till en bra balans genom att lägga ut dem på golvet och flytta runt dem tills man hittar rätt) Eller så kan man hänga dem efter en linje i underkant alternativt utgå från andra linjer i rummet. Känns det ändå som att rummet är i obalans kan det ha att göra med var man hängt tavlorna,
-Du läser från vänster till höger och så läser du även en tavla och ett rum. Om du vill hitta en balans i rummet kan du hänga en tavla med energi kl 13-15, alltså när du scannat av det mesta av rummet men inte helt och hållet.. förklarar Nette.
Det vanligaste ”felet” man gör är ändå att man hänger tavlorna för högt. Håller man sig till reglerna så lugnar man ner rummet. Och vill man inte detta så bryter man bara mot reglerna! Enkelt!

Man behöver sällan tänka på att försöka matcha sitt inköp med vad man redan har på väggarna därhemma. Så länge man själv väljer ut konsten till sitt hem så kommer allt att passa ihop, för då håller man sig till sin personliga stil.

-Man kan blanda allt om man är varsam och om man gör det med kärlek, menar Nette.
Det kan ändå vara klokt att köpa en tavla på öppet köp eftersom tavlor förändras i hemmiljö, och det som kändes klockrent vid inköp kan kännas helt fel när man kommer hem…

Några saker att tänka på:

  • Starka färger tar fokus och energi från resten av rummet.
  • Många detaljer i konsten tar mycket energi – skriker tavlan på uppmärksamhet eller är den tyst?
  • I vilket rum vill du ha den energi som tavlan ger? Lugn och ro i sovrummet, ett glädjepiller i hallen, ett smycke i vardagsrummet? Fundera och känn efter!

 

Nettes bästa tips:

  • Gå på elevutställningar! Du stöttar nya unga konstnärer samtidigt som du har chans att göra ett klipp om hen blir känd i framtiden!
  • Våga vänta tills det känns rätt, det tar tid att välja konst!
  • Spara ihop och lägg krutet på ett verk som du verkligen, verkligen vill ha! Mycket bättre med en än flera opersonliga tavlor som inte ger själen något.
  • Ta tid på dig och känn efter! Det går fort att få bostaden att se ut som i en katalog, men det tar tid att inreda ett hem!
  • Våga mer! Lita på dig själv! Välj det som tilltalar och berör dig!

Vi tackar Nette för en inspirerande lunch och för de många tankeväckande tipsen och önskar henne lycka till med den kommande utställningen på Lydmar i Stockholm! I Halmstad har Sommarutställningen vernissage 2 juni – vem vet, vi kanske ses där!?

I del 1 i denna serie pratade vi med Carina ”Cina” Sivertsson på Galleri Black & White – läs inlägget genom att klicka på denna länk! 

I del tre ska vi prata med Henrik Arvedsson på Rammakeriet, kommer i bloggen på fredag!

Ha det fint!

/Jessika på Bostad&Co

THE PHOTOGALLERY HITTAR DU PÅ SLOTTSMÖLLAN. WWW.THEPHOTOGALLERY.SE 

3 reaktioner på ”Vi snackar konst med folk som kan – del 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.