Det finns ca 2000 olika tapeter på Rulle på Färgab i Halmstad, så chansen är rätt stor att du hittar en favorit!

På tapeten i höst!

Med 2000 olika tapeter på rulle och ca 400 böcker med 50-60 tapeter i varje bok så blir det en hel del att hålla koll på. Och koll är precis vad tjejerna på Färgab har! Jag har varit och tagit del av de 20 nya böckerna med höstens inspiration och fått tapettips som både är måste-ha och uppåt väggarna! 

Med tapeter skapar du lätt en varm och ombonad, till och med lyxig känsla i rummet. Dagens trender pekar starkt mot struktur i materialet! Men glöm då de gamla sjögrästapeterna som var snudd på omöjliga att riva ner sen – dessa kommer på tvåskiktspapp där det översta lagret lätt släpper från det undre och lämnar en tunn papp kvar på väggen som lätt tapetseras över. Utan struktur tapetserar du om 4-5 gånger innan du behöver riva ner och börja om! Så länge det inte ligger guldmönster i tapeten – detta har en tendens att lysa igenom till nästa lager, och vinyltapeten är omöjlig att få fäste på, så glöm inte att ta bort dessa innan du börjar!

Trenden just nu

-Struktur, säger de nästan i mun på varandra!
Och så är det när jag försöker få grepp om vad som råder just nu. Anna och Nina är inspirerande och de har massor att förmedla! De visar och bläddrar bland tapetproverna och det märks tydligt att de både har kunskap och intresse för det de gör.
Struktur är något som kommer stort i inredningen över lag och tapeterna är inget undantag. Nu kan du få dina väggar att se ut som att de är klädda i sisal, jute, kork, metall, sammet, trä – listan fortsätter och är lång.
-Tapeterna är tryckta i flera skikt idag, vilket ger ett djup i struktur och färg, visar Nina och drar med handen över en tapet.
Och visst är det så! Nu känner man inte bara av limtrycket i tapetmönstret som förr utan en riktig struktur. Tapeten inbjuder till att man tar på den.

Engelska, lite murriga tapeter i dämpade kulörer som t ex Morris & Co och Cole & Son är mycket populära just nu. Vågar man tapetserar man hela rummet, något både Anna och Nina förespråkar,
-Det skapar en sån skön känsla i rummet, prova får du se!
För det är ju så lätt att göra om utifall att man man ändrar sig!
Även Afrika är stort i ett annat trendspår. Här visar Nina en katalog med mönster och bårder. Men bården sätts inte längs med väggarna utan stående mellan golv och tak! Vansinnigt snyggt!

Tänker du uppåt väggarna?

 • Man kan tapetsera vågrätt! Eftersom man lägger skarvarna mot varandra blir det inga synliga kanter i tapeten och den långrandiga tapeten kan lika gärna bli tvärrandig! Tänk på att titta på tapetmönstret från två håll nästa gång du tittar på tapeter.
 • Om du älskar mönstret på en tapet men känner att det blir för extremt att ha den i hela rummet, så går det utmärkt att skapa en tavla av tapeten på väggen! Rama in med en fin list ton i ton med någon av färgerna i mönstret och vips så har du en tavla eller en sänggavel på väggen – ursnyggt!
 • Tapeter behöver inte sitta bara på väggen utan går utmärkt att klä andra ytor med, t ex möbler eller dörrar! Med dagens strukturmaterial kan du klä in t ex en dörr eller sänggavel i ”trä” eller ”metall”!
 • Bor du i andra hand? Köp en stor MDF som du tapetserar och hänger upp! När du flyttar är den lätt att ta ner och ta med sig!
 • Lura ögat i stora eller små rum – randiga mönster på höjden höjer också taket medan tvärrandigt gör det bredare! Mörka färger förminskar medan ljusa förstorar. Men här har även möbleringen inverkan. Trycker du möblerna mot väggarna ser rummet mindre ut!

Att tänka på när du tapetserar

När du väljer ut en tapet har Anna och Nina några tips på vägen!

 • Lek! Sätt din personliga prägel på väggarna och rummen. Vem har sagt att man måste tapetsera en hel vägg? Man kan lika gärna tapetsera hörn eller för en del av möbleringen och skapa rum i rummet!
 • Hur lång tid tänker du dig att dina tapeter ska sitta uppe? Man tröttnar fortare på djärva tapeter.
 • Vi tenderar att vara djärvare i våra tapetval i små rum. Du kanske vågar börja på gästtoaletten, sen i gästrummet och sen vidare?
 • Utgå ifrån din grundstil när du väljer tapeter. Välj tapeter som passar din och husets stil!
 • Om du saknar sänggavel och ska tapetsera om bakom sängen, så glöm för allt i världen inte att grunda väggen och isolera mot de fettfläckar som kommer från huvudet eller indirekt kudden! Detta går igenom tapeten och kommer att bilda en ny fläck.
 • Har katten klöst i hörnet på tapeten? Även om tapeten finns kvar i butik är det inte säkert att den har samma färgbad som din tapet har. Matchar det inte kan du välja mellan att tapetsera om hela den skadade väggen, bryta av med annan tapet i hörnet eller tapetsera om hela rummet!

