Efter att själv ha funderat på hur man bäst hänger tavlor och förstått att många andra går i liknande tankar, beslutade jag mig för att prata med några som inte gör annat än att håller på med tavlor! Först ut är Carina ”Cina” Sivertsson på Galleri Black&White Art.
-För mig handlar konsten om att hänga det man tycker om på sina väggar. Det kan vara så att man fastnar för en färg, en stämning, ett motiv.. konst är personligt! säger Cina som svar på hur man ska tänka när man tänker konst.
Och visst är det så. Att man ska tycka om det man hänger upp! Det där med att investera i konst är något helt annat och det ägnar man sig åt på de stora auktionsverken – inte här, även om en tavla absolut kan öka i värde så är det inte huvudsyftet när man vänder sig hit. På Galleri Black & White Art finns ett hundratal konstnärer representerade med en stor variation konst och skulpturer. Här hittar vi alster av en rad Halmstadkonstnärer där vi bland många kan nämna Tarik Hardaga vars detaljerade fasader och gatubilder nästan sticker ut ur tavlan, Michael Qvarsebo med sina surrealistiska motiv av bland annat katter, Ulven Schlyter med lekfulla djurmotiv i klara färger och Thomas Müller med tavlor i Mixed Media med fyndiga budskap. Vi finner också konst av till exempel Ernst Billgren, Olga Semenova, Lars Tunebo, Caroline af Ugglas och många fler.
Att förälska sig och försöka välja
Det är lätt att förälska sig när man går runt i galleriet, man vill köpa flera stycken. Vilket rimmar illa med dagens öppna planlösningar och få väggar! Eller?
-Byt ut tavlorna! Uppmanar Cina och menar att man mycket väl kan ha olika tavlor för olika säsonger hemma!
Förr hade man svårare för att byta ut sina tavlor. Då hängde man upp allt på väggen – arvet, vinsten från konstlotteriet, tavlan man själv valde, den man fick när man fyllde jämt. Det är inte lika vanligt idag när trenden är att hänga stora tavlor i ett minimalistiskt hem, men är det en dyrare tavla så har man kanske svårare att ställa undan den jämfört med tavlan från IKEA. Hon brukar också ta som exempel att vi aldrig skulle drömma om att behålla tjockteven när det finns alternativ, vilket ju är en ändring som förändrar ett helt rum! Det gör konsten också. Hon tycker att man ska prova tavlan hemma och se om och var den passar bäst. Få tavlor passar förövrigt just över eller strax intill TV:n, där behöver man inte ens provhänga den.
-Där får den ju ingen uppmärksamhet alls! Menar hon. En tavla ska ju få den uppmärksamhet den förtjänar.
Men vilka tavlor passar ihop då?
Åter igen hänvisar Cina till att konst är personligt och att man kan hänga dem som man vill. Vill man ändå ha något att gå på tycker hon att man kan se om man kan få till tavlor som innehåller samma färgskalor.
– Den här tavlan har mycket orange i sig och den här har samma ton i taket på huset – ser du?
Cina pekar på två helt olika motiv som binds samman av tonerna.
– Eller så kan man tänka på att försöka ha enhetliga ramar!
Det här med ramar verkar också vara en hel vetenskap, för samtidigt som man kan sträva efter enhetlighet så kan fel ram innebära att tavlan inte kommer till sin rätt. Jag gör en note to self att prata med Henrik på Ramverkstaden om detta. På galleriet läggs tavlorna ut på ett bord i mitten av lokalen. Här kan man byta ut och matcha tills man är nöjd – då åker man hem och provar tavlorna hemma!
Cinas bästa tips
- Välj med hjärtat! Med andra ord; välj konst du tycker om – gå efter motiv, färg, storlek osv.
- Välj ram med omsorg! Ska det vara med eller utan passepartout? Ska bilden ”sväva fritt i en låda”? (innebär att man sätter en distans mellan bilden och bakstycket).
- Prova dig fram med olika varianter på upphängning tills du har en komposition som gör att blicken hamnar där du vill när man kliver in i rummet.
- Är det en grupp tavlor som ska hänga ihop? Lägg ut på golvet först och se helheten, innan du mäter upp på väggen!
- OBS! Se till att inte hänga tavlorna för högt, utgå från en mittlinje på väggen och häng nederkanten på tavlorna lite lägre än denna.
- Belysning är viktigt, rikta en spot mot din konst så att den kommer till sin rätt. Känslan blir fantastisk med rätt ljus!
- Vissa alster kan ha många minnen med sig, men det gör inget om man ställer undan ibland och byter ut då och då. En ny tavla/nya tavlor kan förändra intrycket av ett helt rum.
Avslutningsvis säger Cina,
– Det finns inga rätt eller fel, allt är personligt och ska så få vara. Det viktigaste är ni som bor i hemmet trivs med hur det ser ut på väggarna!
Vi tackar Cina för alla tips! I del 2 träffar jag Nette Johansson på The PhotoGallery i Halmstad, då får vi veta mer om bildens betydelse i rummet!
/Jessika på Bostad&Co
4 reaktioner på ”Vi snackar konst med folk som kan – del 1”