Om osäkerheten på bomarknaden – Sitt lugn i båten

Känner du dig också osäker på det här med boendeekonomi? Känns det förvirrande med otydliga signaler om stigande, stagnerade och fallande bostadspriser, budgivningar och amorteringskrav? Du är inte ensam. Bostadsmarknaden är åter i fokus i alla medier, just nu i och med Finansinspektionens nya amorteringskravförslag! Vi tänkte att det kan vara på sin plats med en reflektion över detta.

Vi har den senaste tiden kunnat se att marknaden ställer sig avvaktande och att priserna gått ner något i storstäderna. I Halmstad har vi de senaste en till två månaderna märkt av att det inte är lika intensiva budgivningar som tidigare, det mindre hård press på att få köpa innan bostaden når den breda marknaden och att det tar lite längre tid att sälja. Men vi förmedlar fortfarande bostäder i jämn takt.

Utvecklingen är sund. Man hinner tänka efter lite mer idag. För trots allt köper de flesta av oss för att bo och då är det viktigt att det känns rätt i magen. Att man hinner landa beslutet och sova på saken.

Vad händer nu?

Efter många års kraftiga uppgångar på bostadsmarknaden har denna nu börjat mattas av. Det är fullt normalt och förklaras dels av amorteringskravet som infördes 2016*, dels av att byggandet har ökat kraftigt. Nyproduktionen har dock dominerats av relativt dyra bostäder och behovet av billiga hyresrätter kvarstår. Där är behovet fortsatt stort sett till riket.

Den disponibla inkomsten ökar under 2018 tack vare en stark arbetsmarknad, höjda barnbidrag och sänkt pensionärsskatt. Räntorna bedöms höjas under sommaren vilket dämpar konsumtionen. Ökade amorteringar under 2019 dämpar konsumtionen ytterligare och ökar istället sparandet.

Bostadspriserna har över tid gått upp, ibland med en dipp för att sedan återhämta sig och fortsätta ökningen. Nu tror man att priserna nu är på väg att stabiliseras. Den starka marknaden och befolkningsökningen tros dämpa en större nedgång i bostadsmarknaden.

Många experter höjer dock ett varningens finger nu när Finansinspektionen vill skärpa amorteringskraven ytterligare**. Man menar att detta inte behövs nu när allt pekar på att marknaden håller på att reglera sig själv, utan att det snarare medför risker för prisfall.

Vi förväntar oss en tid framöver då det tar lite längre tid för säljare och köpare att enas om den nya prissättningsnivån på bostäderna. När denna väl är satt och spelreglerna på nytt är utstakade kommer marknaden att normaliseras och fortgå som vanligt. Lite lugnare och mycket sundare än tidigare!

Hur värderar vi din bostad på marknaden?

Det är inte helt enkelt att värdera en bostad på dagens marknad, men med en stor erfarenhet och trygghet går det lättare. Inför varje ny förmedling vi på Bostad&Co får i uppdrag, pratar vi igenom prissättningen – med varandra på kontoret för att stämma av och med säljarna för att sätta rätt förväntningar. Vi tittar på tidigare försäljningspriser i området, förväntat intresse för området just nu, på andra mäklares utgångspriser om det finns några och på hur intresset i så fall är för de bostäderna. Med örat mot rälsen utvecklas en fingertoppskänsla som gör att utgångspriserna sätts korrekt och nära förväntat slutpris, vilket kan gå både upp och ner. Vi tar avstånd från lockpriser och ser till att aldrig gå ut med ett utgångspris som säljaren inte accepterar, vi arbetar således med ett s.k accepterat utgångspris. När det kommer till marknadsvärderingar som ligger till grund för lån tar vi även med förväntat pris på längre sikt i bilden eftersom bostaden inte ska säljas på dagens marknad.

Hör av dig till oss om du har frågor och funderingar kring att köpa eller sälja bostad, eller när det kommer till värdering och rådgivning av densamma. Vi är ditt bollplank genom livets alla skeden!

/Bostad&Co

Du kan även läsa och lyssna till vår mäklare Ante Nilsson från gårdagens P4 Halland här

Klipp från P4 Radio Halland - Bostad&Cos Ante Nilsson uttalar sig om amorteringskraven

Klipp från P4 Radio Halland – Bostad&Cos Ante Nilsson uttalar sig om amorteringskraven

**Finansinspektionens förslag:

Den som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst ska amortera 1% utöver befintlig amortering.
Kravet gäller bara nya lån.
Regeringen måste godkänna förslaget för att det ska bli giltigt.
Om Regeringen ställer sig bakom förslaget är det tänkt att träda ikraft 1 mars 2018.

Bakgrund till förslaget:
Finansinspektionen är oroliga för att högt belånade hushåll kommer att dra ner på konsumtionen i ett krisläge, vilket då fördjupar krisen. Denna sårbarhet vill man undvika genom att begränsa hur stora lån man får ta i förhållande till sin inkomst. Kravet gäller således enbart dem som är/blir högt belånade, vilket uppskattningsvis berör 15% av alla nya bolånetagare.

 

*Amorteringskravet idag:
Alla som tar bolån som överstiger 70% av bostadens värde måste idag amortera minst 2% årligen.
De lån som ligger mellan 50% – 70% av bostadens värde skall amorteras med minst 1 % per år.
Om belåningsgraden är mindre än 50% av bostadens värde är amorteringen frivillig.

 

Källor:
Mäklarsamfundet, Mäklarstatistik, Swedbank, SBAB och diverse media inom TV och tidning, samt en egen uppfattning om marknaden.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.