Om du har svårt att bestämma dig så har tjejerna ett par tips till,

-Utgå ifrån det du INTE vill ha och jobba dig framåt på det sättet! Det brukar vara mycket lättare. Annars blir valmöjligheterna nämligen överväldigande! säger Anna.

-Eller kom in med ett foto på ditt hem så hjälper vi dig, säger Nina och menar att de ofta är ute och konsulterar både företag och privatpersoner när det kommer till att inreda med färg och form!

Lätt att tapetsera

Grundarbetet är som vanligt viktigt när man gör om hemma! Ner med gamla tapeter. Känn över väggarna och titta i olika ljus efter skavanker, kvarglömda nålar och spikar etc. Är väggen ojämn finns en fantastisk produkt i Easy Cover som täcker bra! Att spackla som konsument är inget Nina eller Anna rekommenderar,
-Det är alldeles för svårt och bara för proffs att ägna sig åt! Men Easy Cover är bra, det bästa vi testat faktiskt.

Och med Easy Up från Boråstapeter går det lätt att börja tapetsera! Kolla att väggen är rak och sätt upp den första våden i rummets mest i ögonfallande hörn. Limma väggen och dra sen upp tapeten ur lådan, fäst vid taklisten och släta ut med tapetverktyget. Skär sedan av vid golvlisten. Nästa våd sätts kant i kant (kolla mösterpass) och när du är klar torkar du bort eventuella limrester med fuktad svamp! Voilá!
-De flesta tapeter idag går att tapetsera rakt över en annan, även om den undre är mörkare, säger Nina. Och de krymper inte längre utan läggs skarv i skarv så att dessa inte syns som förr!

För dig som önskar fler tapetseringsråd har jag hittat denna grymt bra sida: Houzz – Hur du undviker de vanligaste misstagen när du tapetserar

Vad kostar det att tapetsera om?

Priset för en svensk standardtapet ligger på 329 kronor rullen, dyrare tapeter runt tusenlappen och de dyraste flera tusenlappar.
-Men det betyder inte att de dyrare tapeterna är bättre, poängterar Anna! Det betyder bara att den designen är dyrare och man kan lika gärna hitta ett mönster man gillar från Boråstapeter istället för Morris!

Så strunta i märket och gå på vad du tycker om! Så länge det handlar om spaltbart tvåskiktspapp i tapeten förstås. Enskiktspapper är svårare att jobba med. Sen är Nina och Anna rörande överens,
-Det är kul med tapeter och man kan göra om hur många gånger som helst för en relativt billig penning! Det behöver inte kosta mer än en tusenlapp eller två om man själv sätter upp en ny fondvägg och vips har hela rummet förändrats!
Kanske är det dags att vända på tipset att ha en neutral vägg och sätta färg på kuddar, gardiner och accenter i rummet och istället möblera neutralt och tapetsera om när man tröttnar?

Mer siffror:

10: så många år går det oftast innan vi svenskar tapetserar om!
2-4: för de som gillar att tapetsera om går det 2-4 år mellan varven. Särskilt ofta tapetserar man i barn- och tonårsrum.
1: det är inte ovanligt att man byter fondtapet en gång om året!
+50: tapeter är idag vanligare än målning och djärva mönster är fortfarande vanligast på en fondvägg.
50: dagens killar är minst lika intresserade av tapeter och inredning som tjejer, och de vill vara med och påverka i en mycket större grad än tidigare generationer!

Vi tackar tjejerna på Färgab för alla tusen tips och råd och vi rekommenderar ett inspirationsbesök dit redan i helgen! Vad tror du att du kommer du hem med? Det lär vara något unikt, det brukar nämligen bli så när det finns så mycket att välja på! Lycka till och ha så kul! 🙂

/Jessika på Bostad&Co

Ps. Vill du läsa mer om höstens trender? Ta då del av dessa inlägg:

Vi frågar Färgab om höstens trender

10 tips – trendiga tyger

Bilder: Jessika Nilsson

FÄRGAB HITTAR DU PÅ SÖNDRUMSVÄGEN 39 ELLER PÅ FÄRGAB.COM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.