Kök JKE Design. Fotograf: Jessika Nilsson

Nya kökstrender du måste känna till inför 2018

Köket håller på att förvandlas och om du planerar en renovering finns det saker du vill känna till INNAN du bestämmer dig! Vi har besökt JKE Design i Halmstad för att prata smarta, snygga kök! 

Köket börjar bli som vilket rum som helst, integrerat i vardagsrummet och de öppna sällskapsytorna. Tekniken göms i bänkskivor och luckorna ser ut som vilka skåpsluckor som helst. Belysningen har gått från spottar till designerlampor som passar lika bra i vilket rum som helst! 2018 inreder vi köket mer personligt och med mer kontraster och möbelkänsla än tidigare! Vi blandar material och får in mer värme och funktion.

Hur gör man då? Vi har pratat med Ulle Svensson på JKE Design och bett henne att berätta mer om den senaste trenden!

Köket är borta!

Köket ska fungera som ett kök, men inte se ut som ett. Och ser det ut som ett ska det vara ett smycke i rummet! Bort med burkar, synliga vispar och andra tydliga köksmarkörer!
Knoppar är fortfarande ganska vanligt, särskilt om man tänker på dem i läder men för den som integrerar fullt ut finns push-openfunktioner som gör att dessa inte behövs.

Var är fläkten?

Ute är fläktkåpan, ersatt av en i spishällen inbyggd fläkt som suger bättre än den traditionella kåpan, dessutom närmare maten! Äntligen kan du inreda som du vill med tavlor, hyllor eller rena väggar ovanför köksbänken!

Högteknologiska funktioner

Infällda eluttag med laddare för telefonen eller läsplattan, en diskslang gömd i kranen eller kokande vatten direkt ur den är exempel på funktioner vi klarat oss utan – tills vi testar dem och inser att vi inte vill vara utan dem igen! Andra exempel är att kunna fälla upp undre korgen i diskmaskinen, den nämnda fläkten i spishällen, alla nya funktioner i ugn och micro, lådbelysingar mm.
-Lägg till ångan i matlagningen. Du får ett helt annat resultat vid matlagning när man använder ånga i ugnen, tipsar Ulle.

Den röda tråden i rummet!

Den röda tråden blir viktigare genom sällskapsytorna, behåll stilen! Plocka in möblernas färg som detaljer i luckorna, blanda material för att få en helhet och låt t ex metallens färg i lampan i vardagsrummet återkomma i kökskranen! På JKE Design ser vi att köksskåpen lika gärna kan vara ett badrumsskåp eller en bänk i hallen! Med olika toppar och bänkskivor ser möbeln olika ut men uttrycket i bostaden blir enhetligt. Snyggt!

Ulle påminner om att det är lätt att byta ut en kökskran om man tröttnar på färgen eller funktionen – ett enkelt sätt att förändra känslan i rummet!

DSC_6209

Sobra färger & bänkskivor som fungerar

Köket är inte bara vitt längre. In med mörka sobra färger i grått och brunt och svart – eller måla i samma ton som väggarna för att låta rummet smälta ihop! Låt stänkskyddet täcka hela väggen och skippa kaklet. In med stora skivor av t ex marmor eller tapet bakom glas!

Ulle berättar att efterfrågan på tåligt material i bänkskivan är stor.
-Men tänk efter hur du jobbar i köket! tipsar hon. Brukar du ställa en het kastrull direkt på bänken? Oftast använder man underlägg och skärbrädor, och då sänks kravet på bänkskivan!
Ett ledord är att naturmaterial är porösa och suger åt sig vätska – torka bort rödvin och olja när de spills ut på skivan, särskilt om det är Carraramarmor som är extra känsligt. Det finns stenkomposit som är mer tålig och som till och med klarar repor för den som går lite hårdare åt köksytorna!

Textilier

Inget är så effektivt för mysfaktorn som textilier. Mysiga stoppade stolar, gardiner, kuddar och fina tavlor tar plats i matsalen när den ligger i öppen planlösning mot kök!

Bild

Vi tackar tjejerna på JKE Design för tips och idéer! Hur tänker du när du renoverade köket eller kanske nu inför? Dela gärna med dig av dina bästa tips! Tills vi hörs igen, ha det så gott!

/Jessika på Bostad&Co

Bilder: Köksbilder tagna på JKE Design i Lokstallarna av Jessika Nilsson. Gruppbild personal tagen av fotograf Joakim Leihed. 

JKE Design hittar du i Lokstallarna på Stationsgatan 37L i Halmstad. Kontaktuppgifterna på hemsidan hittar du här! 

JKE Designs hemsida

En reaktion på ”Nya kökstrender du måste känna till inför 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.