Vi snackar ljudsystem med folk som kan

Vi har träffat Johan Höglund, VD på Audio & Lights, för att snacka ljudmiljöer. Han har lång erfarenhet inom ljud och ljus och trots att hemsidan fokuserar på B2B där glamourösa shower varvas med konferensljud mm, så installerar Johans gäng även ljud i privatbostäder allt som oftast. Vi frågar honom om vad man ska tänka på när man planerar att skaffa sig ett ljudsystem hemma.

Vilket ljud är du ute efter?

Beroende av vilket ljud du söker så ska du tänka lite olika och investeringen hamnar därefter. Söker du ett bakgrundsljud eller älskar du att spela högt? Vill du verkligen lyssna till musiken och höra varje ton? Ska anläggningen vara dold eller vill du visa upp dina snygga designerhögtalare? Är du dessutom på gång att bygga nytt eller göra en större renovering? Då är det läge att verkligen tänka till.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det osynliga ljudet

Johan och jag är överens om att det är snyggt när ljudkällan inte syns. Kan man åtminstone slippa kablarna är det toppen. Det är därför det är så viktigt att ta med ljudet från början när man bygger eller renoverar. Dra åtminstone kabelrören till alla rum så att du har möjlighet att koppla in ett ljudsystem senare. Det finns en rad snygga högtalare som ”smälter in” i taket. Har du inte möjligheten att bygga in kan du gå på trådlöst och köpa dig några snygga, små högtalare. Resten av anläggningen placerar du i ett teknikrum.

Tänk zooner

Bäst är att dela upp huset i olika zooner där du dels kan välja olika typer av ljud (tv i vardagsrummet, musik i sovrummet, radio i badrummet till exempel – eller när du inte vill missa sportsändningen och kör vinterstudio i hela huset!) dels kan du spela olika högt beroende på var du är. Du vill t ex kunna spela högt när du står i duschen eller under köksfläkten och lågt när du ligger i sängen eller sitter och snackar i vardagsrummet. Spelar du samma musik överallt vill du att ljudet synkar. Du styr lätt de olika zoonerna via fjärrkontroll eller en app i din telefon, och i appen har du troligen tillgång till Spotify och all världens radio etc. Här kan man behöva fundera både en och två gånger på vad man tror sig behöva nu och i framtiden.

Glöm inte basen

När du nu monterat in alla högtalare i väggar och tak så får du inte glömma basen. Den är viktig för att täcka in hela frekvensområdet och ge ett bra musikljud.

Johans 5 råd till dig som vill investera i ett ljudsystem

  1. Börja med att sätta en budget som passar er.
  2. Kvalitet lönar sig ALLTID i längden – välj hållbart så slipper du göra om senare. Det ÄR skillnad på tekniken och det finns en orsak till vad som står på prislappen. Jämför hellre betyg än pris och välj det bästa i din budgetnivå.
  3. Tänk igenom hur systemet ska användas – vad vill ni få ut gällande funktion och hörbarhet? Hur lyssnar ni idag och hur vill ni lyssna?
  4. Förbered för framtiden – gäller särskilt vid nybyggnation och renoveringar – dra tomrör om inte annat! Det kostar mycket mer att göra dolda installationer senare, om de ens är möjliga då.
  5. Välj en leverantör du får förtroende för. Låt inte bara prislappen avgöra utan låt någon som förstår dina behov hjälpa dig – det kommer att löna sig i längden!

Vi tackar Johan för pratstunden och de goda råden! Vill du prata mer med Johan når du honom på 0705158399

Lycka till med din ljudmiljö där hemma! Investerar du ska du veta att det lönar sig även vid en försäljning i framtiden – det är modernt, bekvämt och snyggt med ett inbyggt ljud idag, något som många tycker är attraktivt!


Besök gärna www.audiolights.se

/Jessika på Bostad&Co

3 reaktioner på ”Vi snackar ljudsystem med folk som kan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.