honung, citron, omega-3, lakritspulver och te

Sjukdomstider och huskurer

Åh nej! Vinter och sjukstuga hemma hos Sophie – varför ”Veckans Sophie” uteblir och vi istället tipsar om huskurer mot förkylningar!

Vi tar hjälp av de som kan

HOSTMEDICIN:

Mitt kök tipsar om en hostmedicin som du gör av kålrot och honung. Gröp ur en halv kålrot som en liten skål, smörj kanterna med honung och vänta på att honungen ska dra åt sig kålsaften. Din hostmedicin är antiseptisk, slemlösande och full av antioxidanter – ät en tesked i taget!

Även en tesked lakritspulver i en deciliter vatten kan man ta sig en hutt av några gånger om dagen för dämpa hosta.

SUPERSHOTS HÅLLER DIG FRISK:

Drick supershots för att hålla dig frisk! Riv 200 gram ingefära och värm i 1 liter vatten i 20 minuter – men koka ej!! Sila och blanda i en halv dl honung, låt svalna, pressa i 2 citroner och om du vill en chili – drick en shot om dagen för att få full nytta av c-vitaminer och antioxidanter. Häller du upp i flaska och förvarar i kylen kan den stå i en månad – och då är det ju snart vår!

NÄSSKÖLJAREN SKA VARA BRA SÄGS DET:

Införskaffa en nässköljare på apotek eller hälsokost, skölj sedan näsan med koksalt för att spola bort snor, slem och bakterier.

Hälsomaten hjälper dig

Måbra tipsar om olika råvaror som är bra när du är sjuk eller vill hålla dig frisk!

Vitlök är antibakteriell och kan motverka virusinfektioner. Om du låter några skivade klyftor dra över natten med honung och timjan så ska det lindra halsont och luftvägsbesvär.

Ingefäran är inflammationshämmande och uppiggande. Dessutom lindrar den illamående.

Honungen är också antiseptisk och slemlösande och dessutom lenande. Ät på sked eller i dryck. Bäst effekt får du om du inte värmer den för mycket.

Citronen är utöver antiseptisk också sammandragande och motverkar svullnader i svalg och näsa. Pressa, drick eller gurgla! Med honung om det blir för surt och för att få extra effekt!

Moroten ska vara slemlösande och lätt bakteriedödande. Ät dem rårivna, i värmande soppor, som juice – gärna tillsammans med apelsin och ingefära!

Mörkgröna grönsaker boostar immunförsvaret då de är fulla av kemiska föreningar som samverkar med kroppens vita blodkroppar i mag- och tarmkanalen och hjälper till att förstöra infekterade celler. Även grönt te sägs hjälpa motverka t ex influensa.

Ett sista tips på vägen

Topphälsa har ett spännande tips annars – massera insidan av dina stortår! Kan vara värt att prova om du börjar känna dig förkyld.
Nu hoppas vi att ni får hålla er friska och att ni får en riktigt fin helg! ❤
/Jessika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.