Patrik Henningsson såg lampskärmar i vispskålarna när han var liten, la upp kakorna fint i serveringen på Regnbågen som ung, skötte utsmyckningarna och ljussättningen på TV4s lokal-tv i ett utvecklande arbetsliv, tog den där inredningsutbildningen på distans och kom till insikt ”Det här kan ju jag!”. Idag driver han Patriks Prylar på heltid och vi har träffat honom i butiken i Röinge för att snacka inredning och hur det kom sig att det blev som det blev!
Intresset för färg och form har alltid funnits där. Farmors fina lampa som skruvades isär när en fyraårings nyfikenhet blev för stor, fick hjälp att skruvas ihop igen. Har man en mamma som uppmuntrar kreativitet kan det bli så. Att man fortsätter se saker på andra sätt än de ändamålsenliga, att man börjar skruva ihop saker man ser till lampor. Alltid dessa lampor.
-Jag är insnöad på dem, skrattar Patrik.
Och så började kompisarna att köpa kreationerna och så en dag hörde de där duktiga tjejerna på Sinne av sig! Patrik blir lite exalterad vid minnet,
-De ville sälja prylarna i sin butik!! Jag fick lov att starta upp ett företag och jag märkte snabbt att sakerna försvann från hyllorna!
Han tackar Åse Ulvtorp och Lena Leidhammar (numera Sällström) för att de fick igång honom. Det gav honom den första sparken i häcken och en tro på att han hade något som ingen annan hade. Han byggde upp en prylbod av spillvirke på gården där han på fritiden satsade på att sälja det där lilla extra inom heminredning som han nosat upp och som ingen annan sålde. Boden blev med tiden en lada.
Jobbet på TV4 hade lärt honom massor inom konsten att kunna presentera saker snyggt, att ljussätta rätt, att se saker ur en annan synvinkel och framför allt att jobba med det man har. I hans TV-serie BOHAG fick han blomma ut och han träffade intressant folk som gav honom insikter och kunskaper inom inredning, design och byggnadsvård. Djupast intryck gav livsberättelserna där folk förändrat sina liv. Historien bakom det som blev.
-Den är viktig för mig, säger Patrik. Nästan allt jag säljer här i dag har en historia, och jag berättar den gärna! Den börjar också bli allt viktigare för kunden.
Han smeker en bordskiva lätt med handen och berättar som ett kort exempel att ”den är tillverkad av ett familjeföretag i Indien där den fångats upp av en tjej som förmedlar den vidare till honom. Alla bord är olika”. Han gör så när han berättar. Kastar in en anekdot, beskriver målande. Berättar med kärlek i rösten att vissa föremål har en historia som gör det extra roligt att få sälja dem vidare till någon som uppskattar den extra mycket. Som om någon som heter Lena och vill starta en rörelse skulle komma in och hitta den gamla neonskylten ”Lena’s” från legendariska (och nedlagda) Lena’s Kebab, ja då skulle det ju vara extra kul att sälja den till just henne! Återbruket är något som ligger nära hjärtat, och socialt återbruk ännu mer. Att någon tillverkar fungerande skåp av trasiga och kan leva av att sälja dessa bland annat genom Patrik är en win-win-win.
Nästa spark i baken kom i mitten av 2014. TV4 la ner sin lokal-tv och Patrik stod utan det fasta jobb han lutat sig tillbaka på, på egna lite småskakiga ben men med en fullt fungerade verksamhet i ryggsäcken. Med alla från verksamheten intjänade pengar återinvesterade i företaget slapp han ta lån och de sparade pengarna drygade till en början ut lönen så att han kunde satsa fullt ut. Hyresvärdarna Marcus Larsson och Marie Bengtsson har varit till stor hjälp med sina generösa hyresavtal utan långa bindningstider, något som varit viktigt för modet att våga satsa, men också med deras engagemang och intresse i verksamheten. När Patrik behövt mer yta har de skapat den. Nu är även höladan full av prylar och verksamheten växer sakta men säkert.
I ett gammalt stall i Röinge
Kompletterat med Lindas Ekokafé som granne har Röinge blivit ett utflyktsmål som lockar folk från långtifrån. Hit kommer man för att hitta det lilla extra som ingen annan har, det man inte hittar i kedjornas inredningsbutiker.
-Det har till och med blivit så att man åker hit först, innan man åker till en kedja för att försöka hitta det man söker, säger Patrik stolt.
Det i sin tur har gjort att han har börjat smyga in möbler allt mer i butiken. Som den sköna, otroligt snygga, senapsgula soffan jag sitter i. Den som gårdskatten Milton också älskar och som Patrik skyddar med filtar när han stryker runt och letar sovplats.
Det finns de som kommer hit med ett foto på sitt rum och vill ha tips och hjälp att hitta just den där saken som lyfter hela inredningen. De är intresserade och de vågar testa, Patrik är smickrad och glad. Jag förstår alla som kommer hit med de intentionerna, Patrik är varm och bjuder på sig själv. Själv säger han att det är hans offentliga jag som är så här. Hemma är han och vill han vara privat, ägnar sig åt skapande, byggnadsvård, det lugna livet och åt sambon Kristina som är en stor del av varför han lyckats.
