Putsad villa i Halmstad

Att måla utvändigt – Vi snackar färg med folk som kan! – Del 2

I del 1 snackade vi om att måla trähus med folk som kan, nämligen med tjejerna på Färgab som är proffs inom detta område. Det gillar vi och fick så många råd att vi var tvungen att göra en del 2. Vi hänvisar tillbaka till del 1 för att få en grundläggande lektion i hur man ska tänka kring grundarbete samt val av färg, kulör etc.

Att måla plank

Plank har bara kalla ytor, till skillnad från hus som ju har en varm sida inåt. Det betyder att man vill måla med en oljefärg här och absolut inte en akrylat! Varför inte?
-Oljefärgen står emot fukt, det gör inte akrylat och har du otur så släpper färgen med tiden, säger man här med en liten axelryckning.
Och eftersom vi i del ett lärde oss att man inte får blanda olika färgtyper (som olja och akrylat) får man i så fall snällt börja om från början och skrapa rent planket från all gammal färg innan man kan måla på nytt med rätt färg!

Att måla sockeln

Husets fot, eller sockel, ska målas med sockelfärg. Det är en matt färg som andas och här börjar arbetet med att man stålborstar ytan, tvättar av den och låter torka.
-Använd en fuktmätare här och kolla av så att det verkligen är torrt innan du börjar måla! Det gäller egentligen alla ytor.

Att måla på puts

Även här rengör du noga innan du börjar, det är till och med extra viktigt när man målar på puts och betong. Färgtypen som huset målats i tidigare styr valet av färg, så kolla det innan du börjar. Be fackhandeln om hjälp om du är osäker. Här gäller följande:

  • Silikatfärg – en färg som andas och som bara kan målas på en ny fasad och på sig själv. Försöker du måla silikat på en annan färgtyp så trillar den av.
  • Putsfärg – Smidig färg som man gärna kan använda när man målar en putsad mur – men silikatfärg är bättre.
  • Silikonhartz – fungerar som en Gore Tex jacka – den släpper ut fukt, men inte in! Den här färgen kan du måla över en annan färg.

Att måla på tegel

Om du målar din tegelfasad så skaffar du dig jobb. Teglet är underhållsfritt men det är inte den målade fasaden. Tjejerna säger trenden är stigande sedan några år att måla sitt tegel,
-Man vill inte ha röda tegelhus längre!
När du målar på tegel bör du använda silikatfärg eftersom den färgen förenar sig med materialet. Viktigt att tänka på när man målar tegelhus är också att man ser till att undvika frostsprängningar. Regnstopp släpper ut vatten, men inte in. Innan du börjar lagar du eventuella frostsprängningar och kollar över fogarna.

Att måla fönster – steg för steg

  • Skrapa av gammal färg så gott du kan.
  • Tvätta. Viktigt här är att INTE använda en tvätt som etsar glaset!! Fråga i fackhandeln så att du får med dig rätt produkt hem!
  • Ta bort kittet om det behövs.
  • Grundmåla.
  • Kitta fönstret.
  • Måla två lager fönsterfärg. Oljefärgen är tjockare och flyter ut bra utan att skapa rinningar.

Att inte måla alls

Det är faktiskt inte säkert att du behöver måla lika ofta om du bara ser till att hålla huset rent. Smuts kapslar in fukt och tär på färgen. En ren fasad ser dessutom nymålad ut längre! Om du kontrollerar din fasad med jämna mellanrum kan du åtgärda små skador och sprickor genom att bättringsmåla, på så vis förlänger du livslängden på ditt arbete!

Vi tackar tjejerna på Färgab för alla värdefulla tips och råd! Nu återstår bara att snacka fint med vädergudarna så att de levererar 20 grader, lite lätta moln och torr väderlek när du ska till att måla! Lycka till!

/Jessika på Bostad&Co

Foto: Husbilder lånade från Bostad&Cos tidigare förmedlingar, fotade av Fredrik Andersson på xcLens. Resterande bilder Jessika Nilsson

Ps. Du har väl inte missat inläggen om hur du tar hand om och inreder din altan? De hittar du här:

Vi snackar altanvård med folk som kan – tjejerna på Färgab ger oss bästa tipsen!

Rumskänsla utomhus – inred altanen – Sophie ger oss tipsen för den mysigaste uteplatsen! 

>Ska du måla huset? Vi snackar fasadfärg med folk som kan! Del 1 – Trähus

3 reaktioner på ”Att måla utvändigt – Vi snackar färg med folk som kan! – Del 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.