Catharina Sanjay uppkrupen i sin läshörna med en bok! Foto: Daniel Sanjay

Tips för fåtölj och bokhylla!

Idag är det höstdagjämning och dag och natt är nästan precis lika långa. Vi går mot mörkare tider och skymningen blir allt mer påtaglig ju mer tiden lider. Från att ha läst böcker och lyssnat på poddar på en solig strand blir det nu mer aktuellt att läsa böcker i skönaste läsfåtöljen. Har du ingen läshörna hemma? Hur och förvarar du dina böcker? Kanske kan bilderna nedan inspirera till både inredning och läsning!

Är du som jag sugen på att läsa, men kanske inte vet vad du ska börja med? Då har vi tips till dig och familjen!

Boktipsen för att kura skymning från Tekannan Förlag

Vi har förnämligt fått lite lästips inför kommande lässäsong, av ingen mindre än bibliotekarien, författaren och förläggaren Catharina Sanjay – som du kanske känner igen sedan tidigare t ex här i bloggen (Hemma i paret Sanjays kök) eller som en av våra referenser ”nöjd köpare och säljare” i vår marknadsföring! Jag bad om lästips till hela familjen och det är precis vad jag har fått! Kura upp dig i läshörnan, själv eller med ett eller flera barn i knät, med en av nedan böcker!

Blybröllop av Sara Paborn
”Man vinner inget på att dölja sin styrka. Man får inga favörer. Det enda som händer är att man blir åsidosatt. Börja ställa krav, så ska du få se. Du kommer bli förvånad.”
Bibliotekarien och bokälskaren Irene lever sedan lång tid tillbaka i ett kärlekslöst äktenskap med en översittare till make. Av en slump hittar hon blytyngder i källaren och långsamt men effektivt påbörjar hon en förgiftningsprocess. Makabert, varmt och humoristiskt om att gå vilse i ett äktenskap men att hitta rätt i livet och i sig själv. Författaren Sara Paborn har även bakgrund som poet, något som verkligen märks i denna vackert skrivna berättelse.

Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie
En författare som aldrig någonsin slår fel i det ädla höstkurandet är drottningen av deckardrottningar – Agatha Christie! Oavsett om man gillar att hamstra böcker i second hand affärer eller föredrar de läckra omslagen i nyutgåvorna är Miss Marple, Hercule Poirot och andra favoriter inte svåra att dyka på. Senare i höst kommer dessutom en av undertecknad efterlängtad filmatisering av Mordet på Orientexpressen, så vad passar väl bättre än att gå lös på den innan dess!

IMG_2905

Pojken som svävade av John Boyne
Paret Brocket gillar allt som är normalt. Det är alldeles otänkbart att befatta sig med något som avviker, så vad i hela fridens namn gör man när ens tredje barn föds och visar sig sväva? En varm och annorlunda berättelse om pojken Barnabys fantastiska resa runtom i världen, charmigt illustrerade av Oliver Jeffers. John Boyne är alltid en fängslande författare och ”Pojken som svävade” gör en inte besviken!

Den förskräckliga historien om Lilla Hon av Lena Ollmark 
Låt oss alla buga för drottningen av rysare, Lena Ollmark! Av alla rysare för åldern 9 – 12 är Ollmarks om Firnbarnen de värsta – och nu har hon dessutom gett sig i kast med att göra rysare för åldern 6 – 9! Den förskräckliga historien om Lilla Hon är underbar, otäck, förtjusande och nagelbitande obehaglig. Per Gustavssons illustrationer bidrar till den blodiga och läskiga stämningen.

IMG_2903

Tack fina Catharina Sanjay för boktipsen! ❤ (Bilder: Daniel Sanjay)

Bokförvaring

Någonstans vill man ju förvara sina böcker efter att man har läst dem. Jag har samlat ihop några bilder på olika bokhyllor från de förmedlingar vi har haft. Här ser du exempel på hur man kan färgkoda sin bokhylla (dock med varning för att det blir svårare att kategorisera efter typ av bok vilket gör det svårt att veta vilken färg den där kokboken man letar efter har…) eller vända fram vackra böcker och lästips, blanda in sina prydnadsföremål och slutligen kanske var man kan placera sin bokhylla! Go ahead – ge böckerna plats och liv och låt dem betala tillbaka med sina historier!

Ett sätt kan vara att som ovan att inreda ett helt rum som bibliotek eller läsrum – med fantasifulla och kreativa inslag som låter dig inträda en annan värld även fysiskt när du läser! (Bilder: Jessika Nilsson)

Bilderna är tagna av fotograf Fredrik Andersson på xcLens om inte annat anges. 

Tekannan förlag:  Tekannan Förlag grundades 2016 i samband med att Catharina Sanjay och Daniel Sanjay gav ut boken Penseldrag. I dagsläget ger förlaget ut sina egna böcker, men i linje med Catharina och Daniels ambition att lyfta fram talanger inom kultur ska Tekannan Förlag i framtiden även omfatta böcker av andra författare. Catharina och Daniel bor i Halmstad med katten Snus.

Kura skymning: Att ”kura skymning” är en gammal nordisk tradition som innebär en stunds lugn och stillhet innan ljusen tänds och kvällens sysslor tar vid. I det gamla bondesamhället gav stunden i skymningen tid för nödvändig vila och berättande efter en hård dags arbete, samtidigt som man sparade in på kostnaden att tända eld och ljus. Beroende på årstid kan skymningen vara i över timmen här hos oss på nordliga breddgrader – även idag en perfekt för en stund för en bok eller historieberättande!

Under Nordiska Biblioteksveckan i november kurar biblioteken runt om i norden skymning – och gryning! – sedan 1997. En tradition som skolorna anammat!

En reaktion på ”Tips för fåtölj och bokhylla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.