-Detta skulle ju inte funkat utan henne som stöd helt enkelt, säger han och ser sig om i det gamla stallet, där balkarna i taket, de rappade väggarna, det knarrande golvet knappt syns för alla saker, men som fungerar som en viktig inramning av desamma.
Patriks bästa tips för personlig inredning
- Man kan blanda hej vilt. Gör det! När inredningen funkar för den som lever i den så funkar den – det finns inga rätt eller fel. Det kan vara rörigt eller det kan vara strikt, och allt kan vara njutfullt så länge man trivs så!
- All inredning behöver en blandning för att bli intressant. Det är helt ok att blanda in kitch i ett annars stilrent hem.
- Om man vill bryta av de modernt strikta linjerna så kan man dra in något i bilden som bryter av. Något som inte ”hör dit”. När något i inredningen sticker ut och syns, så syns även det som annars smälter ihop. Man kan lyfta något mediokert genom att ställa något galet bredvid. Betraktaren blir väckt och börjar tänka!
-Nämen.. kan man? Nä.. eller ja, jo!! Liksom så, förklarar Patrik med övertygelse. - Växter!! är A-O enligt Patrik. Allt blir platt utan växter. Om något saknas är det troligen det!
Var börjar man om man vill börja om från början?
-Börja med en liten del av inredningen, tipsar Patrik. Matplatsen till exempel.
Han menar att om man börjar byta ut till exempel bordet eller stolarna, inte båda samtidigt utan att man ser till att man låter de två ”krocka lite”, då händer ett oväntat och spännande möte. Det kan vara starten på en ny inredning. Att man blandar upp den som finns och byter ut tills man är nöjd.
-Och ställ något annat på bordet än liljor, en… en..
Patrik ser sig om och funderar men kommer inte på något konkret.
-Inte en halv skyltdocka, men något som märks! säger han efter en stunds funderande.
-Något som inte ska vara där. Det kan vara något som är ”fult”, det spelar ingen roll, det viktigaste är att det väcker känslor, funderingar, samtal!
Han menar att om man vågar gå sin egen väg så blir allt rätt. Man är alla sin egen referens och det viktigaste är ju att man trivs och är sann mot sig själv. Patrik själv är alltid sann mot sig själv och vi pratar om att inne i butiken i Röinge är det enda stort mish-mash av prylar av alla de slag – men det känns ändå inte rörigt. Det är homogent för att Patrik själv har valt ut de ting han gillar. Eftersom han är sann mot sin egen smak så passar allt ihop och känns rätt här!
-Ett tag var det superinne med stänkmålad keramik. Det fanns överallt och jag hittade upplagor som jag lätt hade kunnat sälja. Men jag gillade dem inte. Då tog jag inte heller in dem!
Jag försöker föreställa mig keramiken i butiken och förstår omedelbart vad han menar, det hade alla gånger brutit av – men på fel sätt. Patrik tar bara in sånt i butiken som tilltalar hans hjärta, och uppenbarligen funkar det för butiken växer, köerna ringlar sig ibland långa och i flödet på skyltfönstrets Instagram paxas och läggs det undan prylar som Patrik lägger ut i en jämn och inspirerande ström.
Bilder ovan: Patriks favoriter just nu är (föga förvånat med tanke på det brinnande intresset för lampor) utomhuslamporna i rost som tillverkas lokalt av Two Faces, lampfötterna som räddades från ett hotell i Marocko efter en jordbävning 1960 och som blev kvar utomhus i 45 år för att sedan tas in och till slut hamna i Röinge samt guldpalmen som Patrik säger är vacker precis överallt!
Webbshop?
Slutligen, frågan på allas läppar; Kommer du någonsin starta en webbshop?
-Nej det tar för mycket energi som jag hellre lägger på annat. På kunderna till exempel säger Patrik.
Men så öppnar han ändå upp lite för att det kanske, kanske blir möjligt i någon annan form framöver. Man vet ju aldrig vad framtiden bär med sig och vad som händer… På bara några år har ju allt detta hänt! Och något ger mig känslan av att Patrik är låååångt ifrån färdig som entreprenör. Som den kreatör han är tror jag att han kommer att skapa något riktigt stort och fint, på ett väldigt nära och ärligt vis!
Om du vill besöka Patriks Prylar gör du det genom att åka till Kronogården i Röinge, det är tydligt skyltat från Snöstorps kyrka. Han och caféet håller öppet torsdag – söndag mellan 12-17.
Hemsidan hittar du här!
Vi önskar Patrik all lycka framöver och hoppas att du som läsare får möjligheten att uppleva denna mysiga butik med en skön mix av prylar för ditt hem! Ha en fin helg! 🙂
/Jessika på Bostad&Co
Bilder: Alla bilder är tagna av Jessika Nilsson